Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Tessa eigen kweek pop

Nieuw Guinea Edelpapegaai.

Tessa de NG edelpapegaai heeft haar eerste levensjaren binnen huis door gebracht. Hier ziet u haar met Max de grijzeroodstaart man. Later krijgt ze haar eigen man Taran. Van  alle drie de  vogels zijn hier de verslagen te lezen. Vooral het socialiseren vinden we  belangrijk. Dit  voor de evt kweek in de toekomst.  Wij zullen ten aller tijden ras zuiver kweken. Dus geen bastaarden . Tessa en Taran wonen nu 2012 in de tuin.  Zijn een koppel .

NG Edelpapegaai. 

Toen we op 15 Juli eieren hadden bij dit edel koppel was het spannend. De twee eitjes kwamen op 17 en 20 Augustus uit en we konden niet zien of het poppen of mannen waren of een pop en man Spannend waren de weken die kwamen. Maar als het een pop was dan zou ze blijven: .

Tessa  Een verslag vanaf haar geboorte 20-8-2000

27-08  Ze zijn nu  10  dagen en hebben een gezonde gladde glanzende kale huid  02-09  Ze zijn nu 16  dagen en ze worden geringd en zitten vol dons  09-09 Ze zijn nu    23  dagen het zijn twee jongen vol dons ,volle krop wat zal het  zijn Het wordt steeds spannender ,We zien wel wat verschil in dons maar zou dat ook in geslacht zijn ?  15-09-200   Ze zijn 29  dagen en we zien de eerste Veertjes! Pop en man :Pop rood op kop en blauw vleugels en de man word mooi  groen .Nu dachten we ze ook maar eens te wegen en dus halen we ze uit blok en ze wegen Pop 416  gram en Man 366 gram  Wat een gewichten.                                   

22 09 36 dagen Man krijgt geel staartje en oranje onder de vleugel  pop lijkt groter 23-09  37 dagen Ik haal ze uit nest ze kloppen al tegen de blok en pop moeder wordt het beu!  23-09  37 dagen Man  395  gram  en pop 440 gram  Voeding ongeveer 40 cc 4x 24-09 5 weken  Ze zijn nacht goed doorgekomen,  De vogels hebben een naam gekregen Safi en Tessa.

Week 1 Ik schrijf de gewichten iedere dag op Na een week op 30-09-04  weegt de man 404 gram en de pop 422 gram  Het gaat dus goed de ontlasting is goed en ze blijven goed op gewicht. Eerste week uit blok is best spannend voor ze want ze maken van alles mee Het gemis van de ouders zal ook wel even wennen zijn.  Ik ga over op 3 voedingen met meer inhoud 45/50 cc met  fruit hapje in de middag.  Gedoucht en verschoond  Lekker gezond vol glans en schitterende kleuren alles gaat goed.  

Week 2  week 40.   Overgegaan op 3 voedingen . Ik vind ook dat de Edels  geen gemakkelijke eters zijn, Ik doe nu wat zaden in de kooi erbij gewoon om te laten wennen met een stukje appel. Ze vinden alles wel zeer interessant en willen eigenlijk wel alles meemaken. Maar toch verstoppen ze zich lekker bij hun knuffel in de box. Ik merk wel dat ze nu begrijpen dat het eten van ons afkomt en dus vinden ze ons minder eng. Tessa is een mooie pop en Safie een mooie man.   

Week 3 ze blijven goed op gewicht en wegen nu van 2-1-02 400 en 420 gram van de pop naar eind deze week 7-10-02  405 gram en 418 gram Ze blijven dus redelijk stabiel en eten ook wat van appel en banaan.

Ze zijn nu 8 weken      Na deze week gaan Tessa en Safi  over op 2 voedingen. Vogels nu in achtste week en uitgevlogen Het gewicht mag afnemen tot 380gr.(10%)  Een goede richt lijn is: een volwassen vogel weegt:   400-420  gram  Edels mogen niet te veel en snel aankomen!!! Dan worden botten zwaarder dan lijf en kunnen de poten inzakken/ klompvoet!!!! De Vogel houd zich niet en kan niet uitvliegen zonder ongelukken! Een  goed gewicht houd vogels actief en gezond . En na het uitvliegen vallen ze 10% af wat hun gewicht meteen ten goede komt.-

15-10-02  Tessa dus nu zelfstandig op stok. Eet wat zaad en fruit!!! Ze is nu bijna 10% afgevallen , maar ziet er actief en gezond uit. Na deze week 2x voeding .Wel altijd in de gaten houden!! Ik vind dat ze goed eet maar ze komt niet echt aan in gewicht . ze si toch best veel afgevallen in deze week Ze weegt nu 360 gram.  Ik weet dat vogels afvallen maar  Tessa is nu zeker 15% afgevallen daarom raadpleeg  ik een  Dierenarts  De vogel zelf is prachtig - Levendig vliegt  speelt komt op schouder en is een kroel neus maar ik bel toch even op? Het gewicht neemt naar mijn menig te snel af.

