Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

 

Lara deel 2

September 2008.   Lara Pipo Max en Noa in de aanbouw .hier ben ik het meeste .

 Tegen de avond dan ga ik altijd ff film kijken en tegen 2300 tot 2400 ben ik weer in de aanbouw te vinden .

Laatste mail en voedingen. Max en Noa en lara en pipo passen zich aan . Ze slapen altijd de 8 uur aan elkaar en tussen door de uurtjes die ze zelf willen. Ze zijn soms drukker er soms zelfs erg rustig. Ze mogen er hier  bijna iedere dag even uit . Dat is verschillend Op de poets dagen zijn ze er langer uit en dan train in wel wat met ze De andere dagen is het even vliegen  en klaar. Ik geef ook 2 x per dag eten .En midden dag lekkernij een cashew noot waar ze allemaal iets voor moeten doen. Ik haal ze na 1900 uur niet meer uit de kooien omdat ik dan aan " mijn tijd" begin. Praten doe ik de hele dag als ik in de buurt ben. Routine en regelmaat is belangrijk. Ga ik bvb in de middag even voor zitten zullen ze altijd interactief kletsen met me. Dat is leuk. Dat is vaste prik en ik zie ze niet en hun mij niet maar we zijn wel samen even aan het "kletsen".

 Onzeker zijn mijn gaaien als ik iets verander of net als de blok aan de kooi van Max en Noa Ze gaan er nu pas wat aan wennen en deze hangt er vanaf na Nieuwjaar...Dat kost tijd. Ander speelgoed is verschillend Als bvb Noa het leuk vind dat zal Max het ook sneller leuk vinden. Maar bvb wilgentakjes / balderen/ de rietjes  vinden ze na al die jaren nog steeds niet leuk ..Alles van rvs (ik denk omdat het glimt) vinden ze meteen leuk en gana meteen aan de schroefjes en moeren draaien. De rvs korf vinden ze geweldig en de schommel is een hot item hier. Veranderingen vinden ze hier minder leuk en ik verander ook niet meer per week of maand maar eens in de  3 / 4  maanden.  Laat altijd de schommel hangen. En doe er altijd zoek naar eten speelgoed bij.(verrijking).  Ook zijn ze allemaal in de rui. Wat betekend dat de tijd gaat komen dat broedsgedrag in aantocht is . Max is langzaam broeds aan het worden evenals pipo. De mannen komen in de “mood” maar de poppen weten er geen raad mee. Die zijn de rumoerige boys een beetje zat dus is het hier regelmatig herrie in de tent. Pipo en lara zijn pop en man maar absoluut geen koppel

Vraag me af of ze wel vriendjes zijn .Ze leven samen in een kooi dat staat vast. Max en Noa daarentegen zijn gekoppeld .  Achter in de kweek zijn andere grijze roodstaarten van de zelfde een stapje verder dan Max en Noa en die zijn zelfs jonger.  Max en Noa zijn van 2000/2001 . Het andere koppel is een jaar jonger.  Ik kan dus zien dat samen in de kweek de hormonen beter “tot zijn recht of uitwerking   komen. Wat betekend dat de stimuli wel degelijk werk in de kweek.

We zullen zien hoe het hier verder loopt met Max en Noa. Maar het binnen zijn houd de  hormonen tegen wat verklaard waarom huiskamer vogels minder broedrijp zijn. Maar geeft men ze stimuli dan werken ook hier de hormonen en komen ze tot broedsgedrag / uiting. De rui is een van de zichtbare veranderingen .Want rui is belangrijk en noodzakelijk .Maar geeft bij huiskamer mensen vaak  het idee dat de vogel is gaan plukken. En dus komen er problemen die er niet zijn ,met grote gevolgen van dien. . Nu hier heb ik vier vogels in de rui en dus vind dagelijks heel wat veren en dons op de bodem van de kooi. Ze zijn ook meer rustig dan normaal en  veranderingen in deze periode zijn niet wenselijk .

