Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Psittacus erithacus erithacus

2006.

Het was dus schrikken toen hij hier in een kooi kwam vol speelgoed . Max en Noa hebben dat ook dus vond ik dat Pipo er maar aan moest wennen . De eerste dagen waren stres ,maar na een dag of twee ging Pipo toch kijken in zijn kooi en warempel hij ging spelen . Het duurde  meer dan een week of hij schommelde. Pipo heeft me nooit gebeten en Pipo sprak diverse leuke woorden kon zingen en dansen.

 Hier zijn enkele woordjes die  Pipo de hele dag door roept  Kedeng kedeng kedeng hoehoe van guus meeuwes. AANVALLEN ! Doei .

 pipo' tje. effe wachten .Smakelijk eten . Pipo' tje dansen . vrouwtje strijken . lekker nootje. Vrouwtje poetsen, vrouwtje kooi mooi  maken.

Daarnaast is hij vriendelijk voor ons allemaal. U kan begrijpen Pipo is een van ons geworden en dus vonden we dat we op zoek moesten gaan voor een popje Pipo is nu samen met lara .Dit is zijn eerste pop die hij de kooi in laat en ze is hem regelmatig zelfs de baas. Hiervoor hebben we 3 poppen gehad maar geen van alle waren bestand tegen het gedrag van Pipo. Maar Lara is een verhaal apart Ook een beetje en bazige tante en dus voelen deze twee elkaar zeer goed aan. Voor nu laten we ze samen genieten en gaan we 2008 positief in.

 

Pipo : Zomer 2008

Pipo en Lara staan  in de aanbouw .hier ben ik het meeste .Tegen de avond dan ga ik altijd ff film kijken en tegen 2300 tot 2400 ben ik weer in de aanbouw te vinden. Laatste mail en voedingen. Max en Noa en lara en pipo passen zich aan . Ze slapen altijd de 8 uur aan elkaar en tussen door de uurtjes die ze zelf willen. Ze zijn soms drukker er soms zelfs erg rustig. Ze mogen er hier  bijna iedere dag even uit . Dat is verschillend Op de poets dagen zijn ze er langer uit en dan train in wel wat met ze De andere dagen is het even vliegen  en klaar. Ik geef ook 2 x per dag eten .En midden dag lekkernij een cashew noot waar ze allemaal iets voor moeten doen. Ik haal ze na 1900 uur niet meer uit de kooien omdat ik dan aan " mijn tijd" begin. Praten doe ik de hele dag als ik in de buurt ben. Routine en regelmaat is belangrijk. Ga ik bvb in de middag even voor zitten zullen ze altijd interactief kletsen met me. Dat is leuk. Dat is vaste prik en ik zie ze niet en hun mij niet maar we zijn wel samen even aan het "kletsen". Onzeker zijn mijn gaaien als ik iets verander of net als de blok aan de kooi van Max en Noa Ze gaan er nu pas wat aan wennen en deze hangt er vanaf na Nieuwjaar...Dat kost tijd. Ander speelgoed is verschillend .Veranderingen vinden ze hier minder leuk en ik verander ook niet meer per week of maand maar eens in de  3 / 4  maanden.  Laat altijd de schommel hangen. En doe er altijd zoek naar eten speelgoed bij.(verrijking). 

 

Ook zijn ze allemaal in de rui. Wat betekend dat de tijd gaat komen dat broedsgedrag in aantocht is . Max is langzaam broeds aan het worden evenals pipo. De mannen komen in de “mood” maar de poppen weten er geen raad mee. Die zijn de rumoerige boys een beetje zat dus is het hier regelmatig herrie in de tent. Pipo en lara zijn pop en man maar absoluut geen koppel Vraag me af of ze wel vriendjes zijn .Ze leven samen in een kooi dat staat vast. Max en Noa daarentegen zijn gekoppeld . Misschien leren ze pipo en lara hoe ze zich moeten gedragen .

