Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Max en Noa dagboek van een kweker  2006

 

Winter

Dit nieuwe jaar staat in het teken van een enorme verandering voor Max en Noa. We hebben de kooi naar een rustiger ruimte in huis verplaatst waar ze meer aandacht van mij en het gezin hebben en de minste ‘last’ van onbekenden. In deze ruimte kunnen ze zich zeer netjes ‘verstoppen’ als ik visite heb en vanuit hun kooi zien ze de woonkamer. Bij stilte laten ze zich vaak even horen. In deze nieuwe situatie ben ik extra tijd aan ze gaan besteden waarbij ons speelkwartier zich in de woonkamer afspeelt. Daarbij trainen we door te spelen met blokken, een puzzel te maken of het op commando naar me toe komen vliegen, wat een extra dimensie voor ze heeft gekregen. Bij het trainen maak ik gebruik van korte commando’s en oefen iedere dag de ‘stap-op oefening’ met ze. In huis hanteer ik vaste, maar geen strenge regels en ben daar zeer consequent in. Dit zorgt namelijk voor duidelijkheid bij de vogels. In huis mogen ze zich naast de kooi en speelboom nergens anders op begeven met uitzondering van de wasbak op het aanrecht. Ook daar geldt de regel dat ze alleen in de bak en op het aanrecht mogen komen en nergens aan of op zitten. Ze komen minder uit de kooi en krijgen daarbij gerichte aandacht waarna ze zichzelf vermaken. Normaal gesproken spelen Max hormonen gedurende de winter op. Dit jaar valt het me minder op. De plaats van de kooi verschaft de vogels meer rust, wat ik merk aan hun gedrag.

 Lente

Dan is de tijd aangebroken dat ik op vakantie ga en weet dat dit invloed op onze band kan hebben. Ik ben een week weg geweest waarbij Ed, Mariëlle en Marcel geen aandacht aan ze hebben besteed en ze op elkaar waren aangewezen. Ze hebben zichzelf goed vermaakt en hebben mij niet gemist. Ze weten dat ze te eten en drinken krijgen en de extra aandacht die ze gewoonlijk van mij krijgen is door henzelf ingevuld. Ik merkte bij thuiskomst wel dat ze blij waren me te zien. Ik ben blij dat het zo goed gegaan is aangezien me een eerdere terugkomst van vakantie nog helder voor de geest staat. Destijds was Noa er nog niet en reageerde Max woedend bij mijn thuiskomst. Dit keer was hij blij me te zien. De volgende dag gedroegen ze zich uitbundig, genietend van de vluchten door de kamer en de wasbeurt die ze een week niet hadden gehad. Misschien dat dit een voorbeeld van antropomorfisme is…het zou kunnen. Feit is dat ze hun gedrag aan onze leefsituatie hebben aangepast en me met hun gedrag en geluiden bij terugkomst duidelijk hebben gemaakt blij te zijn dat ik er weer ben. Ed vertelde me dat het zonder mij erg stil was en de vogels bijna niet aanwezig waren.

 Zomer

Max is broedrijp, veel later dan normaal, maar Noa reageert nog niet op zijn versiertoer. In de kooi bestaan duidelijke regels over de zitplaatsen of wie het eerst mag eten waarbij Max nog steeds de leider is. Noa kijkt toe maar probeert hem steeds opnieuw uit. Hierbij gaat ze hoger op de speelboom zitten of probeert als eerste te eten. In tijden van rust vindt Max dit prima maar zodra zijn hormonen opspelen wil hij de baas zijn. Noa en ik houden hier rekening mee en na zes weken hebben we onze oude Max weer terug. Het is een warme zomer en Max en Noa vertoeven lekker buiten onder de druif. Max en Noa zijn meer naar elkaar toe gegroeid. Zouden de kriebels van de kweekvogels daar iets mee te maken hebben? Noa raakt gewend aan Max dansgedrag en wij horen de daarbij behorende kreungeluiden.

