Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Schimmels

 

Dit is een zeer ernstige ziekte die bij alle papegaaien voor kan komen. Oorzaak is vaak schimmels die rond dwalen door het vertrek. B.v.b een beschimmeld stukje fruit wat in een hoekje van de kooi ligt. Dit ziet er onschuldig uit maar vergist u zich niet .Dit kan sterfte als gevolg hebben met een ziekte periode van enkelen dagen. Symptomen : De vogel snakt naar adem ,de snavel gaat op en neer. Inwendig heeft zich een schimmel op de longen gezet en is gaan ontwikkelen zodat de vogel  ademhaling stoornis krijgt. Kan gepaard gaan met een rode ontstoken keel. De vogel voelt zich ziek en zal niet meer eten zodat hij met de dag verzwakt. Papegaaien moeten dagelijks eten anders komt sterfte zeer snel om de hoek kijken. Medicijnen zijn er officieel nog niet op de markt maar het mensen medicijn: Nizoral.. kan bij snelle diagnose mogelijk nog helpen. Wij hebben dit middel met de dieren arts toe gepast en het werkte , Wel moesten we de vogel met de spuit dwangmatig voeden want gevolg van Nizoral was dat de vogel stopt met eten.   . Diagnose  is niet eenvoudig om dit te constateren. vaak wordt er een anderen diagnose gesteld wat aangeeft dat dit niet eenvoudig is. Bij een foute diagnose kunt u verbetering wel vergeten want dan bent u bij voorbaat al te laat met de dood als gevolg. Alleen sectie kan uitsluitsel geven of een inwendig onderzoek als de vogel nog levend is zodat er met een endoscoop inwendig naar de longen gekeken kan worden.  De grootste fout die de "geneesheer "vaak maakt is penicilline voor te schrijven dit bespoedigd echter de dood ! U bent gewaarschuwd.  Hygiëne is zeer belangrijk. Soms koop je een vogel die gevoelig is voor deze ziekte zo niet dit al bij zich draagt en zal dan na enkelen maanden zo niet jaren sterven aan deze ziekte. dit is dan de chronische broer van de acute schimmel infectie

 

Onze ervaring met schimmels ? Het werd winter en de ramen van de volières werden gesloten. De verwarming ging aan en we hadden nog een lucht reiniger staan. Deze grondig gereinigd zo dachten we nieuwe filters en klaar was kees.  Dus deze werd aangesloten en u raad het al de schimmels die zich in dit apparaat hadden ontwikkeld ( in de motor waar we niet bij konden) werden lekker door de vogel verblijven geblazen. Oorzaak schimmel infectie bij verschillende papegaaien met als gevolg de dood. Bij de eerste diagnose: de verkeerde, penicilline ingespoten met als gevolg versterkte snelle dood. Na inwendig onderzoek bleek (acute) schimmel op de longen, zodat  het hok snel ontsmet moest worden en flink geventileerd  om zodoende de ziekte in te tomen en de besmetting haard te verwijderen. Bij ons was de lucht reiniger de boosdoener bleek achter af. Helaas gingen nog drie papegaaien aan deze sluip moordenaar ten gronde.  Dit voltrok zich binnen 5 dagen . Het was duidelijk dat de tropische nabootsing van de natuur de schimmel tot in de planten had verspreid. Na een week konden  we zeggen dat de ziekte weer onder controle was. Een papegaai die wat later de symptomen kreeg (10 dagen) hebben we  kunnen redden door het medicijn .Nizoral 200 mg mengen met 30 ml suspendeer gel Gedurende 21 dagen te verstrekken en denk niet dat het makkelijk was ten eerste weigerde de vogel voedsel tot zich te nemen zodat ik een papje met een grote spuit met dwang in zijn bekje moest spuiten beetje bij beetje zodat hij dit door moest slikken dit vergt toch wel wat ervaring anders kan het anders aflopen zoals in het verkeerde keelsgat spuiten of de pap te kleverig en ga zo maar door? Maar het heeft tot een goed einde geleid dus de moeite waard te proberen. Maar onze verblijven zijn veranderd. Het nabootsen van de tropen is niet meer Dat was het eerste wat de dierenarts ter plaatsen kon vaststellen dat dit schimmel gevoelig is. Nu hebben we onze verblijven zo zuiver mogelijk met goede ontluchting goede in en afvoer van verse lucht. Dagelijks gaan de ramen open  zomer en winter en de planten zijn weg We hebben nu in al de verblijven schommels ,touwen, dikke stokken ,en dunne stokken en speelgoed. Want we merken dat spelen ook voor de kweek vogels een positieve invloed heeft. In de winter sproeien we niet meer zoveel om de vochtigheid niet te hoog te laten oplopen wat ook weer schimmels veroorzaakt. Het gaat nu veel beter Maar bij ziekte of maar denken dat er iets fout gaat : Een dierenarts raadplegen.                     

