Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Amazone ochrocephala  oratrix

Wetenschappelijke naam:

Amazonina: naar de rivier de Amazone -Orchocephala: gele kop -Auropaliata: met een gouden mantel.Engles:Yellow- naped -Amazon   Duits: Gelbnackenamazone. 

Maten en gewichten:

Lengte            38 cm

Gewicht          ongeveer 450 gram

Ringmaat:      11 mm. 

We hebben met de amazones enkele jaren  mogen kweken We hadden oudere vogels , en daarom zijn we gestopt met de Amazones. We hadden ons bestand niet ververst met jonge vogels. Niet meer in het bestand sinds 2002

Amazones dubbelen geel koppen ( oratrix)

De naam :amazone betekend rivier aan de amazone

ochrocephala betekend gele kop

oratrix betekend spreker.

 

Deze amazones zijn ongeveer in  Lengte 40cm

Hun gewicht is 450 gram/ 500 gram

 Ze leggen 2-4 Eieren en broedden tussen de 26- 28 dagen en na 10 weken verlaten de jongen het nest   Deze amazones komen voor  zuid midden Amerika  rond Mexico

 

Ze leven in loofbossen  langst dichte  wouden langst de  rivieren .  In Mexico is de broedtijd rond Maart. Deze amazones zijn zeer bekend  Hun kop is grotendeels geel  en dat wordt steeds geler als ze ouder worden .Ze hebben hoornkleurige nagels en er zit op de vleugel boegen rood. Ook is hun snavel  hoornkleurig. Ik vind dat er veel verschillen zijn in geel en grote.  Het verschil van pop en man is dat de man in het algemeen groter is.

Ze eten vruchten in de natuur en noten  bessen en groen en bloesems In de volière geven we naast zaden   ook fruit , groente , wortel spinazie  bessen bloesems en  vlierbessen en maïs als de tijden rijp zijn geven we de natuur voeding met echt jaargetijde mee. Hierbij denk ik aan rozenbottels en kruisbessen  druiven appel  Ook zijn ze dol op ei voeren. Zeker tijden de rui  geven we extra als kiemzaden  en gras zaden  . Amazones zijn lekkere eters en pas op dat ze niet te dik worden dan  is de kans op onbevruchte eieren groot. Ons koppel is er actief en praat als brugman is dan ook vanaf klein in de volière en is  hier gekweekt. Wij hebben een leuk koppel  en hopen dat ze  tzt ook gaan broeden. Amazones  stellen geen hoge eisen. Ze hebben een volière van 2m x 2xm 90 cm  meter en een rond broedblok van een doorsnede van 30 cm en 80 hoog. Wij hebben een broedblok van pvc pijp.  Een invlieggat  van 12 cm De amazones kunnen in de kweek  erg agressief zijn. Ze kunne ook schitterend baltsen en  onze  amazones zijn in de kweek ook erg aanwezig en maken veel kabaal. Maar de winter periodes  zijn ze weer wat minder fel.

 

Amazones zijn mooie kleurrijke papegaaisoorten.

Een amazone in de huiskamer is een drukke vriend , zeker als ze broeds worden.

Een gezellige nadrukkelijk aanwezige papegaai die veel aandacht vraagt.