Wat zei de dierenarts:  PROBEREN: geef 1 deel fruit en een deel eivoer samen mengen  ,hier mee voldoe je al aan de gezonde  voedingwaarden voor een dag .Bij geven als extra  Geweekte zaden door het fruit,-  toevoegen -kruimels brood  maïs, vers fruit : appel. peer/banaan,kiwi   Raad van de dierenarts : Er is geen gewicht afnamen in cijfers bvb. 10 /15 %   Als de vogel gezond is  beweeglijk, glanst en speelt is het goed alleen als de vogel gaat simmen is het fout Tessa is gezond . Gelukkig 

Zondag 22-10  Tessa valt af naar 320 gram, Ik houd haar in de gaten Eet ze wel van de zaden, fruit die ik geef? Ik ga haar weer voeding geven van de spuit en voeg mais en banaan toe. en geef haar enigszins dwangmatig de voeding . Ze eet haar spuit dus helemaal leeg .Ik blijf haar nu 2x per dag bijvoeren Ei voer met fruitmenging .Het gaat nu opeens  perfect ,ze merkt zelf dat het beter is voor haar. en vraagt om de spuit.    Deze heb ik ook wat dikker van pap gemaakt Tessa weegt 340 gram! Gelukkig de voeding doet z’n werk, Ze is dus niet zelfstandig en heeft wel degelijk bijvoeding nodig.       Ze eet nu goed .Er staat geweekte zaad Ze viel dus af  doordat ze alleen fruit ging eten en geen zaden! Fruit geeft geen  voeding alleen,vitamine en dus vallen ze af. Ik dacht ze eet voldoende voeding ? Maar ze at dus alleen het lekkere op waardoor ze sterk in gewicht af nam?? Ook pelt ze zaden maar eet ze niet ,ze weet  niet hoe het werkt, dus bij voeding geven Let hierop

November  2000 Tessa is stabiel gebleven en weegt nu 340 gram, ze vliegt door de kamer en speelt met vriendje de Grijze Roodstaart Max Ze is actief leert nu beter zaad te eten , ze  is volop in beweging en zeer aanhankelijk een  echte kroelneus, een vogel om op te vreten 

December 2000  Tessa   weegt 380 gram :  Tessa eet  goed ze is dol op fruit en noten  bonen maïs erwten , gekookt ei , ananas ,wortelen diverse soorten pitten gemengd . Ze eet haar zaad beter op. Ik geef diverse soorten fruit/groente hapjes die ik  warm apart in de kooi geef. Ze eet zeer gevarieerd .Ook heb ik een kalksteen in de kooi gehangen die ze heerlijk fijn maalt en veel vers water, is dol op de douche,planten spuit. Gewicht is stabiel  tot 380 gram.  Ook voor Tessa was het wennen dat er een kerstboom kwam vandaar ook voor haar even de kooi verzet? Ze vliegen veel los en dat was veiliger? Ze  is geheel zelfstandig en nu 4 maanden oud. Ze kan soms wel roepen om eten, en aandacht ,ook probeert ze te praten ?? Maar oefening baart  kunst want  ik kan nog niet verstaan wat ze zegt? Ze is heel lief en erg tam.       

Februari 2001   Tessa weegt nu 400 gram is gezond en erg ontdeugend. Ze eet goed en speelt heerlijk en kan zich uren vermaken met een walnoot. Ze eet alles. Zaden noten,bonen,fruit,brood,wilgen takjes zelfs soms een rund velletje van de hond waar ze uren aan knauwt en mee speelt, Dol op maïs ,banaan,en als traktatie eens per week een klein stukje kaas. Ze probeert echt te praten en zegt dan zinnen. Wat ze zegt is onduidelijk hoewel er al woorden zoals" lekker " en :koppie krauw" tussen zitten.  Tessa is nu 5 maanden. En heeft reuze plezier met Max de Grijze roodstaart. Ze is wel de baas in de kooi ,maar Max laat zich het kaas niet van het brood eten.