Herfst

Max is 6 jaar en Noa 3 jaar oud. Max zoekt op een andere manier toenadering en Noa heeft daar geen moeite mee. Ze vecht af en toe terug maar voor ons is het duidelijk dat ze een koppel zijn. Na de kerstdagen plaatsen we het broedblok aan de kooi. Ik laat ze iedere dag twee keer uit de kooi en daarmee hebben ze ongeveer 2 uur om te vliegen en buiten de kooi te spelen. Op die momenten poetsen ze elkaar optimaal en vliegen hun dagelijkse rondjes. Ik train twee keer per dag zo’n 15 minuten met ze. Zolang ze nog niet broeden wil ik dit er ook in houden. Ik ben zeer benieuwd hoe het allemaal gaat lopen en of er inderdaad eieren gaan komen. Maar ook welke rol ik daarbij toegedeeld ga krijgen. Hoe ver zullen ze me erbij betrekken en hoe zal onze band tegen die tijd zijn? Mensen weten vaak niet hoe te handelen als hun huiskamervogels broeds worden en in sommige gevallen eieren leggen. Ik hoop van Max en Noa een hoop te leren zodat ik deze mensen in de toekomst van advies kan voorzien.

Winter

De winter is spannend begonnen voor Max en Noa. Ze hebben een nieuwe kooi maar ook een broedblok gekregen. Het zal nog zeker een jaar duren voordat ze voldoende aan het blok gewend zijn en er wellicht gebruik van zullen maken. Tot die tijd genieten wij ervan hoe ze het broedblok aan het bekijken en verkennen zijn. Max kijkt niet naar het blok om. Noa is onderzoekend en nieuwsgierig en heeft het blok flink kapot gebeten. Ze kijkt ook al met haar kopje door het gat naar binnen. Ik probeer het interessant te maken door via het luikje van het blok een kiekeboespel met ze te spelen maar verder dan me nazeggen komen we niet. Noa is rustig onder de veranderingen. Ze gedraagt zich wat terughoudend naar Max, die op zijn beurt fel naar mij en soms naar Noa reageert. Hij kan uit het niets uitvallen. Ik zie dat hij bepaald volwassen gedrag bij Noa probeert op te wekken, die het hem nog niet kan geven aangezien ze daar nog te jong voor is. Geďnteresseerd in hem is ze echter wel. Max is drie jaar ouder dan Noa en dat merk ik in zijn gedrag. Hoewel Noa onbevangen, brutaal en nieuwsgierig is, voelt ze de veiligheid van Max. Als er onbekenden in de woonkamer zijn durft ze voor hem te gaan zitten waarbij ze strak gefocust is op de vreemdeling. Max laat haar gaan maar zodra er echt ‘gevaar’ dreigt gaat hij voor haar zitten. Dit soort gevallen doen zich bijvoorbeeld voor als er vreemde kinderen op bezoek komen of visite die direct op de kooi af stapt. Hoewel ze al zes jaar in de woonkamer staan en niet echt bang zijn, zie ik ze bij iedere kleine verandering verschieten en alert reageren. Sommige mensen begrijpen dat niet en vinden dat dat eigenlijk niet zou moeten met zoveel vreemden over de vloer maar ik zie dat anders. Iedere verandering is er een en per situatie moeten ze inschatten of deze veilig is. Ik zie het als een natuurlijke reactie waarbij ik in mijn achterhoofd heb dat het prooidieren zijn. Daarbij is er een verschil tussen reageren op veranderingen en stress. Max en Noa kijken de kat altijd uit de boom maar na zeer korte tijd beginnen ze zich relaxt te gedragen, helemaal als ze even uit de kooi mogen.

Nu het blok aan de kooi hangt is Noa meer gefixeerd geraakt op alles in de kooi en rond het blok terwijl Max de omgeving in de gaten houdt en daardoor iets meer op zijn hoede is. Zijn gedrag is anders dan anders en dat merk ik bij het uit de kooi halen van hem. Hij wil wel naar de speelboom maar blijft liever bij of op zijn kooi. Hij benadert het blok niet maar houdt wel alles wat erbij in de buurt komt in de gaten. Heb ik hem eenmaal uit de kooi gehaald, gedraagt hij zich weer als ‘mijn eigen’ Max. Daarbij trainen en spelen we samen. Met het blok uit zicht werken we nog makkelijker. De toekomst blijft voor ons nog even een verrassing.