 

Achter in de kweek zijn Karel en Lotje een stapje verder dan Max en Noa en die zijn zelfs jonger.  Max en Noa zijn van 2000/2001 En Karel en Lotje van 2001 /2002. Ik kan dus zien dat samen in de kweek de hormonen beter “tot zijn recht of uitwerking   komen. Wat betekend dat de stimuli wel degelijk werk in de kweek.We zullen zien hoe het hier verder loopt met Max en Noa. Maar het binnen zijn houd de  hormonen tegen wat verklaard waarom huiskamer vogels minder broedrijp zijn. Maar geeft men ze stimuli dan werken ook hier de hormonen en komen ze tot broedsgedrag / uiting. De rui is een van de zichtbare veranderingen ,rui is belangrijk en noodzakelijk .Maar geeft bij huiskamer mensen vaak  het idee dat de vogel is gaan plukken. En dus komen er problemen die er niet zijn ,met grote gevolgen van dien. Nu hier heb ik vier vogel in de rui en dus vind dagelijks heel wat veren en dons op de bodem van de kooi. Ze zijn ook meer rustig dan normaal en  veranderingen in deze periode zijn niet wenselijk .

 

Pipo raakt gewond aan zijn poot:

 Wat er gebeurt is weet ik niet precies maar in ieder geval of de kooien te dicht bij elkaar  (dus of Max zou bij pipo kunnen) of Lara heeft Pipo gepakt .

Hoe dan ook het was ernstig .De teen is beschadigd en wilde niet stoppen met bloeden. Het gevolg was dat de kooi het  speelgoed de muur alles onder bloed zat. Stokken zaten onder bloed  en het zag er heftig uit. In principe merk je dan dat je inderdaad zelf echt in paniek raakt. Maar gelukkig toch meteen zoeken naar oplossingen .Het bleek erger dan men dacht want Pipo verzwakte sterk en het bleef bloedden Ik heb meel geprobeerd maar de wond was te groot en dus bleef het bloeden

Na een uur en het wondermiddel paracetamol is het bloedde gestopt.

 

Paracetamol. Te gebruiken bij  lichte bloedingen (en of wondjes) Men kan de paracetamol tot poeder maken ( ik heb het gedaan met een achterkant van een mes)  en dit poeder dan op een vochtig  tissue of washandje deppen . Dan heb ik dat op de wond gedaan, redelijk dik. Het stopte direct met bloeden. n

 

Geen (vogel) dierenartsen bereikbaar ,ik heb Hedwig .Peter Bastiaanse en Dr Evers gebeld ………Allemaal weg!  Vakantie. De praktijken hadden hulp artsen en die gaven tips als  zorg dat hij weer gaat eten en drinken en zet hem klein en donker. Men kan evt. een drukverband geven maar gaat dit niet  is het stoppen van bloeden op dit moment het aller belangrijkste … En niet bewegen –geen energie verbruik

 

Pipo viel om en dus naar oude recept pap gemaakt van weaning high energie  ( kan ook andere baby pap gebruiken)  en daar wat  druivensuiker aan toegevoegd en gegeven. Klein gezet in aparte kooi met een stok bij de water en eten bak. Maar Pipo at niet en dus geholpen met eten en drinken.

 

Tja dan zit je met gevoel is (zoveel) paracetamol goed? op die poot ,maar toch maar laten zitten en Pipo zat er niet aan en ik dacht eet hij er van dan word hij suffig en heeft hij minder pijn. Ze mogen ongeveer (Pipo woog op dat moment 450 gram ) 4.ml bloed  verliezen had een van de artsen verteld met dit gewicht. En meer is dodelijk . Het duurt minimaal 3 dagen voor hij dit bloed verlies (energie) gecompenseerd heeft.

