Alles op gebied van vogels :† AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

 Psittacus erithacus erithacus Linnaeus

 

Dagboek van een kweker:  NOA 2003

 Onze grijze roodstaarten zijn weer heerlijk in de weer.

Na de rui tijd en de voorbereidingen op de broed zien ze er weer goed uit.

Zo ook het koppel grijze waaruit ik zelf een kuiken ga houden.

Hier het verslag:

Het koppel is heerlijk samen aan het genieten van de tijd na de rui Ze krijgen na die tijd na een tijd van mager voer ,heerlijk veel fruit groentes en vetter voer. Het kiemzaad word weer voor ze klaargemaakt. Het nest wordt heerlijk door de man en pop in orde gemaakt en het is nu wachten op de eieren.

6 mei . Het eerst ei is  gelegd. En op 8 mei komt het  tweede ei en Zaterdag 10 mei waren er 4 eieren in totaal.

Dan is het aan ons om een beetje  in de gaten te houden hoe het verloopt en of alles goed gaat, Na een tweetal weken zien we dat maar 3 eieren bevrucht zijn. En de pop zit mooi de 28 dagen vol op het nest. Ze eet zelf en soms voert de man haar Heel spannend als op  6 juni de eerste piepjes uit het blok komen En op 7 en 10 Juni in totaal drie kuikentje te zien zijn.

Week 1  - 17 Juni

Omdat we nu er kuikens zijn gaan we regelmatig een kijkje nemen in het blok. We zien  dat ook dit keer de moeder de kuikens zonder problemen  groot brengt. Het steeds kijken doen we omdat de moeder dit dan als normaal gaat zien en we zonder problemen kunne blijven volgen hoe alles verloopt.

Week 2  - 24 Juni

Alles gaat goed, Een kuiken het laatst geborenen is veel kleiner dan de rest, Maar hij heeft het te druk om als eerste bij de pop te zijn als ze komt voeren. De pop laat me steeds maar heel kort kijken, ze is erg alert en beschermt de kuikens.

Week 3 - 1 Juli

Deze week proberen we het nest wat rust te geven omdat de pop fel gaat reageren, Ze groeien als kool en de grootste is bijna zover dat zijn oogjes gaan openen, We probeerde te ringen in deze week maar de kleine is echt te klein. Er komen stoppeltjes , rond de vleugels .

Week 4 - 8 Juli

Ze zijn nu alle drie geringd en ook de kleine houd de ring nu goed om .Ze gaan goed vooruit. Ik ga een afspraak maken bij de dierenarts om te komen voor onderzoek , geslacht en al onze kuikens worden onderzocht op pbfd. Ik ga meestal tussen de week 6-8 naar de dierenarts.† Ze komen echt in de veertjes. Het rood van de staartjes laat nog wat op zich wachten.

Week 5  -15 Juli

Het nest bezoek gaat weer wat beter en de moeder kwam meteen naar buiten toen we heerlijk ei voer met de diverse lekkere dingen aan haar gaven. Dit was voor ons  het moment om de kuikens weer eens goed te bekijken en er een foto van te maken. De moeder eet nu extreem veel want  alles gaat naar  haar kuikens.†† Ik zie de eerste rode veertjes aan de konten. Dus alles is op schema.

 Week 6 Ė 20 Juli  Ze mogen nu uit de blok want voor de moeder is het een heel karwei ,Ze groeien als kool en eten heel veel en zitten nu mooi in de eerste veren . Ze zullen wel  schreeuwen , want het is toch even wennen als ze het blok uit gaan. Ze komen dan in een couveuse ruimte maar niet verwarmd . ze  zitten zo in de veertjes dat dit niet meer nodig is. Ik geef ze dan handvoeding. spannend. De kuikens wegen van 360 tot 420 gram zeer verschillend van gewicht dus.

Kuiken nummer:

4=        420 gram† 5=        360 gram† 6=.       395 gram Ze kregen als eerste de eigen menging voeding 25 cc pap. 

Week 7   27 Juli       

Ze doen het heel goed ze groeien goed en zitten goed in de veren. Donderdag 24 Juli naar Hedwig  de dierenarts geweest. Daar ging alles goed .Ik laat ze meestal wennen aan het zijn in de handdoek dus de onderzoeken vallen dan mee. Want de dierenarts wikkelt ze in de handdoek en dat zou stres kunne zijn, Maar die van ons zijn dit dan gewend en ondergaan het bezoek meestal wel zonder de stres. Alles was zoals het hoorde en ook waren ze flink op gewicht dus een voeding vervalt meteen. Ze gaan over op 4 voedingen. Ze zijn geprikt voor geslacht en p.b.f.d test is gedaan Hoewel de ouders zijn getest  , testen we de kuikens altijd nog eens ook ter controle ,zodat we een optimaal beeld van onze vogels hebben. Meestal krijgen we de uitslagen na  3 weken . De kuikens zijn in top gezondheid ik denk 2 mannen en een pop. Laten we het hopen want zelf wil ik van dit nestje wel heel graag een pop.† De gewichten en bijzonderheden zijn bij Hedwig genoteerd, De paspoorten  worden ingevuld en daarin staat zoals  wat er is nagekeken: Longen ,hart, botten stand poten tenen, nagels, oren, ogen ,verengroei ,staart ,cloaca, bacteriŽn, bek /snavel, eigenlijk alles wat je maar aan kan denken. Het geeft een goed gevoel als alles in orde is. 