 2007

 

Lente Zoals u weet hadden we begin dit jaar voor Max en Noa een eigen broedblok. Max (2000 ) en Noa ( 2003)  Dat was wel even wennen. Allereerst hadden ze zoiets van : Oeps die zijde van de kooi vergeten we even. En een week later zitten ze weer overal in de kooi en ook op de schommel vlak voor het gat van de blok. Na een week ging voor het eerst Noa dichterbij  kijken en zeer demonstratief beet ze aan de rand van  de blok. Geen reactie van de blok dus zal wel goed zijn.  Max echter kreeg ander gedrag. Max zijn hormonen  speelde op.  Zeker omdat in de maanden Januari en Februari hij dit altijd wel heeft. Dat we een blok hangen aan de kooi werkt natuurlijk wel bevorderlijk en kan andere eigenschappen naar boven brengen. We merkte al snel dat Noa geen interesse toonde en ook niet goed om kon gaan met de prikkels van Max. Max werd zelfs een beetje agressief.  Na een periode van enkele maanden zijn we toch het  blok gaan verwijderen. Waarom ? Simpel weg Noa was er niet aan toe en Max reageerde te fel op de blok. Conclusie wij zijn te snel.

 

 Zomer

Max en Noa zijn verhuist van binnen huiskamer naar binnen aanbouw. Daar we hier ook veel leven is dat ook wel de sfeer van de huiskamer alleen komen hier de mensen niet rechtstreeks naar de kooi van Max en Noa. Naast Max en Noa staan de kuiken kooi en de kooi van Pipo. Dat gaat goed en het bevalt Max en Noa beter zonder blok aan de kooi. Hun gedrag was na het weghalen direct veranderd en Max had al snel zijn hormonen weer onder controle. In de zomer kreeg Max last van zijn poten en het leek een eczeem Het werd gelukkig op tijd gezien en dus met behandeling is het over gegaan. Het is altijd de vraag gebleven waar het door kwam Snel denk je aan veranderingen als hout kokos -speelgoed of misschien een allergie. Om dit uit te zoeken hebben we een standaard dieet en heb ik diverse speelgoed in termijnen in de kooi gehangen. Dus de ene maand r.v.s de andere maand hout de andere maand acryl. Zijn poot werd beter door de juiste zorg en hij reageerde in de latere maanden op geen van allen. Dus alles leek goed en we konden niet echt zeggen het heeft aan dit of dat gelegen. Wel irriteerde de kokos vulling het meest omdat  ik die in een korf had gedaan. En dan moest hij aan de kokos trekken om bij een walnoot te komen. De kokos heb ik weggehaald omdat die toch erg scherp was. En de wondjes aan de poot open waren. Na een 3 tal weken ging het steeds beter met zijn poot en met Max. Augustus krijgen we visite in de kooi van Pipo naast Max en Noa Lara een pop voor Pipo. Max en Noa reageren totaal niet op haar. Zij wel op hun. Ze trek aandacht en probeert door de tralies contact te maken. We hebben kuikens en plaatsen die kooi tussen de 2 kooien in en zo is er na een week rust . Als de vogels los zijn gaat Lara meteen kijken en Max en Noa staan dit toe. Op afstand vormt zich een groepje als ik het zo mag stellen. Ik bouw aan de relaties door ze langzaam in de speelboom aan elkaar voor te stellen. Vragen komen bij me boven :  Zou dit invloed hebben ? Zou het gevolgen hebben zo ja welke .Ik maak een stappen plan en probeer me daar aan te houden. Ik probeer ook zowel Max en Noa als Pipo en Lara persoonlijke aandacht te geven los van de aandacht die ze elkaar geven. Na enkele maanden gaat het zeer goed in de aanbouw met 4 x grijze roodstaart . Pipo Lara en Max zijn allemaal op een leeftijd dat de hormonen op kunnen spelen en daardoor ook reacties kunnen ontstaan waar we rekening mee moeten houden. Noa is de jongste ,maar ook daar zie ik nu gedrag verandering.