 Oktober: 2008   Lara is weer kaal  als de rui eraan komt . Zij uit dit altijd in het snel verwijderen van haar borstveren. Met als Motto “je kan er maar van af zijn”  Soms denk ik het zijn : Vreemde vogels . Ze zal tegen de kerst weer haar veren terug krijgen. In Oktober komen de veertjes en pluisjes langzaam terug. Pipo word rustiger en dat zie ik ook bij Max. Toch  moet de "echte "broedperiode nog komen .Want dat is tegen Nieuwjaar normaal bij Max. Pipo is rustig en Lara is weer haar eigen . Ze praat weer meer en ze schommelt. Pipo is de baas in huis. Hij eet ook eerst. Bijten doet Lara niet meer en ik benader haar rustig en praat tegen haar. Ze is gezellig zingt en zelfs pipo zingt mee. Ook het uitvallen met het etens bakje of als ik onder aan de kooi poets  is minimaal, door dat ik niet reageer is dat gestopt.. Ze neemt de moeite niet meer . Houd me wel in de gaten en praat nu als ik poets. Haar doel heeft geen functie en dus bouwt dat af. Ze weet ook na poetsen zonder problemen krijgt ze een casehnoot.  Ik ben dol op Lara en Ed ook.lara houd de boel hier vrolijk...Samen met Pipo ,max en Noa is het een viertal die ons vaak in lachen laat uitbreken,en dan voel je je weer gelukkig. Hoe moeilijk ze was onze lara ,hoe lief ze nu is. Of moet ik zeggen hoe beter we er mee om zijn gegaan hoe beter onze relatie werd. Open en eerlijk naar elkaar. Ze mag er lekker uit ,vliegt dan even en speelt op de kooi,kijkt bij Max en Noa ,dat gaat nooit echt goed .......maar dat regelt zich zelf.  Bijten doet Lara niet meer. De angst die ik ooit gehad heb is weg,dat maakte het verschil. Lara komt er wel en ook de veertjes komen wel weer. Op naar de kerst 2008...

November 2007  Samen met Pipo kletsen ze heel wat en Lara is weer gaan zingen.  Papegaaitje leef je nog iada. Zingt ze niet dan fluit ze het. Ze praat de hele dag : laartje spelen, Laartje lief,kaas.appel, kus kus,kopje koffie,lekker,hoi laartje,zachtjes, en een stout woord "gvd " Das heeeeeeeeeeeeeeeel duidelijk en Pipo zegt dan erna zeer boos Domme  of Sjonge - Sjonge . Maar Kiekeboe blijft favoriet. Het is dus gezellig in huis.   En Pipo en Lara doen het samen ook goed. Niet direct dat ze samen zij aan zij zitten ,maar ze volgen elkaar en de een houd de ander constant in de gaten. Samen eten is wel weer een stapje vooruit. De nieuwe bakjes hebben grote veranderingen in gedrag gegeven.  Inmiddels heb ik ze naast elkaar hangen de bakjes en daardoor eten ze samen zij aan zij. En volgende week krijgen ze een grotere kooi. Na deze fase van wennen gaan ze over in een grotere kooi. Meer ruimte .En meer speelgoed op de kooi.  Ik ben blij en trots dit te kunnen schrijven.  Ik haal Lara nu dagelijks uit haar kooi en ben nu bezig met de voorbereidingen :  Alle 4  op de boom   ( Noa en Max ,Lara en Pipo ).

December 2007.

Hier blijft het goed gaan Lara stapt op en ze komt naar me toe. Lara is niet bang van Max of Noa Max vind Lara wel erg ver gaan en houd haar  tegen. Maar Lara gaat gewoon in hun kooi op “visite”. Lara is dus brutaal. Ondernemend en nieuwsgierig. Lara is nog wel erg kaal ,maar ook daar heb ik vertrouwen in. Wel zie ik dat stres veel aanricht bij dieren. Want lara heeft zich echt van de stres geplukt. Dus als ze goed in haar vel zit (letterlijk) komen de veren ook wel weer , het heeft tijd nodig.

Komt allemaal goed. Ik ben echt zo blij en ik hoop dat men dat kan zien via de foto's. Voor nu kan ik trots zeggen : Het is genieten.

2008 Het laatste nieuws  van Lara  is dat ze inmiddels steeds meer op de speelboom mag spelen. Eerst alleen en later ongeveer in maand  4 zette ik haar op de boom  samen met Pipo . En ze hebben  genoten op de boom.  Samen met Pipo kletsen ze heel wat af en Lara is weer gaan zingen.  Ik  ben blij en trots dit te kunnen schrijven . Ik haal Lara nu dagelijks uit haar kooi en ben nu bezig met de voorbereidingen : 4 x op de boom  (Noa Max Lara Pipo) Komt allemaal goed.

