Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Psittacus erithacus erithacus

Genus Psittacus  De grijze roodstaart papegaai

Wetenschappelijke naam Psittacus Erithacus een tweede onder soort is de  P-E-Princeps (timmeh) Deze papegaaien zijn donkerder dan eerder genoemde soort. De grijze roodstaart is ongetwijfeld de meest bekende soort onder de bevolking. Grootte tot +/- 40 cm. verspreidingsgebied ivoorkust m.n. Kongo en Angola.

Grijze Roodstaart Papegaai.

 

De grijze roodstaart  is  gebonden aan die landstreken,waarin olie palmen als voedsel bronnen voorkomen ,in de hoofdzaak bieden hem de tropische mangrove bossen in de omgeving van de kust  de beste verblijf en of broedplaatsen. Ze hakken met hun krachtige snavels nest holte in de stammen  meestal bestaan er al al halve holtes of takgaten die ze tot broed holen verwijden. De paren leven tezamen gedurende de broedtijd die al naar gelang  de landstreek ten noorden of ten zuiden van de evenaar in onze zomer en winter  maanden ( de regentijd) valt.

Het vrouwtje legt in  de diepe nestholte 2/5 witte eieren  13 gram   .De vijand van de grijze roodstaart is de Palm Gier deze rooft de eieren en daarom legt de grijze roodstaart de eieren zeer diep in de palm boom. De grijze roodstaart is snel in panische angst, hij is een slechte vlieger als hij voor de grijpklauwen van de Palmgier moet vluchten .In de natuur is de grijze roodstaart snel uit zijn evenwicht. dit omdat er altijd op ze gejaagd is ook vroeger werden ze gedood voor hun vlees! 

Het spreken, (beter het imiteer talent,) van deze vogel is al bijna drie eeuwen bekend. niet alleen menselijke stemgeluiden met de daarbij behorende toonhoogtes kan de grijze Roodstaart foutloos brengen  Maar ook frappante ,aan de omstandigheden aangepaste woorden Hij kan geluiden als vogel geluid,auto,s treinen, geblaf, fluitsignalen,er zijn weinig geluiden die hij niet kan nabootsen

He karakter bij de grijze roodstaart is dat dit type papegaai zich snel aan zijn verzorger (s) hecht ,op zeer jonge leeftijd is er een voorliefde voor een persoon. Koop uw vogel jong zodat hij ook meerder gezinsleden als vriend kan gaan beschouwen. Dit is belangrijk  Het is fijn als ze iedereen aardig vinden in het gezin, Let op ze kunnen ook schreeuwen!  Ze  kunnen wel  70 jaar  worden met goede verzorging. Het is dan ook een geweldige vogel om te bezitten, ze leren alles heel snel en zijn voor altijd uw beste vriend U kan hem werkelijk alles leren

Kweek:

Een grijze roodstaart is  op twee jarige leeftijd al in staat zich te binden en baltsdansen op te voeren, Hangende vleugels  erg opgewonden gedrag. De vogel is pas  fokrijp met 5 jaar. De hoogte van nestgelegenheid is tussen 50-190 cm met een binnen ruimte  van 35-30 cm  ze broeden ook graag in uitgeholde  boomstammen die niet te diep zijn.  Ze broeden zelden  in de huis kamer . Hun broedtijd is dertig dagen en er zijn vaak 3 jonge vogels  Het vrouwtje broedt alleen de man voert haar via het vlieggat  Na 11 weken verlaten ze het nest,  Hand voeren van in de steek gelaten jongen is mogelijk, Dit vergt echter veel tijd en aandacht.  Menu  grove zaden met wat fruit en groente aangevuld met wat eivoer. let op als u uw vogel pinda,s geeft ,want er kan een schimmel op zitten zowel bij gepeld en ongepelde pinda,s  deze produceren krachtige vergiften die de lever van de vogel zullen beschadigen ze kunnen  zelf dodelijk zijn. 

Een ware vriend voor vele liefhebbers ?

 

Verslag een dagboek van een kweker

       “Hoi we krijgen een papegaai.