 

Herfst   

Max is steeds meer gefixeerd op Noa en  verdedigd haar ook steeds meer. Opeens  zag ik dat Max wel degelijk Noa wilde bestijgen maar Noa had zoiets van : Zit je niet verkeerd ?  Toch laat ze hem steeds dichter bij komen. En ze vind steeds meer goed. De nukken van Max weet ze prefect  te negeren. Ze weet hem op afstand te houden maar wel tevreden. Max leert zich te beheersen. En langzaam neemt dat gedrag weer af. Noa stimuleert Max niet ,maar ze duwt hem ook niet meer weg als vorig jaar Het jagen is gestopt .  Het werd weer  rustig in de kooi ............Maar Max werd stiller en stiller en het stond me niet zo aan. Zijn ontlasting is nagekeken en we zagen niets. Dan opeens vallen er kleine sneeuwwitje pluisjes en ja hoor hij is in de rui. Hij heeft er problemen mee in de vorm van ,hij is stiller dan anders. Normaal is de rui bij hem vaak dat hij wat agressiever is .Nu neemt hij juist afstand Ook naar mij. Hij stapt minder goed op en wil meer rust. Dat respecteer ik en dus train ik meer met Noa 1op 1 dan met Max en hij kijkt toe. Daar heeft hij dan ook geen moeite mee en neemt op het laatst zijn vlucht naar mij voor de beloning.  Noa die geen problemen heeft en ook in de rui is, maakt zich nergens zorgen om .Ze speelt en is actief. Als de grote  slagpennen vallen is Max alles behalve lief, zowel voor mij als Noa. Noa die afstand weet te creëren in de kooi weet dat een boze Max rust vraagt en daar houd ze rekening mee.  Of wel ze weet dat actief gedrag een knauw oplevert. Het heeft zijn tijd nodig. Max krijgt weer kriebels en is weer wat actiever.  Opeens zie ik dat hij ook weer een wondje heeft aan zijn poot waar het voorheen ook zat. Nu dat weer !  Dat vraagt toch even wat meer alertheid op Max.  Via een spiegel kan ik heb zien zonder dat hij me ziet en heb ik gezien dat Noa zijn poot vaak beknabbelt.  Daar heb ik eerder niet aan gedacht. Zou Noa de poot van Max kapot bijten ?  Ik merkte ook dat Max niet zo goed uit de rui kwam op zijn hoofd eigenlijk bij zijn nekje. Ook daar zag ik dat Noa - Max kriebelt knuffelt poetst . Ze gaat meer en meer partner gedrag vertonen naar Max. Waardoor door overmatig poetsen op dat plekje er een “kaal” plekje ontstaat wat niet goed door groeit. Dus opserveren En ja hoor steeds meer partner gedrag laten ze beidde zien. Waarbij het samen poetsen en voeren steeds meer voorkomt.  Wanneer ik speel met ze of aandacht vraag nemen ze me mee in hun spel en dan gebruiken ze de bekende kreun en  zucht geluidjes. Ik merk dat Noa dat vooral via mij naar Max doet terwijl Max mij daar niet voor nodig heeft. Uiteraard hebben ze mij helemaal niet nodig maar de band  van steun , van Noa naar mij is aanwezig . Deze  wil ik niet zomaar verstoren. En Max vraagt op zijn manier ook aandacht. Eigenlijk is het wel gezellig zo. En samen besteden ze veel tijd aan elkaar.

 

Winter

Het is bijna Kerstmis 2007 dus dan is er de boom En in deze periode laat ik de vogels er even niet uit .  Dit voor hun eigen veiligheid. En dus krijgen ze 3 weken van pauze rust en meer aandacht aan elkaar. Ik heb veel voedingsverrijking speelgoed gekocht om deze dagen toch spannend te houden en dus ben ik benieuwd Want zoals u alle wel weet zijn dit de maanden die komen dat Max zijn hormonen opspelen. En zou Noa nu wel klaar  zijn ? Zou ze dit  begrijpen ? Dan zullen we in het jaar 2008 zeker het broedblok herplaatsen. Ze hebben ze een heerlijk jaar achter de rug van naar elkaar groeien. Elkaar ruimte geven en elkaar rust te gunnen. Dat  was nodig daar Max dominanter was dan Noa. Zelf zie ik ze nu meer op een gelijkwaardige lijn. De poot van Max houd ik in de gaten net als zijn nek plekje. Ik weet nu dat dit zijn geliefde Noa doet. Maar ik zal er zeker voor waken dat dit weer zo erg beschadigd word als in de zomer. Deze keer weet ik dat Noa de “schuldige “is en daar kan ik indirect wel wat aan doen. Ik probeer haar af te leiden zodra ze de poot van Max in de snavel neemt. Verder gaat deze periode voorbij en kunnen we werken aan de volgende stap. Max en Noa krijgen dan hun broedblok en dan hopen we dat dit weer een stapje verder is in het leven van Max en Noa.