Door de kerst  hebben ze alle vier in de aanbouw op de kooi en op de speelboom gezeten. Ze heeft me wel laten verschrikken . Op een dag nadat ik de speelboom daar geplaatst had  kwam ik beneden en zag een stel veren op de bodem van de kooi. Lara is een stres kip want ze heeft in een nacht haar veren uit getrokken door dat de speelboom daar stond. Leed was al geleden en zonder er aandacht aan te besteden heeft ze toch gewoon de 4 weken genoten van de boom en haar staart is weer heel. Wat een muts.  

En nu dat de kerst voorbij is en het nieuwe jaar begint ,ga ik in de huiskamer proberen of ze gezamenlijk  op de boom kunnen spelen. Een ding echter heeft ze nog niet afgeleerd en daar vergis ik me dan weer in. Het schoonmaken van de kooi. Ze reageert nog steeds wel fel naar de poetsdoek en helaas gebeurd het nog steeds dat ze dan tot bloedens toe uitvalt. Puur omdat ik haar onderschat en vergeet dat ze dit doet. Dat komt omdat ze door de dag verder de liefste gaai is die er is. Om dan niet boos te worden is soms erg moeilijk. Want als ze bijt , bijt ze erg hard. En een blauwe plek is wel het minst wat ik dan heb.

Het opstappen gaat  zonder enig probleem. En buiten het schoonmaken van de kooi heeft ze geen neiging mij te bijten. Ze word vrijer en ondeugender en ik moet haar echt binnen de regels behandelen anders neemt ze het heft in eigen vleugels  en dat wil ik niet. Ik geef ook na iedere goede actie een nootje aan Lara.

Ze is inmiddels zo ver dat ze deze komt halen . Ze mag bij goed gedrag zelf een nootje uit de glazen pot kiezen.  Dat vind ze wel heel leuk . En ze bedankt me dan meteen met de woorden lekker hé schat. Ze vliegt en bezeert zich niet meer. Ze weet precies goed te landen .Vaak en het liefst fout natuurlijk. Met fout bedoel ik op de PC. Nu dat leer ik haar ook wel weer af.  Samen met Pipo gaat het steeds beter en de afstand word steeds korter en de plaatsen in de kooi zijn meer bedeeld. Het gaat dus goed.

Maart 2008

“Veren” Lara kwam in Augustus hier en zat niet goed in de veren. Na enkele weken was ze meer kaal dan dat ze veren had .Heel haar borst had ze van de stres kaal getrokken. Ze presteerde het ook in nacht  haar staart uit te trekken toen we haar naast de speelboom plaatste met de kooi. Het was met recht een kale kip. Ik heb er geen aandacht aan besteed en ook niet op gereageerd .Dat komt wel goed is mijn motto. Water vind ze niet echt leuk en in bad gaan is vechten. Dus ben ik daar mee gestopt omdat erna ze ook weer alles weer uittrok. Inmiddels waren haar borst en onder vleugel en de schouders en poten  kaal. Eerst maar eens een paar maanden rust. Januari 2008 ben ik haar dagelijks gaan sproeien en dat 2 x daags kort met de planten spuit. Omdat ze daarna meteen gaat plukken heb ik er een spel van gemaakt . Ik sproei en ga er na meteen wat van haar vragen zodat ze er voor beloond kan worden. Wat gebeurde er ze vergeet daardoor meteen te plukken en is bezig met haar spel voor haar noot. Na een week of 4 begon ik pennen te zien waar de veertjes inzaten. Kokers noem ik dat. Het ging goed en de kokers kwamen overal. Ik ben toen Aloë Vera gaan halen en ben op 1 februari begonnen een half dopje in de plantenspuit te doen en daarmee te sproeien nog steeds 2 x per dag en daarna meteen een spel.Al snel ging ik veertjes  zien uit de kokers en overal waren de pennen aanwezig ook op de poten de vleugels en de schouders kwamen veertjes. Daarnaast zag ik dat Lara ging ruien in de vleugels waar ze al die tijd af was gebleven. Ook haar kop had koprui. Nu dan moet ik erg consequent blijven en dus 2 x daags sproeien en met Aloë Vera. Dat houden we nu vol en de foto’s aten u het verschil zijn. Dan zijn we er nog niet maar we zijn al wel een stap in de goed richting.

