Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

 Dagboek van een kweker. 

Jazz De edelpop ..

Ouders. Kayleigh 2001 /  Kai  1995  Gekoppeld 2007.

2012 

Het broed seizoen gaat weer beginnen en onze edels papegaaien hebben weer eitjes. Dit jaar in tegenstelling tot vorig jaar zijn er weer diverse mensen die op de wachtlijst staan.  Deze mensen hebben zich aangemeld en vertellen ons waarom ze kiezen voor een edel papegaai en zijn nu erg nieuwsgierig of er kuikentje geboren gaan worden. Ik vraag altijd wat is uw wens een man of een pop.  Er zou verschil in zitten namelijk en dan is de keuze belangrijk. Een pop of een man  heeft een eigen karakter ,ik zeg altijd waar je voor " gaat " is de beste keuze. De man word al  jaren als makkelijk gezien. En de pop als dominant.  Inmiddels ben ik gestopt dit zo te vertellen. Ik geloof daar namelijk niet meer in. Dat de pop in de natuur en in de kweek wat feller is heeft een reden. Die reden is in de huiskamer niet aanwezig mits we ze gaan houden als koppels . En dan bedoel ik dat men ze ook een broedblok geeft en het voer aan past voor de kweek. In de natuur beschermd de pop zich tegen de man. Ze zet zich af en reageert daardoor soms feller. Maar zodra de broed stemming er is zal de man toch zijn doorzetting vermogen gebruiken om te presteren. Dan zal de man feller zijn. Door dit te stimuleren krijg je andere gedrag. Door dit niet te stimuleren zal een huiskamer vogel zeer lang dat gedrag niet vertonen. En dat bewijst dat je niet zomaar kan zeggen een man is lief ,de pop is dat niet. Het staat en valt met opvoeding en het goed om gaan met stemmingswisselingen en herkennen van gedrag. Maar dat maakt het houden van papegaaien ook zo leuk.

 

Zelf dol op de actieve pop. Want dat vind ik wel herkenbaar aan de pop dat ze actiever en vindingrijker is. De pop heeft misschien meer opvoeding nodig ,maar is zeer zeker een fantastische vogel. Ze kan net zo lief en makkelijk en tam zijn als de man. Waarom niet !  Als ze alleen gehouden word dan ontwikkeld zich de pop anders dan samen met een man. Als ze samen met een pop gehouden word zien we weer een ander gedrag. Het zijn echte meiden zeg ik altijd. Dat zegt genoeg. Meiden geven de voorkeur aan  doorzetten, doorzeuren er voor gaan. Ze leren daarom ook sneller. Dit  gedrag vind ik trouwens vaker terug in andere papegaaien soorten.  Poppen zijn wel degelijk anders dan Mannen.

 

Om maar een voorbeeld te noemen spelletjes puzzelen vergt doorzetting en de pop leert dat vaak sneller. De man kijk het vaker even af of probeer door te manipuleren ,u het te laten doen.  Hoe dan ook hij is slim. En krijgt vaak op zijn manier toch wat hij hebben wil. Lukt het niet zal ook hij verder gaan dan u verwacht. Goede opvoeding is belangrijk ,maar telt dat niet voor alle kromsnavels? Een ding is zeker je kan je niet zomaar zeggen : Zo is een pop en zo is een man .

 

Het samen houden met andere vogels word vaak positief ontvangen. Toch denk ik als mensen veel thuis zijn heeft een vogel niet zo snel een “vriend” partner” nodig dan wanneer de mensen in huis veel weg zijn door werk . Alleen zijn kan niet. Maar gezelschap van mens of andere dieren is vaak al voldoende.  Toch heb ik zelf heb onze huiskamer vogels altijd met meerdere samen gezet. Lees de verslagen op www.akala.nl Alles heeft er mee te maken hoe u ze opvoed. Hoe snel ben je onder de indruk . Hoe consequent ben je naar de dieren toe. Hoeveel ruimte hebben ze en kunnen ze hun energie kwijt. Laat u de vogel ook vogel zijn ! Want een vogel maakt geluid, kan aan meubels zitten, zijn actief, willen zich uitleven en geven stof en vragen aandacht en verzorging. Edels zijn leuke papegaaien met echte eigen eigenschappen:  

 

*Ze kunnen goed praten 

*Zijn sociaal  

*Ze hebben minder stof en een andere veer structuur. 

