Alles op gebied van vogels :† AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Waarschuwing:

 

Een gezonde speelse, vrolijke baby is bij  een collega kweker  opgehaald . Twee dagen later namen de baasjes contact met ons op omdat de baby nieste en wat piepende ademhaling had. Omdat wij het niet vertrouwde hebben we de mensen geadviseerd om contact met een arts op te nemen. Gelukkig konden ze 's avonds gelijk terecht en was de diagnose "primaire luchtweg infectie veroorzaakt door warmte en stress" en kregen ze doxoral aqua drops mee. De baby kreeg het steeds benauwder en is die nacht overleden. Omdat wij natuurlijk wilde weten wat er aan de hand was, is er sectie verricht door een vogelspecialist.

Tijdens de sectie kwam er uit dat onze baby geen schimmel, bacterie, "ziekte"en geen luchtweg infectie had. Het enige wat ze konden vinden was een bloedteking in de hersenen en een lever die een tint donkerder was dan normaal. Dit kan duiden op oververhitting of zonnesteek. Het was die dag en de dagen erna ook bijzonder warm.

 

Nadat we meer informatie wilde hebben kwam mijn collega kweker Thiely de Moor met een artikel die ze vertaald heeft over oververhitting en zonnesteek. In ons geval was de baby niet zomaar in een auto blijven zitten maar is dit vermoedelijk gebeurd door het ophalen van de baby in een warme auto om mee naar huis te nemen.

 

Omdat het toch iets is waar iedereen wat aan kan hebben, willen we het artikel verspreiden onder collega kwekers, dierenartsen en forumleden. Op dat dit voorkomen kan worden. Verspreid het gerust verder onder mensen die hier ook iets aan kunnen hebben.

 

Met toestemming van Thiely de moor, het volgende artikel;

 

De Gevaren van de Zonnesteek van de vogel  Kunt u als een vogel zonnesteek erkennen ?

 

Door Rebecca Sweat  (vertaling T de Moor)

 

 

Vaak laten mensen de vogel in een auto bij warm weer. Dit terwijl ze boodschappen doen volgens vogel veterinaire Gregory Harrison, DVM . Wanneer zij boodschappen doen verblinden ze de auto  omdat zij  niet willen dat iedereen  in hun auto kijkt. Dit ivm  diefstal ,bang dat men hun papegaai steelt. Dan vergeten zij  hoe lang zij boodschappen doen . Vijftien minuten later komen zij terug naar hun auto en hun vogel is dood of in kritieke toestand.ď

In de praktijk van Dr Harrison in zuidelijk Florida, heeft er  nooit een vogel  een zonnesteek gekregen van de openlucht en /of blootstelling en de zon. De openlucht vogels hebben geen problemen met blootstelling van zon en wind, zij  kunnen vliegen om wat luchtbeweging te krijgen en om af te koelen . Maar wanneer de vogels binnen een auto zitten of te kleine ruimtes  en de lucht stagneert is er kans op oververhitting. Wanneer  zij niet rond kunnen vliegen of bewegen en dus niet kunnen koelen gaat het fout. ď De vogels hebben geen zweetklieren en daarom kunnen ze de hitte niet verdrijven doordat ze niet  transpireren, voegde hij toe".

In het vroege stadium van zonnesteek zal hij gaan hijgen en zeer zwaar ademen en de vogel zal moeite hebben met zijn evenwicht  Uiteindelijk zal de vogel vallen .Als de temperatuur niet snel naar beneden gehaald  wordt , zal de vogel sterven of zal permanente hersenenschade krijgen.

Helaas herkennen dierenartsen de ernst van  de zonnesteek (daadwerkelijke klonteren van bloedvaten aan de hersenen) niet  in hun vogelpatiŽnten. Te warm en te heet is niet goed voor huisdieren vogels, aldus Dr. Harrison . Het geeft chronische spanning .De oververhitting geeft spanning  in het lichaam en veroorzaakt bacteriŽle of gist besmettingen of metabolische ziekten in vogels die niet volkomen kunnen worden  Dit betekent dat een vogel die niet op een goed dieet is of te zwaar is, indien blootgesteld aan bovenmatig hete temperaturen, zeer ziek kan worden, zei hij.

 

Afkoelen van uw Papegaai/ zonnesteek.

 

Een papegaai kan het heet krijgen en een zonnesteek krijgen en soms met dood tot gevolg. Wat kan u doen om dit te voorkomen.

 

Wanneer een vogel hijgt heeft hij het te warm/ verkoel uw vogel dan.

Breng de temperatuur naar beneden. U kan de ruimte koelen (niet koud) met een ventilator of een airco die de lucht koelt.

U kan de vogel in een ondiepe schaal met koel (niet koud) water laten stappen zodat hij afkoelt. Wanneer de vogel stopt met hijgen en meer ontspant koelt hij af. Stel hem gerust met uw stem. Warmte en zonnesteek kan een blijvende hersens of orgaan beschadiging geven. Ga daarom altijd naar een dierenarts als u vermoed dat de vogel een zonnesteek heeft.

 

Als uw vogel een zonnesteek heeft  adviseert vogel veterinaire Gregory Harrison, u de vogel met koel  water met  zeep te overgieten. Zeep in de schotel  of vloeibare zeep van uw hand geeft een  milde werking in het water. Deze  beide manieren met de zeepfunctie zorgt er voor dat het  water beter in en onder de veren en aan het lichaam word opgenomen . Het water mag niet koud zijn. Als u water gebruikt dat te koud is komt uw vogel in een hypothermie situatie,ď . Gewaarschuwde Dr Harrison.

Hopelijk, zal uw vogel rond 15 tot 20 minuten afkoelen Dr. Harrison stelt voor u uw vogel in koele handdoeken te wikkelen en rond zijn voeten en bek in te pakken  als zich een  noodsituatie voordoet. Naar de dierenarts en het personeel daar kan uw vogel wat fenobarbital of acepromezine geven om de uitbarstingen te controleren.

 

Bron: Door Rebecca Sweat  

Vertaling   T de Moor 

Link :  heat stroke.  en birdís temperatur.