Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Voeding Tips:

Wij geven advies en hopen dat u op deze pagina wat kunt leren.

Vers water moet altijd voorradig zijn!

Een maag van een papegaai is +/- net zo groot als een ping-pong balletje dus denk vooral ook in deze porties

Pellets.  Dutch Birdfood een begrip in Nederland en anderen Europe landen. Voor info van voedingen. www.dutch.birdfood.nl   Wat krijgen onze papegaaien te eten.

Sinds voorjaar 2012 zijn wij over gegaan op pellet voeding van Dutch.

Na gelang de soort krijgen zij een pellet voorgeschoteld van Dutch dat kan droog maar ook geweekt ofwel wat vochtig gemaakt. Dit is dagelijks 5% tot 10% van het  lichaamsgewicht per vogel en daarnaast nog een eetlepel groente en of fruit.  2x per week geven wij ze een zaden dieet na soort.  Woensdag en een weekend dag dat is 10% tot 15% van het gewicht per vogel aan zaden  en wat groente en fruit gemixt met wat geweekte Dutch pellets.  

Groenten voorbeelden : wortelen, broccoli, groene selderie, andijvie, maïs, bonen, spinazie, bloemkool. tomaat, bieten, erwten, , boerenkool , andijvie, toppen van brandnetel, radijs , spruiten blad aubergine, witlof,  peulen,  losse maïskorrels, snijbietblad,  Chinese kool, wortelloof, courgettes,  bleekselderie, venkelknollen, paprika en waterkers, pepers en paprika.

Fruit: mango, banaan, appel, peer, grape fruit, druif ( krenten en rozijnen geweekt), rozenbottel, kiwi,  vijgen, papaja, meloen, bessen ( zwart  rood), frambozen, bramen, pruim, abrikoos, kruisbes,  vlierbes, aardbei, komkommer,  ananas,  dadels,  cactusvijgen, mango, mandarijn en perzik. Ik geef liever geen sinasappel omdat deze zuur zijn en ivm diarree.

Noten: amandel, walnoot, kastanje, beukennoot, hazelnoot, para, ceder, pecan, macadamia ook in schil. En niet te vergeten de gezonden Palmnoot.

Mineralen en kalk: Dit is in poedervorm te verkrijgen er zijn diverse goede merken verkrijgbaar. De verhoudingen staan meestal op de pot  .In combinatie met de pellet is het niet verstandig te gaan mixen.. Ze hebben wel vrije beschikking over oestergrit en maagkiezel.

Twijgen van: wilg, noten , hazelaar of fruitboom +/- 10cm lang 1x per week een per vogel. 

Zadengroot, maïs, saffloer, havergrut, zonnebloe,

Zadenklein:, tarwe, zwart zaad (raap), wit zaad,  millet, boekweit, hennep, lijnzaad, negerzaad

Groenvoer: (gekiemd of geweekt zaad): (Geschikt voor duiven) met haver,
tarwe, katjang en evt. wat zonnepitten. Ruim spoelen met koud water meerdere
keren per dag. Niet onder water zetten. Eventueel door het eivoer te
vermengen. Verder: vogelmuur, paardebloem, mierik en waterkers.

 Groenvoer: (gekiemd  zaad): (geschikt voor duiven) met haver, tarwe, katjang en evt. wat zonnebloempitten. Ruim spoelen met koud water meerderen keren per dag. Niet onder water zetten.  Kan door het eivoer vermengd worden. Verder : vogelmuur, paardebloem, mierik en waterkers.

Het ontkiemen van zaden word later beter uitgelegd.

  Vitamines: Wees uiterst secuur met het extra toedienen van vitamines.  Gebruik nooit geen extra supplementen naast de Dutch pellet.