*Ze kunnen het eerste jaar wel eens schreeuwen. 

 Dit is 90% voeding . Na een jaar worden ze rustiger .

*Zijn leergierig

*Niet eenkennig

* Ze klimmen veel.

* Ze hebben knauw en sloop hout nodig

 

Broeds gedrag kan vervelend zijn bij de edel pop. Ze zijn Intelligent en daarmee bereiken ze vaak precies wat ze willen en zeker in deze periode kan dat wel problemen geven als je daar geen rekening mee houd. Een belangrijk punt is dan verrijking .Normaal willen we dit optimaal geven ,maar dan in die periode moet je dat doseren. Papier en stukken stof stimuleren het  broedgedrag evenals dozen waar ze in kunnen kruipen , kast laden of onder de kasten of kleine ruimtes . Ze ”verstoppen” zich. Theratorium gedrag naar voeding of kooi  dat verdedigen hoort bij dit gedrag. Evenals grommen en blazen, dat is edel eigen. Maar ze doen dat niet allemaal en meestal is dat alleen maar op iets of iemand op afstand te houden .Dit is ook vaak met de rui als ze pijn  hebben van het door komen van nieuwe veren . Een nadeel is ,een edel is langer broeds dan andere papegaaien dat is instinctief en door de voeding die stimulerend werkt. In deze periode kan men het beste dat gedrag proberen te minderen  ( afnemen)  door even de vogel af te laten koelen. Ook  veranderingen geven een ander gedrag. Als een Edel niet wil kweken verplaatsen we ze en dan worden ze broeds. De veranderingen  zorgen dat bij een pop de hormoon huishouden aan gewakkerd word. Het  stimuleert ,dus dat moet je voorkomen in een huiskamer.  Men kan dat gedrag onder controle houden door rust en regelmaat en regels en afstand  creëren op momenten dat hormonen opspelen.

In de kweek zijn onze edels geen schreeuwers . Ze zijn alert en hebben wel bij gevaar een kreet : De alarmkreet noemen we dat.  Bij ons zitten ze ook buiten  Het overvliegen van een reiger of het over het gaas kruipen van een kat geeft een extra gil dus dat hoort er echt bij. Persoonlijk vind ik ze buiten vaak meer herrie maken. Daarom komen ze met gezette tijden buiten.  Ook het sproeien  of de regen vinden ze geweldig, ze zijn dol op water. Het is een zeer dankbare kweek vogel. Met de juiste verzorging. Geen geruzie in de kweek en soms moeten we de vogel om koppelen en dat gaat in de meeste gevallen ook goed.

In de kweek genieten ze van rust en lekker eten ,en daarnaast van hun broedgedrag. Gemiddeld hebben ze vijf nestjes in twee jaar . Maar ze nemen ook een natuurlijke stop. Geen eitjes ,dat kan zo’n 3 maanden aanhouden en daarna is de broedperiode weer actief voor een periode van soms wel 2 jaar achtereenvolgend. Onze vogel hadden nu een pauze . Een dikke 5 maanden hadden we geen eitjes of kuikens Maar nu zijn ze weer actief .

 

Op 20 April zagen we eitjes bij dit koppel .

Helaas was er een eitje onbevrucht. Maar het andere eitjes was bevrucht en op 20 Mei op de dag van ons bird symposium werd het kuikentje geboren. * Edels worden kaal geboren geen dons en de eerste dag heel  rosé Bij de ochtend controle is alles goed .We kijken tegen de avond en vinden een kuiken met volle krop. Het kuiken is wederom goed gevoerd. Tegen de avond nog steeds volle krop. Het kuikentje groeit mooi en pa voert ma prima. Alles goed Tweede kuiken word geboren.

