Alles op gebied van vogels :† AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Amazona aestiva xanthopteryx

Is een ondersoort  van de blauwvoorhoofd amazone. Deze zijn opgespitst in twee groepen. Een duidelijk kenmerk zijn de geel met rode schouders die ze wel eens verstoppen onder hun groenen veren ,en in minderen maten. Opmerking er zijn  veel kleurvariaties in de soorten er is bijna geen een vogel identiek. Komt ook voor in het amazone gebied m.n. BraziliŽ, ArgentiniŽ en Paraguay. Waar de meeste overwegend groene amazone voor komen.† Niet meer in het bestand sinds 2002

genus:Amazona.a. Xanthopteryx.

 

Wetenschappelijke naam: Amazona aestiva xanthopteryx.

 

Net als de blauw voorhoofd is hij aan te treffen in verschillende landschappen. Hij houdt van vrij vochtig subtropisch bos in het zuiden , en verder wat lichter bebost gebied  en open savannen . Het is vooral een vogel van het laagland. Grote van de vogel +/-. 36 cm. Niet zo veel voorkomende vogel in collecties bij particulieren.  Is een rustige vogel die redelijk leert imiteren met een leuke toonhoogte. Zijn roep is ook zeer aangenaam om te horen het lijkt wel op lachen. Is verder een aanhankelijke vogel en een allemansvriend. Ze nestelen in een blok van +/- 80 cm hoog met een invlieggat van 10 cm. Bij de broed zijn de vogels erg agressief Uitkijken dus .Ze leggen 2/4 eieren deze broed tussen de 28 en 32dagen  De jongen vliegen na 10 weken uit. Deze vogels zijn dol op een douche en geven zich helemaal over aan het water. Is een prachtig gezicht hoe ze met een gespreide staartveren  van de druppels genieten. 

 

Menu:  hoofdzakelijk zaad , bloesems bladknoppen bessen noten vruchten cultuurgewassen  in gevangenschap  vergeet de honden brokken niet 1x per week enkelen stuks. Tevens fruit en groente en een kleine hoeveelheid eivoer in de week. Let op als u uw vogel pinda's geeft ,want er kan een schimmel op zitten zowel bij gepeld en ongepelde pinda,s  deze produceert krachtige vergiften die de lever van de vogel zullen beschadigen ze kunnen  zelf dodelijk zijn.   Deze vogel is een genot om te zien en hoort beslist tot de mooiere soorten. 

 

We hebben met de amazones enkele jaren† mogen kweken We hadden oudere vogels , en daarom zijn we gestopt met de Amazones. We hadden ons bestand niet ververst met jonge vogels.