Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Dorus 3

 Dagboek van een kweker. 

Dorus word ziek.

Vergiftiging van kranten

 

December Dorus

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat hebben we weer aan de lijve ondervonden. Onze Dorus gooit nog al met water .De bodem word daarbij erg nat en vochtig en om schimmels te voorkomen dacht ik dat tegen te gaan met schone kranten of tijdsschriften . Deze leg ik onder de waterbak en dus kan ik dagelijks de krant verschonen evt. vaker op een dag .

Ik kwam thuis en zag dus dat Dorus met de krant had gespeeld wat op zich niet erg is hij versnippert de krant ,ik dacht” leuk” hij speelt gezellig . Onze max en pipo deden dat vroeger ook wel eens en dat is nooit fout gegaan. Even later zag ik dat Dorus de snippers van de krant naar de water bak bracht . Een heel werk en hij was druk bezig met spelen. Echter in de water bak vielen de krantsnippers uit een. Wat een vieze bedoeling dus ik verschoon het water. Dorus dronk de laatste dagen ook erg veel dus water enkele keren per dag verschonen was geen probleem. Daar door zag ik ook dat de snippers in het water vielen en dus verschoonde dat meteen.

Ik zag dat hij dit steeds vaker deed en bedacht me ,dat de inkt van de krant niet echt gezond is, en helaas voor Dorus maar hij moest maar een andere spelletje gaan doen. Dus haalde ik de krant weg .

Maar het kwaad was al geschied enkele uren later zag Dorus er pips uit . Niet zoals ik mijn Dorus ken. Ik heb hem veel water gegeven (spoelen) . Dorus dronk erg veel . En Dorus leek ziek , maar na het drinken knapte hij snel op. Maar je weet wel dan krijg je dat gevoel van twijfel ,je ziet ander gedrag waarvan je zelf ook verward van word ,en het stond me niet aan. Maar na een uurtje at hij en zat op de stok en leek er niet veel van geleden te hebben.

Dit bleek de dag erop anders . Zondag . Hij stopte met eten! Ik had hem zaterdag gewogen en hij woog 425 gram.

Ik weet niet waar hij nu ziek van is geworden van : het spelen met de krant ,of het op eten van de krant of het water drinken waar de krant in zat ? Maar dat hij ziek was wist ik wel zeker ! Hij zat dik ,zijn ogen dicht geknepen en maakte kreun geluiden. Dit is goed mis.

Binnen enkele minuten nadat Dorus stopte met eten werd hij snel ernstig ziek! Hij kon niet meer op de stok zitten. En ook stopt hij met poepen ,dus we hebben het vermoeden dat hij inderdaad toch de krant heeft gegeten . Dan krijg je dus wat we vaker zien met natte krant een opeenhoping en dus een verstopping. Maar het was Zondag ,dan kan je niemand bereiken . Je moet dan zelf de juiste keuzes maken tot er hulp is . Dorus word klein en warm gezet. Dorus krijgt vers water met druivensuiker en ik verplicht hem tot het eten van geweekte pellets. Dorus geeft over en dus blijft er niets in. Dorus zit in de ziekte kooi op de bodem en steekt al de energie in slapen zitten en overleven.

Maandag  400 gram Ik ga weer bellen en ook vandaag kan ik nergens meteen terecht , wel evt. later op de dag. Maar Dorus is nu zo zwak ,als ik hem nu verplaats gaat hij zeker dood. Dat risico durf ik niet te nemen ,en ik hoop dat ik hem zelf tot die tijd erboven op kan krijgen .Met de warmte en de geweekte pellet en de druivensuiker. Dus ik blijf hem observeren , houd hem warm donker en geef nu geweekte pellets om de 2 uur . Ik geef 3 stuks per keer en die blijven binnen. In het week water wat goed warm is ,doe ik druiven suiker en Dorus eet ze op .

Dinsdag Het wakker worden is moeilijk want dan weet je dat je moet kijken en met de angst in de schoenen gaan we naar de ziekte kooi .Dorus ziet er beter uit dan gisteren. Hij kijkt me aan maakt geluid en ik ga meteen warme pellets maken. Dinsdag avond Dorus poept ! Maar ziet er maar raar uit !

Dit is een eerste poep na 3 dagen en het is erg donker van kleur ,maar na telefonisch contact met DA is dat normaal. Hij knapt op. Ze vertelde me dat wanneer ik dit weer mee maak ik Norit moet gebruiken. Dat is houtskool en houtskool ontgift. Niet aan gedacht ! maar wel onthouden! Voor nu moest ik doen wat ik deed..