 

Een verslag over de ziekte PBFD:   

Dit hebben we zeer van nabij meegemaakt. Daarom hebben we onze gehele bestand getest en hertest .

En blijven we nieuwe vogels testen en in quarantaine houden Ook onze kuikens testen we voor we ze verkopen .Toen we in 2000 dit mee maakte viel de uitslagen voor ons bestand goed uit. Helaas was door een foutieve uitslag hier paniek veroorzaakt maar na onderzoek in Utrecht bleek de vogel gezond te zijn . Helaas te laat voor dit kuiken . Maar bij ons en bij de koper werd alles getest en niets gevonden.

Gelukkig geen pbfd in ons bestand aangetroffen maar wel veel leed  Het was een foutje van het laboratorium.  Wel een fataal foutje want het kuiken heeft een spuitje gehad op aanraden van de  arts. Toen was dit de enige oplossing voor de mensen die het kuiken in huis hadden ,daar ze meerdere vogels hadden en geen risico wilde nemen.  Maar wel veel geleerd en het bezoek van onze dierenarts aan huis heeft ons veel informatie gegeven die we ook met u willen delen:

 

PBFD ( Psittacine Beak & Feather Disease.) 

 

In het Nederlands Snavel en Veerrot. Dit wordt veroorzaakt door een virus die de veren en de cellen van de snavel  besmet en dood. Door een bloed onderzoek is het virus te traceren.  Als het virus in  het bloed zit  kan  de vogel  weerstand  opbouwen en  na 3 maanden genezen zijn , en als dan na 3 maanden de DNA test herhaald wordt kan de test negatief dan zijn of: alsnog positief getest zijn : Dan is het dodelijk. Als voorbeeld  Het virus is te vergelijken met Aids , alleen deze wordt door bloedcontact overgebracht en dit PBFD door stof verplaatsing . Het is zo als het in het bloed zit weet dat je het hebt , het houdt en er aan sterft.  Dit is een feit. De kans dat na 3 maanden de PBFD weg is , komt vooral bij oudere vogels  vaker  voor.  Dus vogels die jaren bij elkaar zitten bouwen een immuunsysteem op en krijgen het virus niet zo snel .In de huidige levens standaard die ze dan hebben is vaak geen stress.  En stress is vaak een van de oorzaken die benut wordt door  van het virus. Door stress is de weerstand minder en kan een vogels makkelijker besmet geraken. Maar als U nieuwe vogels koopt  b.v in een winkel of daar waar deze niet getest zijn dan is de voorwaarde dat je deze in quarantaine zet minimaal  6 maanden In deze tijd altijd een test toepassen. Een oudere  vogel die PBFD heeft kan dit  laten zien in de veren maar een test geeft zekerheid. Een jonge vogel die het virus heeft en besmet is tussen 3 –6 weken zal het eerste jaar niet vaak overleven. Na besmetting  van 6 weken tot 13 weken  leven ze vaker net iets langer en bestaat hen leven uit vechten tegen de dood.  die uiteindelijk zal zegevieren.  Na de eerste  rui zal deze ziekte snel te zien zijn .Een jonge baby die besmet wordt tussen de  3 – 6 weken krijgt  deze ziekte acuut  en kan soms  binnen 3 dagen dood zijn.  