Eind Maart  2008 Lara ging goed de eerste  week van Maart en opeens veranderde haar gedrag. Was dat omdat ik een paar dagen weg was geweest naar het Iaate congres? Heeft ze in haar herinnering nog iets van ze laat me in de steek? Nu omdat ik daar niet zo snel  in geloof negeerde ik haar agressie .Want zodra ik met een cashewnoot kwam was ze poeslief stapte ze op en was er niets aan de hand Wel merkte ik dat dit gedrag altijd was als ik in mijn ochtend jas ben (rood) en als ik dat ben poets ik haar kooi.Dat is ze ook niet afgeleerd want ze valt me dan ook altijd aan. Ik houd daar rekening mee,dus ochtendjas is poetsen is bijten is aangeleerd gedrag . Heel vaak echter doe ik dat zo omdat erna ik zo vuil ben dat ik dan pas ga douchen en dus is ochtendjas  ook leuk. Voor Max en Noa wel want dat betekend poetsen uit de kooi spelen douche en tijd voor hun .Die link heeft Lara dus duidelijk niet of moet ik positief denken en zeggen nog niet.

Dan is het 13 maart en verschiet ik van de veren op de grond van de kooi en zie dat ze weer heeft geplukt ze is agressief en bijt me in een onverwacht ogenblik. Wat is er gebeurd?  Soms is ze weken lang lief kan zelfs een kus vragen die ik krijg en dan opeens uit het niets is er die vreselijk bijt. Pijn in de hand maar zeer zeker dieper in het hart. Want hoe moeilijk is het vertrouwen op te bouwen als het ene moment er een goede band is en het andere moment ze als een havik bijt. Ze laat gelukkig vaak door lichaamstaal haar agressie zien. De reden? Weet ik niet Ik merk dat ze om de paar dagen in een agressieve  misschien frustratie situatie komt Frustratie wanneer ik het schrijf denk ik opeens aan gisteren.

Een ding was me is opgevallen gisteren  dat dit gedrag altijd na een bezoekje van Wilco is.Tja wat heeft Wilco er mee te maken zou je denken . Niet bewust  geeft Wilco aandacht aan Pipo. Wilco is echt gek op Pipo en geeft vaak Pipo een op een aandacht en Pipo zit bij Lara . Dus ze zou dit kunnen voelen als een bedreiging en als weerklant het plukgedrag vertonen. Reden te meer om dit in de gaten te houden. Ik weet ik denk voor lara maar dat is de enige manier om haar gedrag te plaatsen. Ik zal Wilco vertellen dat als hij met Pipo speelt ook Lara aandacht vraagt .Dus of samen of niet. Al is het maar praten op een moment dat Pipo eruit mag bij Wilco.  Hopelijk stopt dan het reactief gedrag op Wilco’s aandacht voor Pipo.  Ze zou broeds kunnen zijn ,maar ik heb zojuist geleerd in het Iaate congres dat dit onzin verhalen zijn. Dus vergeet ik deze optie. Ze zou  Pipo willen beschermen en daardoor agressief kunnen reageren? Volgens mij hoort die ook in dat rijtje onzin verhalen .Het is hardop denken ,meer niet.  Voor nu geen aandacht voor de pluk actie en weer terug naar dagelijks Aloë Vera sproeien. Hoewel ik denk dat dit wel de veergroei bevorderd .Maar plukken ze dan doen ze dat met of zonder Aloë Vera, het zorgt wel voor een betere glans en verzorgd de veren. Maar  houd ze niet tegen te plukken. Ik blijf er echter wel mee doorgaan. Omdat  de andere vogels het ook krijgen en ze er goed uit zien.

Ik heb een foto gemaakt op 14-3-08 van haar halvering van de veren. Jammer maar we gaan gewoon door. Op 20 Maart komen er weer veren. Ik plaats Lara en Pipo terug achter de deur waar ze meer rust heeft. Waar ze niet steeds het open en dicht gaan van de couveuse ziet en geprikkeld door word. Want ze reageert daar fel op. Ook dat kan haar gedrag veranderen en na een dag terug op de oude plaats zingt lara weer en komen er weer veertjes. Lara  weegt 420 gram.