Juni 2001 Tessa is een leuke  vogel, moet wel zeggen dat ze vaak hard kan schreeuwen ,Maar een plantenspuit wil wel helpen . Ze schreeuwt meestal om voer of aandacht. Ze krijgt nu 2 x daags voer  s' morgens en s' avonds .Het schreeuwen dim ik in door haar een beetje te negeren als ze schreeuwt anders ben ik bang dat ik haar verpest, Ze schreeuwt namelijk ook op aandacht.  Het standaard goed gevarieerd papegaaienvoer ,daarnaast een bak met zacht voer. Eivoer gemengd met bv appel of maïs of fruit gemengd of noten mengsel Ze zijn dol op cedernootjes. Ook vindt Tessa kaas heerlijk dit krijgt ze 2x per week als de kooi grondig schoongemaakt word. Tessa is dol op water en na de douche wast ze zich opnieuw in de waterbak. Ze spreekt duidelijk  de woorden kiekeboe, Max Tessa en NEE das van het waarschuwen als ze wil schreeuwen  ,en is hand tam  geweldig !! Ook vreemde mogen haar aanraken mits de toenadering rustig is. Een erg sociale vogel dus. Het schreeuwen zal minder worden naargelang de vogel volwassen wordt en weet zijn voeding te verdelen. 

Augusus  2001 :  20-08-01:  Tessa is 1 jaar oud. Ze is een actieve drukke vrolijke vogel, ze praat zeer goed en duidelijk. Het schreeuwen komt niet meer veel  voor,  en ze is hand tam en lief voor andere .Niet bang en bijt niet. Ze is nu 1 jaar en ik  ga voor haar een mannetje  zoeken om een koppeltje te vormen. Natuurlijk zal hier van een verslag op onze site te zien zijn

September 2001  Tessa heeft een vriendje  09-09-01   23-07-2001  Geboren Man edel Taran.

December 2001 Tessa en Taran hebben elkaar gevonden .Toen Taran 4 maanden werd  konden ze na een lange tijd naast elkaar gezeten te hebben , samen in een kooi. Het gaat geweldig goed , wilt u graag lezen hoe ik deze twee samen heb laten wennen kijk dan op de site van Taran Nu ruim een jaar oud en een geweldige grappige vogel , ze schreeuwt met tijden en deze duren dan 3 weken dan is ze weer rustig . Ze heeft in Taran een vriendje gevonden  en samen met max heeft ze het gezellig . Ze praat en geniet van haar vrije uurtjes uit de kooi, Waar ze lekker ondeugend aan de kranten en boeken wil knagen , of aan mijn rieten stoelen. Klimmen is een favorieten sport ze vind dat leuker dan vliegen. Verder is ze dol op water, recht uit de kraan en dan eronder , lekker drijfnat worden. Ze eet goed  van zaden fruit groenten en kastanjes en eikels zijn haar lieveling voer naast de diverse noten. Ze is in de rui , verliest haar veren gelijkmatig maar ze is erg mooi aan het worden . de kleuren van de pop zijn geweldig. 

 

Nieuw jaar, een nieuw begin Juni 2002 Taran en Tessa hebben zich denken wij gekoppeld en ze konden niet meer bij Max in een kooi Drie is te veel zegt men en dat is waar. Samen vormen ze een geweldig koppel en dus zijn ze verhuisd naar de kweek ruimte waar ze een ruimte hebben samen. .  De eerste maanden heb ik ze vaak naar binnen gehaald om met Max samen  te spelen , wat goed ging, Ze speelt nog altijd met MAX de Grijze Roodstaart. Ze krijgen straks een buiten kooi met veel zon  soms regen en een groot binnen hok , dan hopen we dat ze een lang gelukkig en verliefd leven krijgen. Dan zal ik afstand nemen  en alleen voeren en genieten van de geweldige kunsten ,kleuren ,en liefde die beide uitstralen . Maar altijd zal Tessa een speciaal plekje in mijn hart dragen,en ik hoop dat ze altijd na me toe blijft komen. Ik ben dol op haar. Tessa  is niet zo dol op taran als we denken. Wat doen we nu ? Of stelt ze zich aan tegenover mij .We wachten haar gedrag gewoon nog even af .Al de edel papegaaien komen in een ruimte . Ze krijgen een ruimte van 4 meter bij 4 meter buiten en een binnen verblijf van 6 meter bij 2 en halve meter om te kijken of een evt koloniebroed mogelijk si . Zo hebben ze meer ruimte en de mogelijkheid tot buiten spelen. Het gaat goed maar Tessa ziet nu meer mannetjes die ze wel aardig vind en geniet van haar jonge jaren .November  2002 Tessa is weer binnen. Ik heb voor Taran een ander vrouwtje gevonden . Ze heet Bekkie . Tessa bleef erg aan me hangen en ik aan haar. Dus heb ik toch besloten haar binnen te halen. Tessa is als of ze nooit weg geweest is bij Max in de kooi terug gekomen .Ze schreeuwt wat meer ..Ik hoop dat na de winter het schreeuwen wat  minder is. Ze hoort buiten namelijk wel Taran en reageert daar op. Vreemd genoeg word t de drang weer sterker naar Taran  Maar ja die zit buiten met Bekkie en Taran vindt al de vrouwtjes wel aardig Tessa blijft schreeuwen en we besluiten haar toch weer bij de edels te plaatsen deze keer definitief en na een emotioneel afscheid gaat ze terug in de kolonie.