 

2008

 

Winter Januari -  Februari  Maart . Max en Noa gaan steeds meer en meer baltsen. Het elkaar voeren gaat intensiever en ze zitten meer en meer samen. Voor nu is Max diegene die de aanzet geeft ,maar Noa voert Max . Deze weken heb ik dagelijks hun kreun geluiden aan gehoord en een keer wilde Max op Noa Stappen .Maar dat ging haar te ver. Ze weet hem precies te manipuleren . We zullen zien hoe dat deze winter gaat lopen.  Voor nu laten we ze gewoon genieten van elkaar. Dan komt er verandering in gedrag tegen Maart 2008. In huis zijn Max en Noa druk bezig met lobbyen.  Ze voeren en maken de leukste geluiden. De vleugels liggen laag op de stok en Max wil echt wel verder gaan en daarbij gaat regelmatig de vleugel omhoog en de poot omhoog om iets  meer te bereiken bij Noa. Misschien word het nu echt tijd voor een blok . Max is nu 8 jaar in Augustus (00) .Maar Noa is dan in Juni. 5 jaar  (03) .Dus voor ons gevoel zou dat wel moeten lukken. Onze Noa is wel in de rui .Maar er is vaak toch een wen periode dus kunnen we beter maar meteen beginnen.  Ze zijn dus samen actief bezig met houden van....... elkaar .Dit jaar zou wel eens een ommekeer jaar kunnen zijn. Het blok hebben we aan de buiten kant van de kooi gehangen en is 60 hoog en 30 doorsnee met een invlieggat van 10 cm We hebben deze keer een houten blok zodat Noa er ook aan kan knauwen en zo spelenderwijs gewend raakt met het blok. Nu dat knauwen doet ze dan ook meteen Maar er echt in is ze nog niet geweest.

 

Maart  2008

De eerste weken van Maart tot aan april zijn  is weer verandering in gedrag. Ze hebben natuurlijk nu de blok en ze gaan er ook echt aan knauwen Dat stimuleert en dus heeft Max weer last van boze buien. Hij wil me best eens hard aanpakken en deinst niet terug dit vaker te doen. In deze periode haal ik Noa maar er even uit en laat Max met rust. Midden Maart  kan ik hem al wat vaker eruit  halen maar nog steeds is hij "vervelend". Nou dan maar meer in de kooi Of hij moet aangeven dat hij er uit wil. Ik sproei wat vaker en geef wat meer grond touw om te spelen en kokos ballen. maar daar doen ze niet echt veel mee Terwijl Pipo ze binnen een dag kapot heeft. Noa speelt er mee ,Max niet die zit als een heer op wacht zo lijkt het. Het is even afwachten want het is nu eind Maart en Max is nog steeds fel tegen mij. Normaal is dit nu weg en dat duurt nu dus echt langer dan normaal. Maar goed dat hoort erbij en dus zullen we even moeten kijken hoe dit afloopt Zij gewicht is goed eet goed en is gewoon een beetje meer bazig. Noa heeft er geen ongemak van. Ze geniet speelt en neemt Max als hij is .Ze is nog niet zover hoewel ze wel mee de blok kapot knauwt. En ze verkend vaker de bodem. De gewichten 1 april 2008 :    Max 510 gram    Noa  460 gram Stabiel maar beide 20 gram meer dan in 2007.