Het kleintje heeft steeds een volle krop en zodra mams omhoog komt als het luikje open gaat Kan ik het controleren. We besluiten genoegen te nemen met de piepjes en minder de pop te verstoren . Kijken is voeren. Ik heb de gehele week de nestblok gecontroleerd en het gaat goed .

2 weken oud Ik kan in de blok kijken en foto’s nemen ter controle en alles gaat goed en ik ben tevreden Het kuikens beweegt goed en word goede gevoerd .

Het is 3 weken oud. Het is zo mooi zwart bedonst en we zien nog niet of het een pop of man is  ,maar de oogjes zijn open . Dan ringen we altijd en dit kuikentje word geringd op  3 juni met ring nummer 4

4 weken Het is 14 Juni ,dan zien we dat het een popje word. Ik geef haar dan de naam Jazz van (Jasmine) voor nu. Met de 5 weken haal ik haar uit. Het is nu 23 Jun

5 weken  Ik begin meteen met scenic handweaning .Ze eet de eerste dag niet zo goed en moet wennen aan de pelelts. Maar dag 2 van deze week is ze gewend en ze eet een 10 tot 15 weaning op per keer Ik geef haar 4 x daag eten . Ze weegt na een paar dagen 335 gram.

6 weken Ze is sterk en mooi van kleur. Ze is weer een pop met dat volle roods en dat kobalt wat het moet zijn. Kaleigh  haar moeder heeft wel eens popjes die wat oranje doorslaan .maar Jazz is vol rood. Vandaag gaat ze  in een grote kooi zodat ze buiten wat meer te zien krijgt .Meer actie meer beweging en meer erbij horen das de eerste stap richting opvoeding De pinnekes worden veertjes en de schitterende kleuren komen in zicht Kuiken is mooi aan het worden en dapper. Nog steeds krijgt ze 4 keer. Zij weegt nu 349 gram .Zolang ze lekker haar 4 keer opeet houd ik dat aan. En bouw dat later af naar 3 x daags. Er is geen ander kuikentje dus Jazz zal groot worden met Pino onze huiskamer Edel papegaai IK hoop dat hij aan haar kan wennen ,want dan kan ik voor hem in de toekomst ook een popje doorhouden.

7 weken Ik ga er meer speelgoed bij hangen en dat vind ze wel leuk. Ze eet goed en veel normaal zit ik allang op 3 x daags maar ze heeft vaak zo’n honger dus ik blijf tot aan de 8 weken de 4 x daags voeding gegeven ga dan over naar 3 x daags.

9 weken Jazz: Het gaat goed met Jazz ,ze is actief klimt op haar boxje en wil graag buiten kijken wat er speelt. Ze word regelmatig door ons Naomi gevoerd en dan spelen ze even samen. Jazz is mooi rood en komt langzaam in de veren .We zijn nog niet naar de dierenarts geweest daar er nog geen koper is en stel ze blijft bij ons dan stellen we dat uit. Ze maakt goed gebruik van de grote kooi Ze wil wel klimmen maar komt nog niet Ze eet wel haar fruit en geweekte pellets.  .Ze  zal wel wat gaan afvallen want ik ga na het weekend 1 voeding minder geven en dan krijgt ze dus nog maar 2 x daags haar geweekte pellet uit de hand. Gewicht 410 gram.

10 weken Ze krijgt na het weekend om de dag 2 x daags een voeding Ze klimt op de box en op de stok en dat maakt de  pootjes sterk .Er zijn diverse maten stokken aanwezig. Ze  krijgt een beter evenwicht dus het zijn echte clowns op dit moment . Zo zitten ze op de stok en zo liggen ze weer op de bodem. Ook geef ik lekker wat vers fruit en groente en noot.