 

Weer een nieuw jaar 2003 We gaan toch op zoek naar een man voor Tessa, En  vinden hem Jordy een schitterende man En zo is ook Tessa weer blij achter in de kweekruimte en mag met de andere edels straks genieten van de grote ruimte buiten . Zo is in 2003 alles weer veranderd zie je maar. Dit jaar is een jaar van veranderingen de kolonie lijkt goed te gaan toto de koppels in de broedstemming komen. Buiten de herrie is er in het begin geen rivaliteit ,maar na een paar maanden tegen de zomer krijgen we de eerste problemen De meeste eieren zijn onbevrucht. Als dan uiteindelijk de eieren bevrucht zijn komen de kuikens niet uit. Dus 2003 wordt een jaar van slechte eieren tot dode kuikens maar Ed  wil het blijven proberen tot minimaal een jaar ,als in de nazomer 2003 de eerste echte gevechten komen besluit hij toch om september2003 de edels weer apart te plaatsen. De vrijheid en ruimte gaf ze geen veilig gevoel en ze werden te veel gestoord. De jongsters blijven wel in de grote volière en zo gaan Taran –Tessa en bekkie en Jordy elkaar verkennen en na een paar maanden loopt alles anders dan we dachten Tessa kiest voor Taran en Bekkie kiest voor Jordy  de poppen beslissen en dus vormen ze twee paren en in de winter rond November 2003  gaan de edels naar binnen. Gekoppeld zo hopen we.

 

Weer een jaartje verder  Wat er dan gebeurd hadden we niet verwacht maar Tessa legt haar eerste eitjes  December 2003. Deze zijn onbevrucht maar alles werkt goed bij haar. We laten de eitjes liggen en na 28 dagen halen we ze weg .Ze is gefixeerd op Taran en als er in januari weer twee eitjes liggen dan  zien we een andere Tessa In haar nest moge we niet bij haar komen maar gelukkig  komt ze soms even naar me toe voor haar extra nootje. De eitjes zijn bij controle op zaterdag 7-2 -04 bevrucht. Nu afwachten hoe dit afloopt maar het is geweldig hoe onze Tessa van huiskamer vogel  zelf heeft laten “horen”dat ze bij Taran wilde zijn en uiteindelijk is dit haar man voor het leven en mogen wij in de toekomst misschien wel haar kuikentjes groot brengen. Maar In 2004 zijn er drie kuikentje geboren Ik heb ze zelf grootgebracht Tessa als Taran weten niet wat ze moeten doen na de geboorte  Ik heb de half uitgekomen eitjes geraapt en in de couveuse geplaatst .De kuikens waren gezond en groeide goed en zijn met de 13 weken naar de baasjes. Maar we besluiten na enkel jaren deze vogels gewoon als sieraad en voor ons plezier te plaatsen in onze tuin.

 

2012

Ze krijgen ieder jaar steeds weer nieuwe leuke kuikens . Maar na 3  jaar stoppen we hier mee. Steeds meer doen we deels hand opfok omdat we daar voor staan na 2008 zijn er geen :  “uit het ei”  kuikens meer .

Vogels die dat niet kunnen ,mogen genieten in de volières. Andere vogels die goed kweken daar gaan we mee verder, omdat  het beter is  te kweken met ouderlijke koppels  die goed zelf kweken / broeden.

Door de jaren hebben we steeds zelf vogels gehouden .  Zie het verslag de kolonies.

Het jaar 2012 hebben we 15 koppels edel papegaaien in onze kweek