  Slecht  voor uw papegaai  is o.a:  Rauwe aardappel, citroen, (zuren sinaasappels)  gedroogd fruit (gezwaveld). Koffie, alcohol en snacks. Koud voedsel direct uit de koelkast.  Bedorven en beschimmeld voedsel, ook nadat de plekken weggehaald zijn. Zoutig en gekruid voedsel, chocolade, slagroom, zoetigheid, puur vet en vetrijk voedsel, Koolzuurhoudende dranken. Dit alles is meer gebaseerd op een huiskamer vogel die nogal eens wat extra krijgt. Pas daar mee op geef liever gezonden pellets of zaden en  fruit en wat groentes. Let op: extra is een keer per week en niet dagelijks. 

Geef je papegaai nooit avocado, deze zijn giftig voor iedere papegaai. Ook de pinda is uit den boze wegens de schimmels die er in zitten op langer termijn tast het de lever aan.

 

Kant en klaar zaadmengsels:

Er zijn natuurlijk ook goede zaad mengsels verkrijgbaar let wel op dat het zonnepitten gehalte niet te hoog is  tot 20%. De versheid is ook van belang mede voor de voedingswaarden. Een vogel kan niet leven op enkel zaden?

 Wat te vertellen over de ingrediënten : 

Haver wordt goed aan de jongen doorgevoerd

Hennep (kempzaad) bevorderd de paringsdrift maar let wel op de vogels  kunnen er ook driftig van worden.

Paddy is een goed verteerbare rijst.

Tarwe is het meest geteelde graangewas, gevolgd door rijst en maïs

Lijnzaad is van de vlasplant.  Bevat een hoge hoeveelheid vetzuur die essentieel is voor het verenkleed en  bevorderd de spijs vertering.

Dari - Milo: is een gierstsoort die heeft een gunstig aminozuur patroon.

Boekweit:  Dit is een zetmeelgewas  en is rijk aan koolhydraten.

Millet bevat koolhydraten-  de Japanse millet is de meest eiwit rijke miliet soort.

Witzaad is een zaad dat  behoort tot de familie grassen  ofwel een zuidelijk onkruid.

Cedernoot ": de cedernoot  is een (onder) soort pijnboompit. Het is een calorievolle  en proteïne volle noot die veel in de natuur door de vogels gegeten word. De noot bevat vitamine E en G en B.. Deze noot word ook voor medicijnen gebruikt. Tevens bevatte ze mineralen en micro elementen en dat maakt de noot bijna een all in noot.

Cardi-saffloor  Lijkt veel op de zonnepit maar komt uit distels.

Pellets.  Dutch.birdfood  is een compleet vogelvoer, Middels gedegen onderzoek en grondige testresultaten, heeft Dutch birdfood zich in de laatste jaren  ontwikkeld tot een betrouwbaar voer voor o.a. papegaaien en zangvogels. Het voer voorziet uw vogels van alle benodigde nutriënten, is gemakkelijk te voeren, het is erg smakelijk, voorziet uw vogel van een verscheidenheid in fruit en plantaardige voeding en is daarnaast ook nog eens economisch aantrekkelijk. Zie www.dutch.birdfood.nl Voor info van voedingen

Het overzetten van zaden naar pellets zie de site

 Aanwijzingen als u over gaat op pellets 

Ieder merk hanteert zijn eigen omzetting schema en ik verwijs u daar dan ook naar.

Lees goed wat er op de verpakking staat en als u meer wilt weten schrijf de fabrikant aan, of kijk op het internet voor meer informatie.

Wij onze kuikens krijgen ook pellets.  Omdat ze alles moeten leren eten. Zo krijgen ze een goede start als huisdier. We vragen de klant wel zaden fruit en groente te blijven geven. De variatie in voeding is meer dan eten alleen. Het is ontwikkeling en leren tegelijk. Als tijdverdrijf in de natuur zijn dieren vele uren bezig met zoeken en vinden van  voeding.

In de kweek kiezen we voor de variatie van zaden en fruit groentes en noten verder wat  kiemzaad en eivoer. 