Incubatie: Als je een vogel koopt en deze binnen 3 dagen zou testen kan je stellen dat de  oorsprong bij verkoper te vinden is daar heerst PBFD dan in de kooien Dit omdat  de tijd van aanschaf en een test binnen   3 dagen te kort is om besmetting bij koper op te lopen. Dus als je een vogel koopt ALTIJD testen binnen 3 dagen om garantie te verzekeren dat de ziekte (S) bij verkoper liggen. Als de test  positief is  binnen 3 dagen na aankoop dan kan de vogel na 3 maanden weer getest worden . wand de vogel kan virus binnen 3 maanden uit lichaam verwijderen ( in quarantaine) is dit na 3 maanden  positief is virus definitief in lichaam. Dus levens lang besmet. 

 De kenmerken.:Veren vallen zomaar zonder verklaring uit. Veren die abnormale dikke veerschachten hebben zijn verdacht. Bij jonge vogels is er een groeiachterstand en gestold bloed op de uitgevallen veren. Daar waar de veren uitvallen is het rood en de overige veren zijn dof. De snavel is glimmend en de vogel valt drastisch af. De vogels wordt minder actief en heeft een groene ontlasting die dun is .Ook een duidelijk verschil  is er in de veer te zien. Als je een veer trekt dan is de punt van de veer een holle stam met een instulping mooi rond aflopend vol en dik . De veer van de vogel die besmet is heeft er een langere punt aanhangen (staafje)  deze veer zit dus heel minuscule vast aan een klein soort van stokje daarom vallen bij onderzoek de veren ook spontaan uit.  Dit is een kenmerkend verschil die direct te constateren is bij een vogel in verder stadium.  In quarantaine worden zo al vaak de schuldige van de gezonde vogels gescheiden.   

Een groot  misverstand is het volgende: De vogels krijgen PBFD  ten eerste  in het bloed . Dit is de eerste fase. Dat er soms een veertest word uitgevoerd en de vogel is positief wordt vaak een vals positief genoemd  .Dit komt doordat de vogel naast de vogels veerstof afgeeft dit vervolgens  op de andere vogel komt Toevallig trek je dan net de veer en denk je dat de vogel positief is!! Positief is een vogel alleen als het in het bloed zit. Ik lees vaak dat de mensen denken dat het eerst in de veren zit Dat is dus niet waar! Dus de omgekeerde versie die we tot nu toe hoorde.  

Uitleg:  

Afwijkende veer –testen ---veer /bloed test   beide  positief    :  100% PBFD  Kan na 3 maanden negatief zijn

Geen afwijkende veer  dan testen  -  veer/bloed   En de veer test   is positief   kan dit zijn dat de veer stof heeft opgenomen van een besmette buur.

Bloed test positief ! kan weer na 3 maanden testen . weer positief is 100% PBFD.

Waarom zie je het niet bij een baby vogel (b.v. bij aankoop)  Vogel is niet in ei besmet door ouders (zover de wetenschap na kan gaan is dit alleen tot nu toe voorgekomen bij grasparkieten dat ze al in het ei besmet zijn. ) De besmetting heeft plaatsgevonden 3 tot 6 weken na geboorte  Dit omdat de veerschachten reeds gevormd waren. Pas na de eerste rui  zouden de gevolgen zichtbaar worden Maar  dan moet de vogel al haar energie gebruiken om te vechten tegen dit virus en zal uiteindelijk moeten afleggen tegen deze vreselijke ziekte daar een kuiken  vogel de kracht en weerstand niet heeft die de ouder vogels wel hebben.  Een grote lijdensweg .