April 2008. Het oefenen werkt en ik sproei Lara nu dagelijks met alleen water en ben even gestopt met de Aloë Vera. Niet omdat het niet werkt maar omdat je dat niet eeuwig kan doen dus afbouwen is mijn volgende stap.  Langzaam na mijn terugkomst komen er weer veertjes en Lara laat ze wonderlijk met rust. Omdat we Ara kuikens hebben moeten we de kooi van Lara verplaatsen en dat zou weer stres kunnen zijn.

Maar omdat Lara meer uit de kooi is ,heeft ze nu haar omgeving in de aanbouw wel als een geheel aanvaard .Ze heeft minder stres. Haar kooi geeft zoveel vertrouwen en veiligheid .Ook op de kooi geeft haar een goed gevoel dat ik langzaam de kooi al wat verplaats naar het midden van de aanbouw. Geen stres….

Het is bijna Mei en ik zie tegen die 5 dagen op want in de laatste 6 weken is Lara weer mooi in de veren gekomen en wat zou het erg zijn als ze weer plukt….De veertjes zijn nog wel niet stevig of mooi maar kaal is ze niet meer . lara zingt ,speelt ,eet goed accepteert  de dagelijkse sproeibeurt en is nog steeds een vogel die het ene moment lief is en het andere moment kan uitvallen . Een verschil ik kan haar gedrag nu lezen en dus fopt ze me niet meer.

Mei 2008 Het is zover ik ga op vakantie en hoop dat het meevalt . Alles goed doorgesproken ,maar ook weer niet te veel verandering zodat dat er geen zichtbare verschillen zijn voor Lara alleen het gemis van mij. Bij terugkomst laat ik al de dieren even aan mijn stem wennen. Ik ga nooit meteen naar de kooien .Dat doe ik altijd een dag na aankomst pas. Dit omdat ik vroeger met Max een harde beet hier aan heb over gehouden en veel verdriet. Ik heb toen geleerd dat niet alleen mijn gevoel van thuiskomst vreemd is maar ook de dieren ervaren dat als “vreemd”.

Na 6 dagen s,morgens ga ik zelf de kooien verschonen en ze eten geven en praat zing en opserveer. Lara heeft al haar veren nog. Is vriendelijk en haar gedrag is normaal. De dagen erna geen verschil alsof ik niet weg ben geweest. Nu 3 weken later nog geen verschil en ze heeft haar “wilde”verpak nog steeds. Wat ben ik blij .Deze keer heeft ze zelf een vorderingen gemaakt. Ik blijf haar dagelijks sproeien met gewoon koud water. Een keer per week doe ik er Aloë Vera in op Zaterdag bij de grote schoonmaak van de kooien.

Juli

Pipo : 9-7-08 Wat er gebeurt is weet ik niet precies Maar  tussen Lara en Pipo is er stres. Hoe dan ook het was ernstig .De teen is beschadigd en wilde niet stoppen met bloeden. Het gevolg was dat de kooi het speelgoed de muur alles onder bloed zat. Stokken zaten onder bloed  en het zag er heftig uit.In principe merk je dan dat je inderdaad zelf echt in paniek raakt. Maar gelukkig toch meteen zoeken naar oplossingen .Het bleek erger dan men dacht want Pipo verzwakte sterk en het bleef bloedden Ik heb meel geprobeerd maar de wond was te groot en dus bleef het bloeden

Na een uur en het wondermiddel paracetamol is het bloedde gestopt. 

Paracetamol. Te gebruiken bij  lichte bloedingen (en of wondjes) Men kan de paracetamol tot poeder maken ( ik heb het gedaan met een achterkant van een mes)  en dit poeder dan op een vochtig  tissue of washandje deppen . Dan heb ik dat op de wond gedaan, redelijk dik. Het stopte direct met bloeden. n

Geen (vogel) dierenartsen bereikbaar ,ik heb Hedwig .Peter Bastiaanse en Dr Evers gebeld ………Allemaal weg!  Vakantie. De praktijken hadden hulp artsen en die gaven tips als  zorg dat hij weer gaat eten en drinken en zet hem klein en donker. Men kan evt. een drukverband geven maar gaat dit niet  is het stoppen van bloeden op dit moment het aller belangrijkste … En niet bewegen –geen energie verbruik

Pipo viel om en dus naar oude recept pap gemaakt van weaning high energie  ( kan ook andere baby pap gebruiken)  en daar wat  druivensuiker aan toegevoegd en gegeven. Klein gezet in aparte kooi met een stok bij de water en eten bak. Maar Pipo at niet en dus geholpen met eten en drinken.