Door Ed en Thiely de Moor

 

Dit is het verhaal van Ryan, Roxanne, Bijs en Josefien. Nee, dit zijn niet de namen van grijze roodstaarten waarvan ik u ga vertellen maar de kinderen die de grijze roodstaart als huisdier mochten ontvangen. Want zoals iedereen wel bekend is, komt het vaker voor dat ouders dan kinderen een papegaai willen. Kinderen willen wel vaak een puppy, kitten of konijntje maar een papegaai is vaker de keuze van de ouders. Kinderen moeten deze passie dan maar delen. Dat merk je direct in een gezin. Heel anders is het als een kind deze keuze maakt. In ons verhaal zijn we met vier kinderen in contact gekomen die samen met hun ouders besloten op zoek te gaan naar een papegaai: een Grijze roodstaart. 

We beginnen met Ryan

Een knulletje van amper vier jaar oud. Al heel jong een dierenvriend en dol op vogels. Ryan heeft een speciale liefde voor een papegaai en na lang sparen mag hij van zijn moeder Carin een papegaai in huis nemen. Ryan komt zo bij ons terecht.

Hij heeft al eerder een Edelpapegaai gehad maar deze is helaas gestorven aan PBFD. Ryan heeft een handicap en ziet slecht. Daarom is een speciale vriend ook zijn wens Een vriend voor het leven, die er altijd zal zijn en waar hij altijd alles aan kan vertellen en van op aan kan.

Ryan besluit nu met zijn moeder een van onze kuikens te  nemen en ze kiezen voor de grijze roodstaart, Luna. Een popje van 10 weken oud. Ryan heeft Luna meteen in zijn hart gesloten en zo hoor ik dat Luna en Ryan samen goede vriendjes geworden zijn. Ondanks dat Ryan klein is, weet hij Luna te vertellen wat wel en niet mag. Zijn manier van omgaan doet denken aan  het spel van vriendjes zijn.

 

Snel van begrip

De papegaai begrijpt meteen wat het kind wil. Vreemd genoeg is Luna bang van hoogte en wil liever op gelijke hoogte blijven met haar vriend Ryan, wat natuurlijk vreemd overkomt voor een papegaai. Pas na maanden gaat Luna leren vliegen en hoogte nemen, maar Ryan blijft de ‘baas’. Ryan heeft bewust voor Luna gekozen en zo leert hij haar vliegen, spelen en praten. En luisteren. Door dat Luna op ooghoogte leeft met Ryan is ze veel liever voor haar grotere bezoekers. Door Ryan leert ze waar haar plaats is op een kinderlijke manier.‘s Morgens neemt Luna altijd een duik in de wasbak en krijgt ze een douche. In het begin vond ze er niks maar ze hebben doorgezet en het heeft gewerkt. Luna gaat nu vanzelf naar de wasbak s`morgens om zich te wassen. Als ze daarmee klaar is gaat ze even voor het keukenraam in de zon zitten als die tenminste schijnt,dat vindt ze echt heerlijk. In de tussentijd maakt Carin of Ryan de voerbakken schoon en zo genieten ze van Luna. 

Dominant

Natuurlijk kwam de dag dat Luna haar “karakter”uit probeert met Ryan. Meestal gebeurd dit op momenten dat er meerdere kinderen komen spelen.  Kinderen moeten  leren dat dieren geen speelgoed zijn. Vaak weten de kinderen in het gezin dit wel maar andere kinderen proberen uit. Zo ook hier. Niemand had er iets van bemerkt of verteld maar een dag na de speel middag mocht Luna uit haar kooi. Zonder pardon vloog ze naar Ryan, en  ze beet hem in de oor. Dat was even schrikken. Dat was huilen .Hoe kan dat nu?Na overleg begrepen we dat de kinderen de vogel teveel gevraagd hadden en Luna trok zelf de conclusie: als ik bijt dan lopen ze weg .Een papagaai bemerkt aan je gevoel of je “bang”bent, en neemt daar gebruik van.En zal dit tot het uiterste uittesten als je niet meteen dit gedrag corrigeert. Zo ook bij Ryan. We gaven als tip alsof er niets gebeurd was Luna bij Ryan te zetten en zodra Luna  zou gaan bijten  of dit alleen al van plan zou zijn , haar direct te corrigeren , laat Ryan haar met een duidelijke nee toespreken en dan Luna op de grond te zetten. En 5 min negeren .Luna heeft deze verwijzing maar 1 keer nodig gehad om te weten dat Ryan haar baasje is en dit niet accepteerde als ze hem zou bijten. Ryan  en zijn moeder genieten van Luna en willen graag een tweede vriendje erbij nemen als Luna wat ouder is. 