Het meerde malen testen van de vogels  De vogels die  positief uit de test komen hoeve niet perse het virus te hebben het kan zijn dat ze in aanraking gekomen zijn met het virus. Zij bouwen daar antistoffen op en hebben dan kans om negatief uit een herhaalde test te komen . Deze test is na 3 maanden daar dit proces in de vogel 3 maanden duurt.  Zijn de vogels negatief dan ging het in de eerste test om aan gemaakte antistoffen. Is de test positief is deze PBFD definitief in het lichaam en zal deze vogel sterven aan de ziekte.  

De Test:Het onderzoek is een DNA (bloedtest) test op het virus .De test is 98% zeker en na 3 maanden positief is de ziekte een feit . Negatief is de ziekte verdwenen uit leven vogel. Belangrijk is dus te weten dat er getest wordt op HET VIRUS ZELF. Dus :Op het moment dat het virus toeslaat bij volwassen vogels waarbij afweersysteem goed werkt maakt hij antistoffen aan tegen het virus. Deze virus is p dat moment dus actief en komt te voorschijn in de test. Na 3 maanden heeft de vogel dit virus overwonnen en is negatief , de antistoffen hebben hun werk goed gedaan  en gaan rusten Virus is dus niet meer actief en laat zich niet zien bij tweede test.   Een  veren onderzoek in het begin stadium als bloed positief is zou het  kunnen dat de  veren  nog negatief zijn. Dus onthoudt bloedtest is uiterst belangrijk. Noodzakelijk eigenlijk   

Zou je wat preventief kunnen doen !In de toekomst gaan we hier wel naar toe. In Amerika is er 4 jaar geleden een preventieve oplossing gevonden Maar: Wat was het geval , Ten eerste kon je alleen de vogels inenten die het niet hadden .het werkte niet bij vogels die het wel hadden. De vogels die preventief in geënt werden die zagen er niet meer uit. Het medicijn was zo agressief dat de veren van de vogels direct binnen 24 uur uitvielen. daar zijn heftige reacties op gekomen en claims Als een tornado werden deze medicijnen van de wereld af getrokken. Nu anno 2000/2001 is er wel een medicijn Ze gebruiken het preventief in Australië en dan duurt het 2 jaar voor dat Europa in aanmerking kan komen voor evt.  medicijnen. Veel mensen die gaan of op vakantie of naar familie en nemen dan voor eigen gebruik (kwekers) medicijnen mee. Maar de dierenarts vertelde ons dat omdat dit zo minuscuul gebruikt word het geen nut heeft. Zeker niet als de kweker of dierenwinkel gewoon doorgaat met in en verkoop zonder te testen.

 

Iedereen zou dus toch moeten testen.  Alleen dit geeft 99% zekerheid. En dan ook alleen bij de DNA test op virus zelf. Daar naast in de praktijk zou er standaard een test gedaan moeten worden op alle vogels.

 

Wat gebeurd er dan met de zieke vogels ? Ik kan begrijpen dat wanneer een persoon een of twee vogels heeft (parkieten -agapornide ) en zeer gehecht zijn aan de vogels deze persoon wel de test wil laten doen ondanks de kosten? In de praktijd komt het echter vaker voor dat mensen wel voor aanschaf geld reserveren en niet voor deze test.  In de kweek maken we anders mee. Deze personen hebben dan ook meerderen vogels . Als hier de ziekte ontdekt word dan is de vraag wat nu? Hier gaan ze dus niet testen ? Hier is het als het in het nest ontdekt wordt zo wie zo te laat. Dan kan je alles in laten slapen einde hobby. Bij kwekers met b.v. Halsbanden is dit een erg kostbaren zaak .want hier zijn dure vogels bij.