Het was  wachten op de “normale” kleur poep .En dat hij zelf gaat eten. Want dan hebben we de echte poep en dan pas gaan we de goede kant op. Dwingend eten geven is gevaarlijk dat kan fataal zijn. Alleen vanuit de hand ,als hij zelf eet en slikt.

Woensdag 365 gram dit gaat niet goed.

Dorus ziet er beter uit, maar is nog ernstig ziek. Maar voor me zelf is het gevoel weg dat hij dood gaat! Ik heb er vertrouwen in dat we dit gaan overwinnen. In de middag heeft  hij weer gepoept ,en de kleur word lichter ,minder donker groen en Dorus zit op de stok . Het gaat vooruit. Hij kan weer poepen . Maar hij geeft weer over. En dat is niet goed.

Tegen de avond  maak ik een koolhydraten soort eten klaar met pellets en zachte groenten . Lekker warm daar is ie dol op en hoop dat hij dit zachte voer wil gaan eten. Dorus eet tegen de avond en weekt zelf zijn eerste pellets. Je ziet ‘m opknappen en hij komt nu sneller van de stok naar de bak en klimt makkelijker terug op de stok .Hij word sterker.

Donderdag het overgeven is gestopt. De poep krijgt een normale kleur. Hedwig  zegt dat het nu nog 2 tot 3 dagen duurt voordat het echt voorbij is. Ik geef Dorus vandaag ei voer zacht gemaakt - rul gemaakt met druivensuiker en meng daardoor de warme weaning pellets.  Dorus eet . Dorus drinkt. Dorus poept. Dorus zit op stok .Dorus beweegt. Ik krijg hoop.  Ik blijf me maar afvragen wat ik had kunnen doen .Dan krijg ik een telefoon van collega kweker en die vertelt me dat ik meteen houtskool had moeten geven. Dat ontgift. Klopt helemaal vertel ik hem dat zei de dierenarts ook . Toen vroeg hij me of ik nog grit in de kooi had staan voor Dorus . Nee ,ik vertel hem dat ik kuikens bij hem in de kooi heb , dat daarom het grit is weggenomen .Dat ! vertelt hij zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Dorus kan zich niet ontgiften. Hij gebruikt de grit met de houtskool ,echter gebruiken wij die niet .

Maar ik denk er toch over na en vraag het mijn dierenarts. Zij bevestigd dat ik gelijk heb en dat Dorus ziek is van de inkt. Dat grit hier mee niets te maken heeft. Grit heeft een andere functie. Grit ontgift niet.  Echter het geven van houtskool  is een goed advies.

In het geval bij Dorus heeft grit er dus niets mee te maken. Dorus is ziek van de inkt in het water . En dat staat los van grit. En bij de eerste symptomen ( braken en stoppen met eten) had ik moeten denken aan ontgiften en dus aan houtskool , direct na dat ik hem had zien drinken van dat water. Dat had ik niet gedaan.  Ik heb hem klein en warm gezet en drinken gegeven om te spoelen .Dat was mijn eerste gedachte. Daarnaast heb ik warme pellets en druivensuiker gegeven. De dierenarts zegt dat dit goed gedaan is. Daarnaast had ik hem dus norit kunnen geven. Dat onttrekt het gif en voert het direct af. De ontlasting word dan zwart maar dat is normaal Norit neemt al het gif op en scheid dat direct uit Norit is zwart. Men kan ook Medicinale houtskool poeder gebruiken. Weer een belangrijke tip voor  in de EHBO kist. Een ander optie was vogel muur ,wat niet een geheel jaar aanwezig is. Weer wat geleerd.

Vrijdag 2 December : Dorus weegt :380 gram .Dorus eet en geeft niet meer over ,hij blijft in de ziekte kooi voor rust ,warmte en energy op te doen, want hij ziet er nog niet echt “beter “uit. Maar ik ben wel tevreden met deze vooruit gang. Hij eet slecht van zijn ei voer, maar eet wel de pellets en weekt deze zelf in het water. Het voelt als een geluk bij een ongeluk…

· Je ziet je blijft leren. Iedere vogel leeft zijn leven anders waardoor gevaren voor de ene vogel helemaal niet aan de orde komen en de andere vogel blijft er bijna in.