Zo verging het bij de fam Hartogs ook

Deze familie had drie kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 en ook deze kinderen wilde graag een papegaai. Maar dat was niet zo makkelijk als je denkt. Deze familie ging eerst op zoek naar informatie en de kinderen kregen de opdracht een werkstuk te maken over een grijze roodstaart. Want een papegaai in huis had consequenties. De ouders hebben een goede voorbereidingstijd genomen en ook deze mensen kwamen bij ons naar een kuikentje kijken. De bedoeling was dat het hele gezin met de vogel vertrouwd zou zijn. Ze wilden hem allemaal eten geven en kunnen spelen met hem. Op zo’n moment moet je als kweker de voor- en nadelen van een papegaai vertellen. De informatie die je kan geven en de opvoeding van de papegaai is belangrijk. Dus er kwamen vragen en er was wekelijks een bezoek om de kleine Jarco eten te geven. Het hele gezin kwam in de leer. Toen Jarco 12 weken was mocht hij mee naar huis. In huis was ook een kater en dus werd daar uitgebreid over verteld. Want met reeds bestaande huisdieren in huis als een hond of kat moet je weer meer informatie geven. De gevaren in huis, vlooien, open deuren omdat de kat of hond naar buiten gaat, happende honden naar een vogel in de vlucht, enzovoorts! Maar deze kinderen waren op alles voorbereid en hun papegaai kon naar huis komen. Alles stond klaar en de speelboom was in de maak. Jarco was welkom. 

Allemansvriend

Kinderen zien een papegaai natuurlijk als hun vriend. Ze moeten leren dat het een kuiken is en dat een kuiken veel slaapt en daarvan groeit. Jarco werd direct in het gezin opgenomen en na een paar dagen at hij bij ieder gezinslid de spuit leeg. De kater was geen probleem want na 2 weken was Jarco baas in eigen kooi - en daarbuiten. Langzaam hadden ze Jarco laten wennen aan de kater en de kater kon vanuit iedere positie de papegaai verkennen. Het kostte wat oplettendheid, maar deze werd dan ook beloond. De kinderen konden Jarco mee naar hun eigen kamer nemen. Even privé met hun eigen vriendje en zo konden ze allen op hun eigen manier genieten van hun gezamenlijke kameraadje. Ze leerden hem poepen in zijn kooi. ‘Eerst poepen, dan mag je mee”. Een kuiken leert snel, ook al heeft het nog zoveel baasjes. Dat leerden we hier van dit gezin. De kinderen leerden ook dat wanneer je niet oplet, de papegaai kan poepen op hun slaapkamer, en dat ze dat dan zelf moesten opruimen en dus lette ze des te beter op . 

Duidelijkheid én veelzijdigheid

Jarco leerde van de kinderen dat hij altijd op de zoveelste plaats kwam. Hij weet goed dat hij uit de kooi mag wanneer de kinderen dit zeggen. Ze geven hem te eten, belonen goed gedrag en leren hem te spelen met hem. Wij leren hiervan dat een grijze roodstaart niet zo eenkennig is als er maar duidelijk een patroon in zijn leven is. Al heel snel leert Jarco wat goed is en wat niet. Wat wel mag en wat niet. Afspraken onder de kinderen, maakt het makkelijk. Hij speelt met papier, met de poes, de kinderen en groeit in zelfvertrouwen. Hij leert veel van de kinderen en de kinderen van hem. Want spelenderwijs voeden ze hem op en worden zelf ook met het goede en fouten gefrotteerd. Jarco is dus al snel meer dan een huisdier.

Alert blijven.

Toch zullen we ook hier moeten blijven begeleidden omdat kinderen snel vergeten dat regels belangrijk zijn. Ook daar zal Jarco proberen boven aan het gezinslijstje te komen. Want pubertijd problemen komen ook  hier voor. Papegaaien hebben nu eenmaal de neiging de eerste jaren te proberen boven de baas te komen te staan Door meteen in te springen op momenten waar Jarco zijn eerste “streken “krijgt . Hopen we dat ook hier Jarco de alleman vriend blijft die hij nu is. Dit kan alleen door de juiste opvoeding te geven aan de papegaai. 