Wat dan ? Hier wordt vaak de zieke vogel weggegooid in klieko!!!!  De rest wordt verkocht als het waren houden ze de hand even voor ogen ze zien het even niet. Weg vogel weg probleem. Toch kan er met jaren geduld en goede efficiënte behandeling de kooien PBFD vrij gemaakt worden. Hoe dan?  Je kan steeds als er een nest is met al hierin de ziekte  ( dit zie je door misvormde vogels of kruipers of kale kippen of steeds dood voor de 4 weken) hier van de bloedlijn in te laten slapen . Dus alleen daar waar je duidelijk de symptomen ziet  daar wordt bij de ouders de jongen en broer en zus van ouders  preventief euthanasie toegepast.  dan kan je verder bij de goeduitziende vogels een eigen keuze maken of je deze verkochte jongen test of niet?  Maar in de kooi kan je dan na jaren weer gezonde jongen op stok krijgen.  Helaas word dit niet vaak gedaan en worden zoals eerder beschreven de jongen die dood gaan gewoon gedumpt?  Bij deze dragers (parkietsoorten) van het vreselijke virus is dit dus ondanks de  medicijnen bijna onmogelijk om de  PBFD de kop boven te steken. Deze ziekte zal zo nooit overwonnen worden en medicijnen blijven dan ook duur en onderzoeken hebben dan eigenlijk op medicijnen geen effect ? Alleen voor kwekers die preventief spuiten  als deze in de toekomst voorradig zijn en zorgen dat geen vogel in en uit de kooien komen zonder test. Daar  met zekerheid kan worden aangetoond als ook test betrouwbaar wordt uitgevoerd 3 dagen is. Maakt niemand (?) zich zorgen over de claims hier in Nederland.Dus als je een vogel koopt dan moet hij binnen 3 dagen getest zijn anders kan de ziekten welke dan ook overal zijn opgelopen ?  Stuur deze test dan op naar Engeland. Helaas zijn de  meeste laboratoria hier in Nederland daar niet op gespecialiseerd en worden hier soms fouten gemaakt. Een fout is menselijk ? Maar hier gaat het wel om een leven. Vraag evt. even bij Dierenarts H v.d Horst informatie waar u de test het best kan laten onderzoeken.  

 

Uitleg over Wat is een virus eigenlijk? Virussen zijn structuren ,waarvan enerzijds beweerd kan worden dat zij (al) tot levende behoren (micro organismen) en anderzijds dat ze daar nog niet tot behoren.  (micro anor-ganismen )

 Dat hangt mede af van de vraag of er wel een scheiding mag worden gemaakt tussen “levend “ en “dode “stof.  Neemt men echter een ogenblik aan dat daar een(scherpe) grens te trekken is dan kan van virussen worden gezegd dat zij zich niet  kunnen voortbewegen   geen eigen stofwisseling bezitten en zich niet zelf kunnen vermenigvuldigen ,waardoor de gedachte  van ‘niet-levende-structuren  opkomt :anderzijds kan men stellen dat virussen altijd geproduceerd worden door in en door cellen (die als de kleinste levende eenheden worden beschouwd)en in die zin zou men wel als met leven samenhangend kunne opvatten. In de beginnen bestaan virussen uit niets anders dan DNA of RNA (desoxyribonucleine zuur resp:ribocleinezuur) en eiwit ; soms bevatten zij ook nog Lipiden ,  in de vorm van vlies  om het kerneiwit . Virussen zijn ook weer veel kleiner dan  bacteriën en slechts door  elektronenmicroscoop kan men ze  waarnemen  Een voorbeeld hoe virussen te werk gaan  (niet op de mens van toepassing)  zijn zgn.  bacteriofagen=(bacterievreters) .Deze drijven naar een bacterie toe hechten zich eraan de wand daarvan , brengen het DNA of RNA in de bacterie en het DNA begint nu het normale levensschema van de bacterie te herprogrammeren .  Dat zij van dat moment af alleen dat virus de bacteriofaag gaat voortbrengen  ten koste van haar eigen leven . Binnen de korstte keren (20 min) is een aantal nieuwe bacteriofagen ontstaan  die hun onheilzame  taak elders kunnen verrichten terwijl van de voornaamste bacterie slechts  onbruikbare resten overblijven