 

Gewicht 1- 6-2006  Max  450  gram Noa  440  gram Pipo 435  gram                               

 Gewicht 10-1-2007 Max  500 gram  Noa  435 gram Pipo 475 gram

 Gewicht 1-9-2007 max  500 gram Noa  440 gram Pipo  470 gram Lara  410 gram

 Gewicht 1 april 2008 : Max  510 gram Noa  460 gram Pipo  465 gram Lara  420 gram

 

 

 September

Max en Noa staan  in de aanbouw .hier ben ik het meeste . Tegen de avond dan ga ik altijd ff film kijken en tegen 2300 tot 2400 ben ik weer in de aanbouw te vinden. Laatste mail en voedingen. Max en Noa en lara en pipo passen zich aan . Ze slapen altijd de 8 uur aan elkaar en tussen door de uurtjes die ze zelf willen. Ze zijn soms drukker er soms zelfs erg rustig. Ze mogen er hier  bijna iedere dag even uit . Dat is verschillend Op de poets dagen zijn ze er langer uit en dan train in wel wat met ze De andere dagen is het even vliegen  en klaar. Ik geef ook 2 x per dag eten .En midden dag lekkernij een cashew noot waar ze allemaal iets voor moeten doen. Ik haal ze na 1900 uur niet meer uit de kooien omdat ik dan aan " mijn tijd" begin. Praten doe ik de hele dag als ik in de buurt ben. Routine en regelmaat is belangrijk. Ga ik bvb in de middag even voor zitten zullen ze altijd interactief kletsen met me. Dat is leuk. Dat is vaste prik en ik zie ze niet en hun mij niet maar we zijn wel samen even aan het "kletsen". Onzeker zijn mijn gaaien als ik iets verander of net als de blok aan de kooi van Max en Noa Ze gaan er nu pas wat aan wennen en deze hangt er vanaf na Nieuwjaar...Dat kost tijd. Ander speelgoed is verschillend . Als bvb Noa het leuk vind dat zal Max het ook sneller leuk vinden. Maar bvb wilgentakjes / balderen/ de rietjes  vinden ze na al die jaren nog steeds niet leuk ..Alles van rvs (ik denk omdat het glimt) vinden ze meteen leuk en gana meteen aan de schroefjes en moeren draaien. De rvs korf vinden ze geweldig en de schommel is een hot item hier. Veranderingen vinden ze hier minder leuk en ik verander ook niet meer per week of maand maar eens in de  3 / 4  maanden.  Laat altijd de schommel hangen. En doe er altijd zoek naar eten speelgoed bij.(verrijking).  Ook zijn ze allemaal in de rui. Wat betekend dat de tijd gaat komen dat broedsgedrag in aantocht is . Max is langzaam broeds aan het worden evenals pipo. De mannen komen in de “mood” maar de poppen weten er geen raad mee. Die zijn de rumoerige boys een beetje zat dus is het hier regelmatig herrie in de tent. Pipo en lara zijn pop en man maar absoluut geen koppel Vraag me af of ze wel vriendjes zijn .Ze leven samen in een kooi dat staat vast. Max en Noa daarentegen zijn gekoppeld . Misschien leren ze pipo en lara hoe ze zich moeten gedragen . Achter in de kweek zijn Karel en Lotje een stapje verder dan Max en Noa en die zijn zelfs jonger.  Max en Noa zijn van 2000/2001 En Karel en Lotje van 2001 /2002. Ik kan dus zien dat samen in de kweek de hormonen beter “tot zijn recht of uitwerking   komen. Wat betekend dat de stimuli wel degelijk werk in de kweek. We zullen zien hoe het hier verder loopt met Max en Noa. Maar het binnen zijn houd de  hormonen tegen wat verklaard waarom huiskamer vogels minder broedrijp zijn. Maar geeft men ze stimuli dan werken ook hier de hormonen en komen ze tot broedsgedrag / uiting. De rui is een van de zichtbare veranderingen en in Dagboek 39  / 2008 ga ik dat even bespreken. Want rui is belangrijk en noodzakelijk . Maar geeft bij huiskamer mensen vaak  het idee dat de vogel is gaan plukken. En dus komen er problemen die er niet zijn ,met grote gevolgen van dien. Nu hier heb ik vier vogel in de rui en dus vind dagelijks heel wat veren en dons op de bodem van de kooi. Ze zijn ook meer rustig dan normaal en  veranderingen in deze periode zijn niet wenselijk .