Kinderlijk eenvoudig?

Natuurlijk moeten we dan wel duidelijk afspraken maken als we een papegaai aanschaffen. Want deze beidde families namen niet zo maar een grijze roodstaart in huis. Zelf heb ik veel geleerd van deze mensen. Zo zijn er dingen die door het oog van een kind simpel op te lossen zijn. Waar wij als volwassenen uren over kunnen na denken kan een kind het zien, oplossen en einde probleem. Kinderen zien de wereld met veel minder stress en minder gecompliceerd dan wij volwassenen. Ze praten niet maar doen. Soms goed soms fout, maar van die fouten leer je wel. Zo is er vaak een simpele oplossing voor alles, voor mens en dier en voor samen. 

Het is een andere kijk op het leven.  Het is een andere kijk op onze  kweek.

Wij wilde jullie dit toch even vertellen. Met dank aan Ryan, Roxanne, Josefien, Bijs en hun ouders.

 

Dagboek van een kweker:  Kweken met een huiskamer vogel Grijze Roodstaart. Psittacus-erithacus.  

Vandaag wil ik u mijn verhaal vertellen van  een van onze koppels grijze roodstaarten. Wij hebben meerdere koppels maar dit koppel is ontstaan vanuit de huiskamer. Omdat vaak mensen vragen of men met een huiskamer vogel kan kweken Kwam ik op het idee er een verslag van te maken. Het is een verslag van hoe het bij ons gegaan is , niet bij iedereen zal het ons gaan .maar ik kan u vertellen vaak is het een probleem om te kweken met een huiskamervogel.

Coco de Grijze Roodstaart  pop heeft haar eerste jaren van haar leven in de huiskamer gezeten en toen er kindjes in het gezin  kwamen moest zij helaas verhuizen. Zo ook de man Jaco is een huiskamer vogel die zijn eerste 15 jaar alleen onder de mens heeft doorgebracht. 

Partner zoeken.

Ze kwam bij ons en na even hadden we voor haar twee mannen gezocht. Ze mocht dus zelf een keuze maken en dmv een camera zocht ze niet de mooiste man uit. Ze koos voor een wat zachtere, rustige man en zo hadden we een koppel grijze roodstaarten. Als u zich af vraagt wanneer is het de juiste man ? en hoe ziet u dat  , dan wil ik hier wel wat over uitleggen. Wij opserveren  de vogels ten eerste meerder keren per dag.  Na een tijdje sliep ze naast deze man op de stok . Ze ging eten en hij ging mee De andere man zat altijd tegen over deze twee vogels en dus vervreemde een beetje. Dit konden we zien dmv de camera want als we in de kooi  kwamen zaten alle drie de vogels apart ver van elkaar. Maar na een paar maanden zaten twee grijze altijd samen op de stok. Dan plaatsen we een blok waar vaak de pop zich in kan verstoppen , komt daar dan de juiste man vaker in kijken dan hebben we een koppel Toen we een man weg vingen ging het koppel steeds meer in elkaar op. Uiteindelijk waren ze altijd samen.  Na een paar maanden  lag er al een ei in het blok wat natuurlijk onbevrucht was. Maar het was de eerste stap naar de natuur. Want coco de pop wist absoluut niet wat ze moest doen. 

De voorbereiding

De blok werd nu  voorzien van zaagsel op de bodem en een trappetje om goed in en uit te klimmen. Verder werden er wat meer  schommels van hout gemaakt  en kettingen en stevige natuur stokken in de kooi. Zodat ze zich goed konden vermaken. Onze grijze hebben altijd een voorbereiding  met het in de stemming brengen dmv voer. Na een periode van minder rijk voer volgt een periode van rijk voer. Daarop reageren de grijze roodstaarten  en dan komen ze uit de rui in hun broed stemming. Hun gedrag wordt ook minder vriendelijk en dan weten we dat er eitjes gaan komen. We leggen in het blok een stukje hout en zodra dit versnippert wordt is de pop haar nestje aan het maken. Zo ook ons koppel.