Kranten gebruiken we niet meer. Maar weer gewoon alleen beukensnippers .Dat vind ik toch het veiligste, dan maar vaker schoonmaken als hij straks weer het water op de grond gaat gooien. Dorus moet eerst aansterken . De dierenarts adviseert geen grit te geven naast pellet.

 

Dorus : Zondag 4 December  Dorus heeft een terug val .Hij weegt 355 gram vanmorgen. Dat is een tegenvaller. Hij ziet er ook weer minder “fit ”uit. Op een of andere manier stopt hij weer met (zelf) eten .We hadden de temperatuur wat lager gezet naar 25 graden en ik gaf hem wat droge pellets ,maar echt eten doet hij daar niet van. Hij is er niet aan toe en dat is een probleem

Dus de temperatuur weer omhoog 30 -35 graden. En geweekte pellets geven ,lekker warm zacht en gezond. Ik heb 'm om “op te starten” eerst 5 geweekte pellet gegeven uit de hand .Deze eet hij wel. Daarna de Weening amazone geweekt met geraspte appel in een bakje. De geraspte appel is voor de extra smaak. Dan eet hij misschien sneller en beter, daarnaast zijn water met een vleugje druivensuiker. Na enkele minuten eet hij wat en dus maar weer afwachten of dat genoeg is ?

Maandag 5 December

Vanmorgen kom ik beneden en verschiet ik me een ongeluk. Dorus ligt op de bodem en hij ziet er uit alsof hij dood is. Hij ademt nog maar is erg zwak. Hij heeft gisteren niet optimaal gepoept . Wat er uit komt is meer water en vocht dat samen lijkt op poep, maar niet wat wij echte poep noemen .Goed hij heeft ook alleen maar pellets op met suiker water.

Dus waarschijnlijk is de poep, voor wat hij eet normaal. Ondanks dat ik weet dat dwang voeding gevaarlijk kan zijn , maak ik toch weer een warme spuit klaar. Niet eten is zeker sterven .Dit is mijn laatste redmiddel .Ik geef hem een Weening spuit van 30 cc. Niet te droog natuurlijk vocht is belangrijk. Ik vul zijn bakje weer met vers water en leg hem terug .

Inderdaad leggen want verder kan hij niets meer. Hij leek zo goed te gaan .Maar of dat een opleving is, wat we vaak bij mensen zien weet ik niet . Ik weet niet of dat ook voor dieren telt en ga vandaag even contact zoeken met de dierenarts.  Voor vragen en het delen van informatie.

Ik was wel voorbereid op een terugval. Maar toch...Zaterdag vertelde hij wel weer wat bekende woordjes als 'Kiekeboe" en lekker - lekker. En hij zat op de stok .Maar  zondag ging hij  afvallen en dat stond me niet aan. Afvallen is een slecht teken. Vandaag zie ik het somber in en van vrolijk positief ben ik droevig negatief. Het is er op of er onder en ik ben bang dat ik me aan het laatste moet voorbereiden. Maar hoe je dat ?

Dinsdag 6 December

Dorus overleeft de nacht. Ik haal de laatste wondermiddeltjes uit de kast. Geef hem alsnog norit en verzacht zijn voeding met wat olijfolie Ik geef een mespuntje norit geweekt in water (1/4 van een tablet) en meng hier zijn pap mee aan.

Weet niet of het werkt ,maakt me ook niet meer uit .Ik ga er van uit dat anders hij sowieso dood gaat. Maar na een warme spuit met Weening zie ik al snel dat Dorus nu de krop niet meer goed leegt.  Ik kan niet veel meer doen.

 

Dat afgevallen is fataal dan stoppen vaak de organen met werken.                   En dus is dat nu het probleem  De verstopping is weg , maar de vergiftiging niet. Daar is ie ziek van. Hij is erg zwak. Kan niet meer zelf eten of drinken ,niet meer zitten of staan alleen maar liggen .Met de oogjes dicht rust hij uit. Ik ben veel bij hem ,hij reageert wel ,maar maakt geen geluid. Pijn lijkt hij niet te hebben.

Goed zeker weten doe je dat niet, maar instinctief zou ik zeggen bij pijn laat hij dat gedrag zien ( bijten of schreeuwen) en dat doet hij niet .Ik kan hem een aai geven hem verleggen en hem eten geven en drinken En dat is wat ik kan doen,  er zijn voor hem. Gewoon dicht bij hem. En dan is het wachten ,wachten op…een wonder.

Maar hij verzwakt met de minuut.