8 weken 3 Augustus.†† We  gaan over op 3 voedingen want ze knoeien erg met de spuit, ze blijven stabiel in gewicht dus geven voeding terug. Het kan wel wat minder. Daarom over op 3 x daags een vastere pap  en 40 cc. gemiddeld. Ze groeien als kool ,krijgen  nu geweekte zaden ,groentes en fruit. Ze snoepen ervan , eten nog niet echt , maar weten wel dat het eten is, Vandaag eten ze op de dag: om 900 uur 1300 uur en 1900 uur Ze zullen snel door hebben dat ze uit het bakje moeten eten. Ze spelen op tafel en op de grond. De warmte beperkt wel hun activiteit.†† Maar alles gaat goed.   Ze wogen 420-360-395     Wegen nu na een week in huis 470-390-430 gram. 

9 weken 10 Augustus† Ze blijven goed groeien, We gaan over op 2 voedingen en ze eten nu ook mee uit een bakje wat ik in de kooi zet. Ze zitten in grote kooi en krijgen nu bijvoeding maÔs en erwten en worteltjes, en ei voer en geweekte zaden Niet direct om te eten maar te spelen en proeven. Ze wegen nu 495 -415- en 440 gram We laten Max. en Lola nu ook al eens kijken bij de grijsjes . Ze socialiseren zo optimaal en alles is getest  dus dat kan dan ook.† We zien en horen dat de kuikens samen een aardig  geluidje en rotzooi kunnen maken bij het spel. Het is dan ook genieten zo veel leven in huis. Vaak laten we ook de hond even snuffelen als de kuikens ouder worden , En mijn kinderen mogen ook eens voeren zodat ze van alles meemaken op zeer jonge leeftijd.

 NOA 

Een van de kuikentje is een pop en ja hoor eindelijk is een  meisje bij dus mag ik haar houden voor onze Max. We plaatsen haar vrijwel direct bij Max en het gaat goed Max heeft haar natuurlijk diverse keren gezien en dus is wel wat gewend. De eerste weken is het veel aandacht geven aan het samen zijn en wennen aan elkaar maar al snel besluiten we een grote kooi te kopen en gaan ze samen hier in .Ik ben met Noa meteen begonnen met een opvoeding in combinatie van training.  Als de kerst boom komt in November is ze zo gewend aan veranderingen en heeft ze geleerd van haar kooi te vliegen naar de speelboom dat we geen enkel probleem hebben met de kerst boom Noa is nu   een half jaar oud en beste maatjes met max en met mij. Want ik wil voorkomen dat ik op een zijspoor gezet word. Ik train ze na me toe te vliegen en dat gaat zeer snel goed . Onze Max die dit allemaal niks vind kijkt er na en vind het best Hij heeft een vriendin en is er zeer trots op. 

 2004

 Onze Noa is een gezellig kip en praat al ,ze doet wat Max doet en ze vliegt vanaf 4 meter nu op commando nar me toe. Maar onze Max zo slim als hij is heeft dit in de gaten en denkt wat krijgt ze toch als ze dat doet en ja hoor Februari 2004 vliegt ook Max op commando naar me toe en wordt beloond met een zonnepit. Noa Kan nog veel meer Ze leert een spel met ringen en vind het leuk om met me  te spelen, dat wordt vaste prik in de morgen. Noa speelt praat en lk kan zeer gericht vliegen van boom naar kooi van kooi naar boom en naar mij . maar ook naar een vreemde ruimte waar ze onze Coco de groen wang ontdekt heeft ze gaat daar bewust op visite en geniet van de oude tante die 20 jaar oud is . Coco vind het allemaal wel goed,Van Coco heeft Noa het woordje kopie krauw geleerd want ze pakt alles zeer snel op. Noa is een lieve vogel maar vreemde vind ze maar niks. Omdat ze niet geknipt zijn kan ze dan ook weg vliegen wat ze meteen doet als er iemand binnen  komt ze gaat of terug in de kooi of  gaat ze op haar boom zitten. Noa leert naar me toe vliegen en ze leert een spel met een staaf en ringen ze moet me die dan aangeven. Noa is heel leergierig . Onze Max wil dit ook . Samen spelen we veel en maken veel plezier Wij met zijn drieŽn. Hoe dan ook het is genieten met Noa. Ik ben dan ook zeer blij  met haar en onze Max ook. 

2005 Max en Noa zijn een echt paartje, ze eten samen drinken samen vechten samen maar vooral kroelen veel samen Ik mag altijd meedoen en ze zien me als een vriendin ,iemand die met ze speelt en lacht en ze verzorgt, en ze mogen dagelijks uit de kooi† Ze zijn er dan 2 uur uit en we doen dan spelletjes spelen op de speelboom en genieten net als ik. Max is erg zorgzaam en alert en Noa is meer overal meteen op af en ze ziet wel hoe het afloopt ze kan altijd weg vliegen en dat weet ze ook. Samen is het een ondeugend stel en Max is 4 jaar en Noa is nog 2 jaar dus we wachten af hoe dit afloopt.

 

2012

De afgelopen jaren is er een dagboek verslag van Max en Noa geschreven. Dat vind u elders† op de site . Voor nu zijn Max en Noa nog steeds bij elkaar . Ze zijn niet meer in huis. Ze zitten in de kweek. Ze hebben eitjes maar nog niet bevrucht. Ze zijn ons laatste grijze roodstaart koppel en dat zal zo blijven.

Wij gaan steeds meer over op de edel papegaai. Over deze soort zie de extra informatie

 Noa,

Het gebeurt vaker† dat we een eigenkweek vogel door houden. Geduld is dan een goede zaak voor dat ze geslacht rijp zijn. Maar die tijd wordt goed opgevuld door de liefde en speel tijd van onze gaaien. Het is dan ook dagelijks genieten van deze clowns.  Op de foto ziet u Noa samen met Max haar partner. Links is Noa.