Alles op gebied van vogels :† AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Amazona amazonica

Hier van zijn drie ondersoorten bekend::

1-Amazona amazonica amazonica (oranjevleugel amazone) 2-Amazona amazonica tobagensis (Tobago-amazone)

3-Amazona amazonica micra (oranjevleugel amazone). verschillen zijn minimaal te noemen, de laatste soort zou iets kleiner moeten zijn als de anderen twee en de nummer twee hebben iets meer oranje veren aan de flanken.

Land van herkomst: Columbia, Venezuela, Guyana,Oost Brazilie, Oost-Ecuador,Noordoost-Peru en Suriname.

Nr. 2 komt voor in Trinidad en Tobago. Niet meer in het bestand sinds 2002

Genus:Amazona

Wetenschapelijke naam : Amazona amazonica , 

 

De naam zegt het hij komt uit het Zuid Amerikaanse Amazone gebied en over een zeer groot verspreiding gebied ,dus kan gezegd worden dat hij algemeen is. Deze papegaaien hebben de voorkeur voor moerasgebieden met mangrove. daar slapen ze ook in.  Voedsel wordt meestal in de toppen van de bomen gezocht,  Ze broeden van februari tot juni op het eiland Tobago zijn in augustus ook nesten gevonden. Een normaal legsel is 2/4 eieren  Alleen de pop broedt overdag blijft de man bij de pop ,maar s avonds laat verlaat hij haar en gaat  naar de gemeenschappelijke slaapplaats soms kilometers verder.  Broed holen bevinden zich in de natuur in afgestorven palmen vanaf 6 meter hoog. Kweken  in gevangenschap schijnt  toch niet gemakkelijk te gaan. Grootte van de vogel +/- 33 cm. Voorkeur voor een blok dat wat aan de ondiepe kant is +/- 40cm ,Invlieggat 10 cm.

 

Een vogel die goed tam is te maken en een allemansvriend.  Deze amazone leert wel enkele woordjes,maar door de toonhoogte en klank zijn er vaak maar enkele daarvan goed te verstaan.. Deze vogel is geen herrie maker op wat gekras na. Een ideale huis genoot. Is dol op een douche en speelt graag met een takje hout (wilgen hout). Laats was ik bij mensen die een amazone hadden als deze en die kon zo mooi zingen dat ik dacht dat is gezellig. Ze kunne ook wel eens schreeuwen maar meestal is dat omdat ze dan teveel aandacht krijgen Ze vragen er dan op die manier om en dus geef ze aandacht laat ze eruit maar overdrijf er neti mee ze kunne anders wel eens een keeltje opzetten.

 

Menu: Grove zaden met kleinere zaadsoorten daar bij. Wat fruit en groenten en groenvoer  zoals wortelen en enkelen honden brokjes per week. 2x per week iets eivoer of  krachtvoer. Als lekkernij enkelen ongepelde pinda's per week. let op als u uw vogel pinda,s geeft ,want er kan een schimmel op zitten zowel bij gepeld en ongepelde pinda,s  deze produceert krachtige vergiften die de lever van de vogel zullen beschadigen ze kunnen  zelf dodelijk .

 

We hebben met de amazones enkele jaren† mogen kweken We hadden oudere vogels , en daarom zijn we gestopt met de Amazones. We hadden ons bestand niet ververst met jonge vogels.