 

Vandaag nog wel even contact  met onze dierenarts.

Maar ook zij kan niets meer doen ,dan wat we doen.

Alles is gedaan. Maar steun is welkom en dat krijg ik altijd voor een volle 100% van haar. Ze legt me nog een keer uit dat ik alles gedaan heb.  Het was niet de verstopping alleen, maar de vergiftiging maakt het dodelijk .Die word na opname ,via bloed in lever opgeslagen en dat slaat toe .Vaak is er een opleving inderdaad ,maar de lever valt uit ,doet zijn werk niet meer. Er word dan niets meer opgeslagen in de lever en dan leeft de vogel enkele dagen op zijn reserves waarna hij in coma komt .Toch blijf je hoop houden .Alleen een wonder kan nog helpen. Ik geef het niet op . Of dat eerlijk is naar Dorus toe weet ik niet ,na zoveel dagen  vind ik niets meer eerlijk, dus blijf ik voor hem vechten.

 

Woensdag 7 December.

Dorus leeft nog en lijkt weer iets beter dan gisteren. Of is dat wat ik wil zien? De kracht om ook maar omhoog te komen heeft hij niet. Hij vecht om naar de water bak te komen .Hij heeft dorst .Maar helaas kan hij dat niet .Ik geef hem drinken en lichte voeding. Zijn krop was leeg ,en ik heb hem daarom weer voeding gegeven. Hij is brood mager. Dat voel ik wel.

Hij weegt nog steeds 355 gram dat gewicht is stabiel.

Ik verwacht dat hij dit niet overleeft en bereid me voor om het einde.

Hij laat zich kroelen en verwelkomt het warme vocht wat ik blijf geven.

 

Donderdag 8 December

 

Hij is er nog steeds en het lijkt dat hij met me mee vecht want vandaag ligt hij wel ,maar heft zijn koppie op. Hij heeft gepoept ,al is het nog steeds natte ontlasting. Ik beschrijf de situatie stabiel, maar  zie wel dat het nog steeds ernstig is. Krop leeg hij leegt de krop nu in 24 uur. Dat is langzaam ,maar hij leegt. Ik geef hem vandaag ook nog een keer wat norit. Hij krijgt 30 cc Weening. Verder rust en water met druivensuiker ,maar hij kan nog steeds niet bij de bak komen.

 

Donderdag 8 December  tegen de avond:

 

Dorus zit lekker warm en klein , kan naar buiten kijken en heeft voor het eerst een dikkere poep.  Het is donker ,maar goed dat is de norit. Ik weet wel dat als organen stoppen met werken de ontlasting ook donker word dus ik voel me wat onzeker ,maar blijf hopen op..

 

Hij reageert beter op me dan gisteren. Ik merk dat de krop sneller leegt Wat ben ik blij met de Scenic Amazone Weaning zeg. Ik week het, en giet het dan af in een vergiet . En dan heb ik een papje en dat kan ik dan op een temperatuur van 42 graden geven .En dat eet hij goed op. Zo heeft hij pap en vocht. En 30 cc is al genoeg. Dat is fijn want dat is geen volle krop en dus leegt het beter. In droge vorm is het gewicht  minder natuurlijk, maar geweekt geeft het de perfecte pap en hoeveelheid. Ik ben trots op Dorus dat hij zich zo goed  laat helpen. We nemen stapje voor stapje. Ik laat hem tegen 2000 uur lekker slapen doe zijn lamp uit en neem afscheid van hem.. Dat heb ik me voorgenomen doe ik iedere avond.

 

Vrijdag 9 december.

Vandaag pas ik op Naomi en dus is ons ritme de kooi schoonmaken en de vogels in huis eten geven. Naomi helpt me en Dorus is erg rustig. Naomi vind dat wel goed ,dan durft ze hem ook te aaien .Heel even dan want Dorus moet meteen terug zijn ziekte kooi in waar het warm is. Lekker schoon  en warm. Ik hoor dat Dorus een raar geluid maakt en zie opeens dat zijn ogen anders zijn. Ik heb genoeg gezien te weten dat zijn laatste momenten zijn aangebroken. Ik doe Naomi naar bed  om 10.00 uur en blijf bij Dorus. Om half 11 zakt Dorus weg.

 

Hij is rustig in geslapen.

 

Ik neem afscheid van Dorus. Alles is gedaan  en het mocht niet baten. Dorus is niet meer.

Hij krijgt een speciaal plekje in mijn hart..

Thiely

Voer bestellen