 

Ik zie dat Lara ook vanaf het moment niet meer beweegt, niet eet ,en drinkt dus ik denk toch dat Max de schuldige is en ja de echte schuldige ben ik natuurlijk want ik heb de kooien met poetsen te dicht naast elkaar gehad Ik werd even weggeroepen en toen ik terug kwam was het al gebeurd . De twee kooien stonden te dicht tegen elkaar en normaal zit daar wel ruimte tussen. Nu na bijna  een week is het weer redelijk met Pipo en ze zitten weer samen Pipo en Lara. Helaas is Lara gaan plukken de dagen zonder Pipo,maar nu weer samen is ze ook weer direct gestopt…STRES wat een simpel woord met zo’n grote gevolgen. De teen is nog pijnlijk ,maar hij gebruikt hem wel weer… Ik houd u op de hoogte

 

16-7-08

Gewicht 1- 6-2006  Pipo 435  gram                      

 Gewicht 10-1-2007Pipo 475 gram

 Gewicht 1-9-2007 Pipo  470 gram

Gewicht 1 april 2008 :Pipo  465 gram

 

 

2009

Lara is weer kaal als de rui eraan komt ,en zal haar veren wel weer terug krijgen. Zij uit dit altijd in het snel verwijderen van haar borstveren. Met als Motto “je kan er maar van af zijn”  Soms denk ik het zijn Vreemde vogels …. Pipo en lara jagen elkaar weer meer op dan voorheen. Ze  groeien niet echt naar elkaar toe. Het zal nooit een kweek koppel zijn en ook geen echte vriendjes Ik zie het meer als zus en broer ze accepteren elkaar tot zekere hoogte maar meer zit er niet in. Maar altijd nog beter dan alleen zijn. Dus ze zullen aan elkaar moeten wennen. Vaak denk ik zal ik ze in de kweek plaatsen dat ze echt vogel Kunnen zijn? Maar even later denk och het is goed zo………….

 

Allevier : Pipo Lara Max en Noa Juni 2009

 

Gewicht 1 april 2008 :

Max  510 gram

Noa  460 gram

Pipo  465 gram

Lara  420 gram

 

Gewicht 1-10-2008

Max  560 gram

Noa 440 gram

Pipo 450 gram

Lara 440 gram

 

Max is te dik en dus op gewicht letten

 

Gewicht 1-2-2009

Max 520 gram

Noa 460 gram

Pipo 460 gram

Lara 490 gram

 

 

 Pipo en lara kunnen niet goed samen En de gevechten komen vaker voor . We besluiten Pipo mee te geven aan de dochter  in 2010 als ze op zich zelf gaat wonen .Rustig voor lara Rustig voor Pipo

2012

Pipo doet het goed Inmiddels zijn er twee kinderen geboren en Pipo heeft veel aandacht zeker dochter Naomi kan goed “kletsen ”met Pipo en Pipo deelt samen de kamer als ze spelen Naomi doet alle sen Pipo valt vocaal bij. Naomi antwoord en pipo praat zo samen met haar spelenderwijs .Shirley is pas geboren dus die maakt dit ales niet echt mee. Ze kan hoogstens wakker worden van de vaak zo felle fluittoon van Pipo.. Maar daar went ze wel aan.

 

Genus Psittacus  Grijze roodstaart.

Pipo een grijze roodstaart man is geboren  7 oktober 1994 bij ons in de kweek.  Pipo is naar de huiskamer gegaan en op 6 juni 2006 bij ons terug gekomen. Pipo ging plukken daar het gezin waarin hij leefde meer en meer ging werken. Pipo had zijn hals flink geplukt.

Pipo alleen laten vonden ze geen optie en zo vroeg ik of ik Pipo dat mocht hebben,en zo kwam pipo terug bij ons. Pipo was niet veel uit de kooi of had weinig speelgoed gehad Puur omdat hij het liefste op de kooi zat en bang was voor speelgoed  .In 2010 Gaat Pipo naar onze dochter.