Tja dan zit je met gevoel is (zoveel) paracetamol goed? op die poot ,maar toch maar laten zitten en Pipo zat er niet aan en ik dacht eet hij er van dan word hij suffig en heeft hij minder pijn. Ze mogen ongeveer (Pipo woog op dat moment 450 gram ) 4.ml bloed  verliezen had een van de artsen verteld met dit gewicht. En meer is dodelijk . Het duurt minimaal 3 dagen voor hij dit bloed verlies (energie) gecompenseerd heeft.

Ik zie dat Lara ook vanaf het moment niet meer beweegt, niet eet ,en drinkt .16-7-08Nu na  een week is het weer redelijk met Pipo en ze zitten weer samen Pipo en Lara. Helaas is Lara gaan plukken . Eerst dacht ik dat dit kwam door de dagen zonder Pipo,maar nu ze weer samen zijn zie ik dat ze elkaar na jagen en dat de hormonen parten spelen bij pipo. . STRES wat een simpel woord met zo’n grote gevolgen. 

Augustus 2008   Lara   Plukt weer. Natuurlijk is daar wat aan vooraf gegaan. Pipo teen .... En  toch ook dat Pipo Lara opjaagt. Vreemde is dat Lara steeds begint en dit gaat over in jagen achter pipo . Ben er nu ook zeker van dat niet Max of het dicht bij elkaar zetten van de kooien het gene is geweest wat de teen van Pipo heeft beschadigd. Nee Lara bijt Pipo . Dit om hem op afstand te houden. Overdag is er geen probleem het begint  iedere dag tegen 2100 uur Tegen dat er eigenlijk rust in de kooien is. Dan gaat langzaam Lara richting Pipo en dan gaan ze elkaar achterna in de kooi. Op de duur is het Pipo die gaat jagen achter lara.  Dus beidde zijn dan vervelend naar elkaar. Dit loopt vaker uit op ruzies en daarna is het weer rustig. Toch geeft het in zoverre spanning dat Lara zich weer is gaan plukken. Vervelend. Ook is Lara nu weer vaker opeens agressief naar mij .Zomaar uit het niets. Ze eten verder goed en de gewichten zijn weer stabiel .Want na de verwonding aan de poort/teen was Pipo wel 40 gram afgevallen en na een week is dit weer op gewoon gewicht gekomen. We gaan er vanuit dat dit een periode is die over gaat. Zowel het jagen wat spanning geeft als het plukken.  Een van de veranderingen is de vakantie van Ed En zelf denk ik dat dit er mee te maken heeft. Net als dat enkele maanden geleden Wilco invloed had op het gedrag van Lara doordat hij Pipo aanhaalde. Nu is ED hele dage thuis en Lara reageert totaal anders. Dus Ed gaat nu weer aan het werk en dan ben ik benieuwd of het gedrag weer veranderd op mij.

Ze is al wat rustiger geworden en minder agressief en weer langzaam de "oude"Lara.... Vreemd dat minimale veranderingen die ook niet vermeden kunnen worden zo.n reactie geeft op Lara. Lara blijft wispelturig, soms life,  soms in de aanval.  Het word minder ,maar naar pipo kan ze flink uit halen. Toch hebben we ze apart gezet en dan zoeken ze elkaar op de speelboom op. Zitten de gehele dag naast elkaar. Maanden gaat dit goed ,tot het weer fout gaat.  Lara in huis is een probleem aan het worden. Iedereen raakt in de stress. Misschien mist ze haar oude leven ?  Wil ze niet samen zijn. Of ……………..zo blijven we de komende jaren alles te proberen om het lara naar de zin te maken.

2009 -2010

2010 Lara leeft  diverse jaren samen met pipo. Maar blijft de baas. Tot op een dag het vechten word. Dat vechten laat zich herhalen en na een jaar van proberen halen we lara en Pipo uit elkaar. Pipo gaat naar mijn dochter en Lara krijgt een nieuw mannetje in de kweek  Dat gaat goed . Na 2 jaar word  lara broeds en  krijgt zelfs eitjes .Maar  helaas  word ze ook ziek het is net allemaal te veel voor haar .

En we nemen in 2011  afscheid van Lara.