PBFD : Virussen leven niet op zich zelf deze kunnen alleen overleven in een cel. Dit is bij PBFD  alleen dmv:  Witte bloedcel of  in de veer follikel. Een vogel word besmet door PBFD  door lucht   besmetting kent zover bekend  geen latente fase. Virus gaat direct in bloed.  Deze virus moet zich dus in een cel gaan vestigen om te overleven. dat doet hij dus dmv: De witte bloedcel  die  zich in het bloed bevindt en in de veren. Een veertest wordt   alleen bij een afwijkende veer getest..Veerfollikel ook hierin bevinden zich weer de witte bloedcellen. Vandaar onderzoek op veren alleen bij aantoonbare afwijking. Hier bevinden zich ook de witte bloedcellen.  In dit laatste: = dat is het haarzakje van de veer hierin kan de virus dus overleven. Bij een veer onderzoek komt vaak een vals positieve uitslag als deze niet ook op witte bloedcellen gecontroleerd word en dus kom je uit bij een bloedtest. Bij PBFD dus noodzakelijk een DNA bloedtest: Tegenwoordig maken ze ook naast de prik een cloaca swap dit geeft de 99%  zekerheid 

Test : De thymu en de bursa van fabricius   kort gezegd de Bursa. Zit achter in  de kont van de vogel (even voor de uitleg en dit moet je voorstellen als amandelen van een mens) Hier begint zich  het  lymfknopje wat helaas bij onderzoek op een levende vogel niet mogelijk is hier een stukje af te nemen ook niet dmv een cloaca swab. Ze kunnen hier onmogelijk bij.  Dit kan alleen aangetoond worden na de dood en dan nemen ze hiervan een stukje af en deze wordt opgestuurd    Een 100% test van PBFD Helaas is de vogel dan dus al dood, 

Mutaties. Helaas is deze ziekte pas kort ontdekt en is er geen mutatie van bekend. Dus het gaat voornamelijk over de PBFD

 

Dit geschreven stukje tekst is doorgelezen door onze dieren arts Hedwig van de Horst

en ik heb zo duidelijk mogelijk proberen te vertellen wat pbfd is Snavel en veer rot.

Heeft iemand nog tips of  belangrijk punten te vermelden wat ik kan toevoegen aan deze pagina

neem dan even contact met me op .

 

Maar let wel de wereld staat niet stil wat nu niet is kan komen!!

Zoals ik al vertelde gaat de vogel dood dmv allerlei ziektes :schimmel bacteriën en longontsteking en bij een huiskamer vogel wil meestal de mens geen onderzoek. In de natuur als zo,n vogels sterft aan PBFD  wordt die door vijanden als roofvogels gegeten .En in de wereld van de mens wordt hij begraven enz. Meestal alleen bij kweker 's word er onderzoek gedaan na de oorzaak van dood vogel.  Dit om na te gaan waaraan een vogel overlijdt om verder leed en gevaar uit te sluiten. Hierdoor kan een onderzoek jaren duren  Helaas.

Dus dit onderzoek is nu pas in het begin stadium.  Helaas is deze vreselijke ziekte als PBFD

Nummer 1 op de lijst met het meest dodelijke oorzaken bij overlijden papegaaien met name de kuikens maar helaas komt het steeds vaker voor dat oudere vogels dit ook hebben en drager zijn zo wordt het gevaar alleen maar groter dus ons  advies : is testen .

 

Onze dierenarts zegt :  Testen is de enige manier om zo goed mogelijk je bestand zuiver te houden. 

Kuiken overleden aan PBFD    Hij was van Ellen lees haar verhaal  op :   http://www.ellen-parrots.com