Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Cacatuidae  Galerita Triton

 

  Triton geelkuif kaketoe Cacatua Galerita  Triton

Sinds kort hebben we een koppel. Onze Mica de man heeft even moeten  wachten op de pop maar nu eindelijk  is het dan zo ver. de kaketoes zijn  ongeveer 50 cm groot  en wit  Onder de vleugels is geel  en de kuif is ook geel  De snavel is zwart   en ze hebben grijze poten  De triton verschild van andere geelkuiven  omdat deze een blauwe oogring hebben. De iris van de pop is bruin en de man zwart.

 De Geelkuiven zijn krachtige en mooie vogels  die erg graag knagen en maken een krachtig geluid.  Het geluid is vaak indringend  en gaat ver . Voor in huis lijkt het vaak een dat dit geluid tot ergernis lijdt. Bij ons is Mara en Mica  daarom deels binnen ze mogen wel naar buiten maar met gezette tijden Ik moet zeggen nu ze gekoppeld zijn delen ze de tijd ook veel samen door waardoor hun bezigheid in elkaar toeneemt en het geluid minder is dan toen we de man aleen hadden. Ze brengen veel tijd door met het versplinteren van hout en spelen met takken. ze poetsen ook veel de veren en elkaar . Kaketoes zeker de wit en geelkuiven zijn echt makkelijk tam te maken omdat ze zo aanhankelijk zijn Ik zeg altijd het lijken wel klitten band vogels Onze Mica is erg tam en blijft aandacht vragen van de mens ondanks dat hij nu een pop heeft Het geeft ook een jaloers gedrag Maar nu hij gekoppeld is hopen we dat het echte kaketoe gedrag meer toeneemt en hij zijn natuur gedrag meer uit. Kaketoes moeten droog en tochtvrij ruimte hebben om te leven Ze mogen dus wel naar buiten maar leven meest binnen in de volières. De kweek is  bij vele goed gelukt dus wij hopen met de geel kuiven zo te kunne kweken als met de witkuiven .We geven ze de zelfde ruimtes en broedblokken. We gebruiken ook hier de pvc pijpen. Met een extra uitgang voor de vlucht van de  pop Want we weten dat kaketoes zeer fel kunnen zijn.  Geelkuiven vertonen geweldig bals gedrag  en de man maakt een waaier van zijn staart en zet de kuif op Vaak gooit ie ook met de kop en maakt daarbij draaien de bewegingen alles om zijn vrouwtje te veroveren. Ze leggen 2-3 eitjes  en  de broedtijd is 30 dagen  Het kan zijn dat zowel de man als de pop de eieren bebroed. Na een 85 dagen  verlaten de jonge het nest maar worden dan soms weken  tot maanden na gevoed door de ouders Ik vind dat bij  de witkuif en de geelkuif kaketoes de ouders wel langer  na voeden dan andere soorten . In de na handopfok  geef ik dan ook veel langer de spuit. Normaal geef ik tot de 13 wekende spuit , maar bij kaketoes kan je wel tot 16 soms 20 weken de spuit als bijvoer gebruiken. Dat hebben we bij onze witkuiven wel geleerd. Het gewicht blijft ook heel lang hetzelfde stabiel maar stop je dan de bijvoeding vallen ze te snel terug Daarom  meer zorg bij de handopfok In de natuur zijn de kuikens wel zelfstandig met de 20 weken.

Wat eten deze  kaketoes:

De basis voeding van de kaketoe is zaden : diverse soorten mengelingen van zaden. Kaketoes eten mager Mogen niet te dik worden. Ze eten naast zaden noten als walnoten  hazelnoten  para noten  Palmnoten eten ze bij ons niet graag de kaketoes. Ze krijgen ook fruit groente vruchten als : papaja, mango sinasappel, banaan, appel peer, pruimen, kersen bosbessen druiven kiwi kruisbessen zwarte bessen  Maar ook planten  als vogel muur en  zonnebloemen. de paardebloem, rozenbottels maïs , zachte melkachtige  verse maïs zijn ze dol op .  Maar ook  wortel courgette pompoen komkommer en wij geven ze ook kiemvoer Op de voeder pagina leg ik uit hoe te kiemen. Ook vitamines mineralen  is een must. Spoel wel uw groente en fruit voor u ze het geeft zeker de vers geplukte soorten Wij geven ook kippen billetjes voor het kluiven en een honden brokje voor de dierlijke eiwitten, dit zit ook in ei en kaas en kwark maar overdrijf niet.

Geef geen pinda's. Geef geen menselijk consumptie als worst  chocola of gekruid vlees Dit is schadelijk voor uw dieren. Altijd vers water en dagelijks een waterspuit door de veren. En de geelkuif is u dankbaar.

Helaas maakte deze vogel zoveel geluid dat we ze naar een dierentuin in Barcelona gedaan hebben .

Waar ze na 2 jaar jongen op stok kregen . Iedereen gelukkig..

 

Ze komen voor in Noordoost en Zuid  Australië.  En Tasmanië - King eilanden Nieuw Guina en de Aru eilanden Ze leven in open  boslanden en waterranden  en ook wel bij de moerassen  en tropisch regenwoud.

Sinds 2008 niet meer in bestand verhuist naar Spanje i.v.m. de herrie

Het koppel is te bewonderen  in de Zoo van Barcelona