Kiemzaad

Gekiemde zaden zijn super gezond. Vaak word gezegd dat je het ze niet moet geven ivm schimmels. Maar om dit te voorkomen moet u goed spoelen.  Zodra de kiemzaden water opnemen ontstaat er een chemische werking waardoor het kiemproces wordt opgestart. Hierdoor worden de opgeslagen vitamines mineralen en spoorelementen geactiveerd of vrijgemaakt, waardoor er nog meer voedingswaarde inzit. Wij gebruiken voor het kiemen zaden mengeling voor duiven met diverse toegevoegd aangepast op het jaargetijde  Dat kan zijn erwten  Voor het kiemen zijn speciale "bakjes " te verkrijgen het zijn 3 bakjes op elkaar. (zie gebruik aanwijzing) Zelf kiemen gaat prima in een buik zeef. Zet deze op een warme plaats in de keuken met een schaaltje eronder voor het uit lekken.

Spoel regelmatig minimaal 2x daags het zaad met een flinke straal koud water.

Zodra de kiemen uit de zaden spruiten of al een kleine stengel vormen kan je dit verse maaltje aan de vogel voorzetten. Voordat je het aan de vogel geeft nog wel een keer heel goed afspoelen en uit laten druipen. Dit is ook een goede manier om te kijken hoe vers je zaden mix nog is. Er moet zeker 50 % van de zaden kiemen. Doen ze dat niet, dan zitten er  niet meer voldoende voedingstoffen in je zadenmix en voer je waarschijnlijk oud voer aan je vogels. 

 Natuurlijke voedingen 

 De druif groeit van  nature niet  in Nederland, maar misschien  heeft u in de tuin een struik of bij uw buurman. Het hele seizoen van de druif is geweldig voor uw papegaaien een heerlijke vrucht vol vitamine. Onze papegaaien verwennen we dan ook om de dag net een heerlijk druif.  Wij hebben een pergola gemaakt en daarover laten we de druiven takjes groeien  Dit   is meestal een heerlijke lekkernij die extra word toegevoegd aan het voeding  van die Dag . Wij geven de vrucht en de takjes!! Voedingstoffen:  Eiwitten, Koolhydraten,Calcium Fosfor IJzer Thiamine   B1  en 80%  water.

 De Appel  en de Peer . : Als u langs een boomgaard fietst dan denken we wel aan onze jeugd dat we wel eens bij een boomgaard een appeltje mee “pikten”. Nu onze papegaai is ook dol op de appel. Wat zit er in de appel “  Koolhydraten , Vitamine  A-B1-B2-en C , Ijzer, Calcium, magnesium Kalium Fosfor Eiwit en Vetten . Dus een voedzame afwisseling. De Peer en Appel zijn qua voedingsinhoud na genoeg hetzelfde .Ik kan wel zeggen dat een stukje van dit fruit een goede gezonde hap is voor uw vogel. Let wel op de maag van een papegaai is zo klein als een ping pong balletje dus bedenk dat u maar kleine stukjes kunt geven!!

De Aardbei Ook heerlijk evenals De Tomaat. Deze bevat ook veel vitamine A. Tomaten zijn bijzondere, gevarieerde en veelzijdige vruchtgroenten. De tomatenplant is een van oorsprong tropische plant, die afkomstig is uit Zuid-Amerika .In ons land kregen tomaten pas tegen het eind van de vorige eeuw bekendheid. In het begin van de 20e eeuw kwam de teelt van tomaten op gang in Nederland. Je kunt je het bijna niet voorstellen: de tomaat die nu niet meer weg te denken is. De tomaat bevat dus de kleurstof lycofeen. Lycofeen is een lid van de plantenkleurstoffen die bekend staan als de zogenaamde caroteen. Die caroteen, dus die planten kleurstoffen, worden in de darm omgezet in vitamine A. En van vitamine A is al jaren bekend dat het ernstige schade aan slijmvliezen en epitheelweefsel helpt voorkomen .Bij vogels in de natuur bevat de lever veel vitamine A . Doordat onze vogels in gevangenschap veel zonlicht missen en toch anders keven dan in de natuur  komen zij vaak deze vitamine tekort. En veel vogels die sterven hebben een groot tekort aan Vitamine A Dus willen we op een natuurlijke manier deze een beetje op peil houden geven we o.a Tomaat Gezond dus 