11 weken Ja hoor zelf klimmen in de kooi, steeds hoger.  Het is genieten, het opgroeien in de grote kooi via de boxen is een groot succes. Jazz eet steeds beter ne har favoriet is wel de zachte warmte groente en Hawaii en Mexico mix van Versele laga gemengd met de birdfood welllness mix. Daarnaast is de trostgierts favoriet en dan pas de drogen zaden en pellets. Ze eet steeds meer zelf en we gaan nu over op 1 x daags weaning. Ze zal gaan afvallen en weegt nu 390 gram. Ze zal  hoger en gevaarlijker  gaan klimmen en vliegen. Dat  kost ook energie en dus daarom vallen vogels terug in gewicht. Dat gebeurt in de natuur ook .Het verlaten van een nest kost ook energie om te klimmen en dan komen de nestelingen ook strak in gewicht uit de nesten Daarna bouwen ze dat op omdat ze meer en meer eten proeven en leren. Het gezamenlijk opgroeien heeft veel voordelen voor de vogels. Onze Pino is wel erg dol op Jazz en hij zit dagelijks langst de plaat die de kooien van elkaar scheid.Bij eten geven en schoonmaken zitten ze samen op de speelstandaard en vanaf nu mogen ze samen in een kooi. Zit er dik in dat dit maatjes gaan worden..

12 weken  Ze doet het goed op een voeding en vraagt minder om een tweede dus het altrijd schooien(lees schreeuwen) om voer neemt af. Voor kwekers die hand op fok doen is dit een belangrijke fase. Geef nooit toe en houd je aan je schema en zo leer je de vogel dat schooien geen effect heeft en je leert het nest schreeuwen af

We geven nu steeds minder handweaning zodat we naar zelfstandigheid  over gaan. Ik geef meer warm zacht voer en een bakje dat met hard voer. Dus twee bakjes voer een water waar ze geen gebruik van maken zolang ze Weening gebruiken daarin zit vocht Ook bij het geven van vers fruit zullen edel papegaaien niet veel drinken Vocht zit in de vrucht en net als in de natuur halen ze daar voldoende vocht uit .Ben dus ook zelf niet bang als uw vogel minder drinkt dan geeft u voldoen fruit drinkt de vogel veel! Dan eet hij vaak zijn fruit niet voldoende..

Wat eten ze nu : Ik geef nu veel variatie in  voer  dan 1 x daags de  weaning Dat eet ze minimaal ,gewoon wat ze lust ik geef naar behoefte .Dat kan variëren van 2 tot 5 % van gewicht. De rest haalt ze uit de bakjes dier er staan. Die vullen dat aan tot de juiste behoefte en het gewicht is mijn controle.  De laatste week hier hebben alles vogels altijd  echt alles gegeten. Dan rond week 13 kunnen ze naar huis .

Word  Jazz  de panter  van Pino ?

Ze krijgt nog steeds 15 pellets per dag . 13 weken Kijkt goed om zich heen ,is lief voor iedereen en zeker niet eenkennig Ze vraagt iets meer  aandacht en ze wil er bij horen. Gaan vogels naar huis dan adviseer ik veel variatie aan voeding , zeker fruit en groentes en ei voer zijn erg belangrijk Maar heb je de scenic pellets wat we wel adviseren dan maak ik me geen zorgen die zijn 100% goed gezond en all in en daar  zijn ze mee groot gebracht. 

Edels eten zacht voer en pellets en  eten liefs alles zacht .Maar leer ze wel hard de pellets te eten. Kwestie van volhouden.. Lekker is  trost gierst ,zaden noot en kiemzaden en ei voer. Edels eten zowel paradijs ala jungle Edels zijn zowel poot als snavel eters en daar kijk je naar als je voert. Eet hij uit poot of snavel!  Ik geef vaak ook de Mexicaanse of Hawaď mix van Versele Laga en Wellness food mix Bird food en Bondulelle mais of mix . Ik blijf trostgierst geven als extra . Noten in verschillende smaak en grootte . Belangrijkste groente en fruit is Appel en Wortel!!! Vergeet dat niet daar kan niets tegen op Liefs rode appels! Deze hebben naast de juiste vitamine een  ontstekingsremmende werkende . Voorkom ellende en rede levens met goed voeren .