 

 

Oktober

Lara is weer kaal als de rui eraan komt ,en zal tegen de kerst weer haar veren terug krijgen. Zij uit dit altijd in het snel verwijderen van haar borstveren. Met als Motto “je kan er maar van af zijn”  Soms denk ik het zijn Vreemde vogels ….Max en Noa gaan altijd zeer goed door de rui..Ze zitten dan ook beter in de veren. Ze doen weel samen. Max probeer zo mee en dan op Noa te klimmen maar Noa begrijpt Max niet en dus vallen ze soms plots naar beneden. Toch merk ik wel verschil met enkele maanden terug. Ze zijn stabieler en doen meer samen. De blok komen ze niet in maar ze zijn nog jong.

 

November en december 2008

Max en Noa groeien naar elkaar toe Ze gaan kijken in de blok maar klimmen niet naar binnen . max heeft echt zijn hele nek en ondersnavel haar kwijt Het begon met de rui ,maar ik zie duidelijk dar Noa hem kroelt en daardoor blijft hij een beetje kaal. Tegen kerst word het beter en max krijgt weer veren op die plekken Dit is echter de tijd dat Max een beetje broeds word. Ze “rommelen “door en verder dan samen kroelen en eten en vechten om de beste plaats in de kooi komen we niet.

Januari 2009

 

Geen veranderingen tussen beidde. Ik zie wel dat Noa hoger zit en eerst eet en max een stokje lager zit .Dat is nieuw dus in principe zou dan nu Noa de “baas”zijn. Maar meer zie ik niet, ze zijn nog altijd even lief voor elkaar . Noa zit iets vaker op de bodem en dat is ook nieuw Of dat is omdat ze met de pellets knoeien of dat het broedsgedrag is dat kan ik nu nog niet zeggen.

Toch zie ik dat ze steeds meer en meer poetsen tot overdreven toe. Ook “kroelt”Noa onze Max zo erg dat Max veeruitval krijgt rondom de snavel en boven op de kop. Ook zijn ze meer en meer bezig alles wat hout of touw is te slopen en bijten ze het gat van het broedblok verder kapot.. Er is vooruitgang als gaat het langzaam en ben ik niet echt blij met de gigantische kroel scčnes van Noa…Toch zal ik dat moeten accepteren

 

Februari 1-2-09

Gewicht 1 april 2008 : Max  510 gram Noa  460 gram Pipo  465 gram Lara  420 gram

Gewicht 1-10-2008 Max  560 gram Noa 440 gram Pipo 450 gram Lara 440 gram

Max is te dik en dus op gewicht letten

 

 

Gewicht 1-2-2009 Max 520 gram Noa 460 gram Pipo 460 gram Lara 490 gram

Dat Lara zo is toegenomen is ook wel door dat ze inmiddels alle noot soorten lust…En zelf beter eet,ze heeft een eigen kleine bakje aan de ander kant van de kooi Anders eet pipo eerst en krijgt zij  de rest wat over is. Noa heeft de onderkant van de snavel bij Max kapot gekroeld en boven op de kop is het ook zo erg…. Daar zou je dan heel blij mee moeten zijn omdat het broedsgedrag is . Zowel boven als onder snavel kan Max niet bij Dus eerlijk gezegd vind ik dat wel storend ,maar ja . Wat kan ik doen ? Het gewicht is goed de rui is voorbij en ze zijn beidde hyper aan elkaar gewaagd..Actief verkennen de kooi en de blok ,maar daar blijft het bij. Ik hoop Max komt snel weer in de veren op die plekken.

 

 

2011 Max en Noa koppelen zich steeds beter, en mijn 10 jaar studie zit er op.  Doord at we al onze vogel moeten laten testen op PDD besluiten we onze Max en Noa in de kweek te plaatsen.  De afgelopen jaren is er veel in het dagboek verslag van Max en Noa geschreven. 

2012  

Voor nu zijn Max en Noa nog steeds bij elkaar . Ze zijn niet meer in huis. Ze zitten in de kweek. Ze hebben eitjes maar nog niet bevrucht. Ze zijn ons laatste grijze roodstaart koppel en dat zal zo blijven.  Wij gaan steeds meer over op de edel papegaai. Over deze soort zie de extra informatie .