De Rozenbottels  Rosa, canina ,Fuctus cynosbati sine seminibus     

Deze struiken (heesters) groeien langs de weg en in de na  zomer rond Augustus / September komen hier aan mooie ronde rode Rozenbottels, deze zijn goed te geven aan uw Papegaaien ze zijn er. Dol op .Hier in zit veel vitamine C  Wat u moet weten is dat een vitamine C ontgiftend werkt en een kanker remmend middel is. Het werkt vochtafdrijvend.  Maar bij een teveel van vitamine C kan zich de vitamine uitscheiden via de urine wegen Geef deze ook niet  te overvloedig,  maar dagelijks mag je gerust een rozenbottel geven aan je papegaai. Hij is er dol op.

 De lijsterbes:  en de kromsnavels  Een verhaal voor een gewaarschuwd mens telt voor twee?

Een collega kweker had een mooi koppel papegaaien zitten en deze had 4 jongen vogels. 

Enkelen dagen later bleken ze alle 4  dood. Deze persoon gaf  lijsterbessen te eten  aan zijn vogels Wij hadden gelezen dat hier meerdere vogel aan overleden waren want op de club en in een boek hadden we dat vaker gelezen. Wij vertelde dit de man die ons niet serieus nam, Maanden later waren er weer vogels overleden en hij zat in de rats. er werd nogmaals gevraagd voer je nog steeds lijsterbessen?  Waarop deze man zei : ja zeker Kilo's  Die zijn gezond.

Nu zijn verhaal:  Hij had ze schoongemaakt , gewekt en ingevroren.

Wat gebeurt er namelijk: Lijsterbessen worden gegeten door vogels in de natuur zoals Lijsters,merels, spreeuwen. Zij eten de vruchten geheel op ze slikken deze heel in. Zij verteren de vrucht en scheidden de pit geheel uit. Dit in tegenstelling van onze kromsnavels .Deze eten de vrucht en breken de pit waar ze dol op zijn kapot en eten deze op. Maar er zit blauwzuur in de pit van een lijsterbes Dit is giftig. Natuurlijk is er een grens in het gebruik van deze vrucht maar waar is de grens. En zeg zelf als je vele kilo,s met veel moeite geplukt heb schoongemaakt en gewekt en al deze moeite gedaan hebt en alles ingevroren klaar hebt liggen .Dan geef je makkelijk te veel. Trek hieruit uw leer en een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Wij vriezen niets in en geven wat de natuur ons geeft in zijn jaargetijde.

Diverse Uit de natuur: Graszaden:  van eenjarig straatgras, beemdgras en Engels raaigras.  Bloesem en zaden: van vogelmuur, veldzuring, paardebloem, herderstasje.  Gierst en duizendknoopachtige: Hanenpoot, bloedgierst, groene aldaar, trosgierst, vogelduizendknoop. Bessen en wilde vruchten: Bessen (minimaal) van de lijsterbes, vuurdoorn, duindoorn, wegdoorn ,bloemen als de hibiscus

Handopfok van kuikens. Zie www.dutch.birdfood.nl . lees het boek: papegaaien van A tot Z  www.birdfood.nl

Ga niet zelf experimenteren!

Noten en  fruit Mix walnoot cedernoot hazelnoot  amandelen macadamia noot  kokos en pijnboom pit en pecan noot en zie fruit

Fruit- groente  Mix bonen paprika maïs  linzen mango papaja abrikoos cranberry ananas banaan mango

Gourmette Erwten maïs snijbonen kidney bonen linzen paprika wortel tomaat taugé Vitamine A en E en Mineralen Voorgekookte groente te bereiden dmv even in gekookt water weken en klaar.

Voor informatie kunt u ons contacten.

Voer bestellen