 

Eerste eieren met Problemen

De eerste keer dat de pop haar eieren legde wist ze absoluut niet wat er gebeurde ze ging er mee voetballen en overal in het blok lagen de eieren  . Helaas ging dit ten kosten van haar eieren en ze braken. Het tweede nestje ging dito. Toen ze haar derde nestje kreeg ging ze vanzelf haar eitjes samen in het midden leggen en ze ging er op zitten. Opeens wist ze dat dit de bedoeling was.  Om meteen van broedde te spreken zou overdreven zijn, maar ze bewaakte de eieren wel . Ze legde steeds 3 eitje, .zo ook deze keer  Deze eieren waren bevrucht , en ze bewaakte ze met haar leven. maar de kuikens bleven dood in het ei want de pop liet het nest na 2 weken in de steek.

 

Instinkt overwint.

Uiteindelijk wist de pop dat ze moest broedde op haar eieren . Ze had veel geleerd .Het instinkt ging overwinnen. En  de man  die dit alles op een afstand meemaakte zag de bui alweer hangen. Zijn pop in het blok hij alleen op de stok. Zijn  nieuwsgierigheid bracht hem uiteindelijk ertoe een kijkje te nemen in de blok. Hij ging ook de pop wat voedsel brengen wat voor ons een stapje verder in de goede richting was. Zou het dan toch ooit lukken? 

Een Nieuw seizoen

Het koppel kwam de rui goed door en samen begonnen ze aan een nieuw seizoen. Er kwamen eieren en het koppel wonder boven wonder broedde goed en samen. De man ging bij de pop kijken  en de eieren  werden goed beschermd. Maar verder dan uitbroedde deed het koppel niet. Zodra er een eitje gekipt werd dan verliet de pop het nest met als gevolg een dood kuiken. Nee leuk was dit alles niet, maar we hadden nu een pop die omdat ze in de huiskamer  groot geworden is veel had moeten leren . Samen met haar man deed ze dat ook en uiteindelijk toen  er weer eitjes kwamen en ze bleef de tijd mooi  broedden besloten we de eieren te verplaatsen onder een ander broedend koppel .Zo gebeurde het dat een grijze roodstaart kuiken groot werd onder de Edel papegaaien en een onder een koppel Amazone papegaaien . Het ging goed . Twee gezonde kuikens  van dit koppel zijn zo groot gekomen. 

Een nieuwe kans?

Maar je blijft proberen  bij het komende nest  besloten we de eieren  te laten liggen Een wonder gebeurde want  eindelijk kwamen er kuikens. Dag een alles ging goed het rosé wolletje zag er zo mooi uit. Het kuikentje had het goede gewicht, en de pop bleef bij haar kuiken. Dat was weer een mijlpaal en we waren dan ook zeer blij. Helaas na twee dagen liet de pop ze aan hun lot over en een kuiken  ging er dood. Het andere kuikentje konden we redden door het naar een bekwaam grijze roodstaart koppel te verplaatsen die het liefde vol groot bracht. Toch waren we weer  een stapje verder. Het laatste nestje van 2002 was met vier eitjes die ze weer goed uitbroedde. Maar  weer geen poging om ze groot te brengen. Van de vier eitjes is een kuikentje door gekomen. Dit omdat we het  zelf met de hand groot gebracht hebben ,daar er geen vervangend koppel  was. Het was een hele klus. Van dag 2 tot aan de 12 weken. Maar hij is zo gezond als een vis.

Trots en teleurgesteld . Wanneer zou het gaan lukken? Wanneer zou het koppel zelfstandig een kuiken groot brengen .We wachten af, en houden u op de hoogte. De drie kuikens zijn wederom in de huiskamer gekomen, in gezinnen. Hierover vertel ik u de volgende keer meer.

2012.

 

Onze kweek met de grijze roodstaarten is vrijwel helemaal gestopt.  Door de jaren heen hebben we afscheid genomen van enkel vogels en deze volières zijn in beslag genomen door de edel papegaaien waar onze passie ligt. We hebben alleen nog maar Max en Noa in de kweek. Deze hebben tot nu toe alleen eitjes gelegd ,niet bevrucht.