Alles op gebied van vogels :† AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Dagboek van een kweker : Max en Noa twee Grijze Roodstaarten. 

Noa en Max 2003 We plaatsen haar vrijwel direct bij Max en het gaat goed Max heeft haar natuurlijk diverse keren gezien en dus is wel wat gewend.  De eerste weken is het veel aandacht geven aan het samen zijn en wennen aan elkaar maar al snel besluiten we een grote kooi te kopen en gaan ze samen hier in .Ik ben met Noa meteen begonnen met een opvoeding in combinatie van training.   Max en Noa gaan zeer goed samen en Max is meteen aan het veranderen Wat jij kan,  kan ik ook is zijn Motto. Hij ziet dat Noa een pijnboom pit krijg als ze naar me vliegt en dat heeft hij zo door.  Toch is vliegen nog een bezwaar. Ze leren van speelboom naar kooi te vliegen en naar de keuken en leren zo de huiskamer goed kennen. Max is erg onzeker  maar probeert via de stoelen en de tafel toch te komen naar mij of de pijnboompit ? Hij is niet meer geknipt en kan vliegen maar kiest voor veiligheid.†

December 2003 Als de kerst boom komt in November is Noa zo gewend aan veranderingen en heeft ze geleerd van haar kooi te vliegen naar de speelboom dat we geen enkel probleem hebben met de kerst boom Noa is nu  een half jaar oud en beste maatjes met Max en met mij. Samen spelen we en samen schillen we de aardappels en samen doen we spelletjes Noa kan met een half jaar veel meer dan Max. maar dat komt omdat ik met Max dit nooit eerder gedaan had .Hij had altijd Tessa en Taran en de kuikens. Want ik wil voorkomen dat ik op een zijspoor gezet word. Ik train ze na me toe te vliegen en dat gaat zeer snel goed . Onze Max die dit allemaal niks vind kijkt er na en vind het best Hij heeft een vriendin en is er zeer trots op. Ik wil dat onze band zo blijft en dat Max Noa als een partner zal gaan zien en mij als een vriendin samen met mijn gezin vormen we dan de leefgroep waarin ze leven. Max ziet en leert en opserveert ons .Dat gevoel is sterk en ik zie dat hij leert .Waneer zal hij dat naar buiten brengen Ik weet het niet maar ik zie hem positief veranderen2004   

Weer een nieuw jaar. Onze Noa is een gezellig kip en praat al ,ze doet wat Max doet en ze vliegt vanaf 4 meter nu op commando naar me toe. Maar onze Max zo slim als hij is heeft dit in de gaten en denkt wat krijgt ze toch als ze dat doet en ja hoor  

Februari 2004  vliegt ook Max op commando naar me toe en wordt beloond met een zonnepit. Noa Kan nog veel meer Ze leert een spel met ringen en vind het leuk om met me  te spelen, dat wordt vaste prik in de morgen. Noa speelt , praat en kan zeer gericht vliegen van boom naar kooi van kooi naar boom en naar mij  Maar Noa gaat  ook naar een vreemde ruimte waar ze onze Coco de groen wang ontdekt heeft .Ze gaat daar bewust op visite en geniet van de oude tante die 20 jaar oud is . Coco vind het allemaal wel goed,Van Coco heeft Noa het woordje kopie krauw geleerd en kusje en hallo , want ze pakt alles zeer snel op en is nergens bang van . 

April Noa : Ze heeft geleerd te brommen  als een hond als ze denkt dat het werkt . Mensen die komen en ze bromt dan stappen die mensen  terug : dat werkt denk ze .En blijven ze staan na het brommen dan is ze verder lief Ze denkt dan dit werkt niet. Het is geweldig te zien hoe Noa met de mensen speelt Ze is slim en doordenkt iedere situatie vooraf.

Antropomorfisme zou je denken ? Antropomorfisme ( menselijke kenmerken toeschrijven aan dieren als denken en voelen en het bewustzijn.)   Maar goed inderdaad denk ik nu te menselijk ?  Maar hoe verklaar je het dan.† Intellectueel en slim dat zijn ze Ze gebruiken hun hersens om ons te manipuleren Noa doet dit zeer sterk bij iedereen die nieuw in huis komt. 

Juni 2004  Noa is een jaar  Noa is een lieve vogel maar vreemde vind ze toch maar niks. Omdat ze niet geknipt zijn want max heeft zijn gehele verenpak terug Kunne ze zelf bepalen of ze bij ons komen zitten of op de speelboom blijven zitten als ze los zijn. Max en Noa kunnen  weg vliegen wat ze meteen doen als er iemand binnen komt  die vreemd voor ze zijn. Ze gaan of terug in de kooi of  gaan op de  boom zitten. Samen staan ze sterk en de band onderling word groter Ik merk dat ik derde in rij ben .Max kiest zeer zeker voor Noa en Noa vind de bescherming van Max wel fijn .Ze gaat bvb vaak achter hem zitten op de stok zodat hij eerst benaderd word . Waar hij vliegt ,  vliegt ze hem na Max is inmiddels sneller weg dan Noa omdat Noa minder bang is van beweging en geluiden . Max ziet sneller iets als gevaar dan Noa. Haar opvoeding is anders en dat merk ik . Noa alweer een jaar oud en we genieten volop. 