 

5 weken

 

277 gram

4 x 40 cc

Eet goed

Alles goedAfwisseling weaning

6 weken

 

338 gram

4 x pellets

Couveuse mag uit maar omdat ze samen zit

Goed in de veren aan het komen.

 7 weken

 

352 gram

3 x daags weaning.

Kleine 20 stuks

Ze zal iets afvallen en dan stabiliseren

Alles goed

Aleen weaning

8 weken

 

378 gram

3x40 cc en blijft goed op gewicht.

Alles goed

mooie kleuren en heel lief

9  weken

413 gram

2 x daags(2)

afbouwen

Pellets en fruit

Komt uit box

10 weken

395 gram

2 x daags 40 cc

Dito

dito

11 weken

391 gram

1x daags

10 jumbo’s

Zelf leren eten Het  gaat goed

Mag 10% afvallen

Alles goed

12 weken

391  gram

10 jumbo’s

Komt langzaam weer aan

Pellets

13 weken

 

 

379 gram

 

Eet zelf zacht voer en probeert zaden te pellen

Pellets zaden fruit groenten en eivoer.

 

Pino en Jazz 12-8-2012

Eindelijk is Jazz van mijn. Ik moet zeggen van gezin, maar als ik eerlijk ben zijn er nu maar twee mensen, die gek zijn met deze vogels in huis, Dat zijn  Naomi en ik zelf. De rest ziet het allemaal wel gebeuren. We hebben zo een regel gemaakt toen we de kweek begonnen , als er dan een kuiken niet verkocht werd of afgemeld werd .Dan keken we na 13 weken pas of hij of zij de kweek in ging of in huis. Jazz was van af eerste seconde mijn favoriet en dus hoopte ik dat ze mocht blijven. Ik heb haar langzaam met Pino laten spelen ,eten en vliegen en dus langzaam wende Pino ook aan haar. Ik heb een tussen schot in de grote kooi en daaronder is de kooi iets open. Dat kan ik afsluiten en open laten. Pino voerde jazz al enige tijd door de tralies heen Als ik dan het schot  open zette, kon hij eronder door kruipen Hij ging dan  op visite Zeker als er lekker eten was .  ja Jazz eet zeer veel variatie zacht voer en Pino had ik op een dieet gezet Dus pino trok zijn eigen plan.

Bij het schoon maken laat ik alle vogels los die er op dat moment zijn en dan spelen ze samen. Ik had al snel gezien dat Pino een “ oogje “op Jazz had.  . Ik was al met de  voorbereidingen gestart. Een naam afgeleid van Jasmine ,die ik erg mooi vind, had ik haar gegeven Jazz.. En liefkozend Jessie  , ze luistert naar beidde namen.

Zondag 12 Augustus waren de weken voor bij en Jazz blijft. Maandag meteen samen laten spelen en de kooien verkennen, en daarvan foto’s gemaakt . Vanaf woensdag 15 Augustus gaan ze in een deel van de kooi en breid ik het samen zijn uit ,onder toezicht natuurlijk. Bij samen zetten moet ik de gewichten weten van beidde, dus op de weegschaal. Jazz is nog niet geheel zelfstandig. Dus dat ook even genoteerd. Pino en Jazz zullen dus vanaf nu vaker in dagboek voor komen.

September -2012.

Het gaat zeer goed met Pino en Jazz Ze zitten samen in een kooi en eten samen en slapen samen op de korf en ze spelen samen. Pino gaat Jazz in alles voor. Zodra ik de stofzuiger aan doe willen ze gelijk samen in hun waterbak en dus doe ik maar de spuittruc als ik met de stofzuiger kom Samen hangen ze dan aan de korf en dat is een groot feest. Inmiddels is er een groene man bijgekomen  en dat vinden Pino en Jazz wel interessant. Bij de poets beurten mogen ze gedrieën er uit en zo socialiseren ze straks. Nu vind Milo dat nog niet leuk en kan een schreeuw geven als een van beidde te dicht bij komt. Dat gaat er straks wel weer af. Ik ben zeer tevreden met hoe het tussen Pino en Jazz gaat.

Meld u aan voor de dagboeken op akala@dagboek.nl