Max is 4  Augustus   2004   Max heeft een andere ondergrond dan Noa.  Ik merk dit aan zijn gedrag Noa wil alles leren voor een noot en Max heeft veel vaker dat hij denkt , je bekijkt het maar eerst niet nu ook niet. Hij bekijkt de wereld  vanuit een simpele hoek.  Ik krijg toch wel mijn eten dus waarom zou ik er wat voor doen. Daar breng ik dan ook verandering in om de band te vergroten met Max.  Ik ga ook trainen  met Max om hem te laten voelen dat je wat moet doen voor wat lekkers en dat werkt . In enkele dagen leert Max te zwaaien  en hij vind dit wel leuk de aandacht en het spel. De eerdere spelletjes die we deden werden minder streng gespeeld en ik maak de regels strenger Met betere resultaten. dat betekend meer plezier voor Max voor Noa en voor mij want  ze leren sneller en beter en wat meer belangrijk is ze vinden het leuk want ze zijn niet geknipt en kunne tijdens het spel kiezen voor weg te vliegen. maar nee voor een beloning maken ze graag het spel af. 

September  2004 Max zijn hormonen spelen ook meer op Noa is de vrijbuiter en Max neemt alles serieuzer. Hij ziet de toekomst samen wel zitten en beschermd haar op en top. Nu hebben we nog geen problemen maar ik merk dat Max is veranderd. Noa is speels vliegt graag is geen liefhebber van water terwijl Max een water rat is. We zijn nog steeds een team samen met ons drieŽn .Maar ook zie ik hem veranderen ten opzichte van mij, Hij verzet zich meer en toont soms bijt gedrag naar mij. Tot op een dag hij echt bijt  .Hij bijt diep en ik ben zo teleurgesteld maar niet boos ,ik loop weg en probeer dit verdriet aleen te verwerken , omdat de wereld opeens er anders uit ziet voor mij.  Ik weet dat dit een natuurlijk gedrag is en moet even tot mezelf zeggen blijf kalm de dieren maken geen fouten zoek de fout bij je zelf. Ik ga alles op een rijtje zetten: 

* Hij reageerde alleen op mijn  lichaamstaal. 

* Knuffel veel met Max.

* Hij is  mijn  vriend, mijn maatje.

* Hij heeft nu Noa.

* Hij is misschien broeds. 

Hardop denken:  Ik weet dat er bijna altijd probleemgedrag ontstaat, door overmatig knuffelen met de papegaai  Max denkt eerst dat ik zijn partner ben maar heeft nu opeens Noa. In de natuur tijdens de broedtijd (Meestal in de lente het heftigst) word de papegaai  erg territoriaal. Wat hij doet is diegene uit zijn territorium verwijderen door agressief gedrag te vertonen, dit doet hij door te dreigen en allerlei non-verbale uitingen naar de dreiging in dit geval ben ik diegene naar wie hij reageert.  Ik ben dit niet gewend en reageer dus niet . Wanneer dit niet werkt voor Max om de dreiging de kamer uit te krijgen is hij genoodzaakt om te bijten. 

Wat kan ik doen

Ik knuffel Max  alleen als hij er iets voor heeft gedaan en knuffel hem niet meer 'tot hij erbij neer valt' zo help ik agressie in de hand.

Vogels communiceren non-verbaal,  Dus waarschijnlijk was mijn  lichaamstaal anders die eerste ochtend. ( Ik me  niet zo lekker voelde die ochtend, of doordat ik onbewust schuldig voelde of bang was voor zijn reactie  Wat het ook was (het doet er nu niet meer toe) Max reageerde hierop. Ik moet dus gewoon meer denken op de manier zoals papegaaien in de natuur reageren en me niet vergissen dat Max  en Noa papegaaien zijn en geen knuffel dieren En me verplaatsen in wat hij denkt en hoe hij kan reageren. Dat gaat nu ik er rekening mee houd een stuk beter. Ik zet mezelf op de tweede plaats en verdiep me meer in het trainen  en verzorgen en buiten de kooi spelen met Max en noa.

 

December 2004   Ik besluit een gedrag cursus te volgen bij† Bonny Talisman  Gedragsdeskundige Vogeltrainer  Stichting Papegaaienhulp Website: www.papegaaienhulp.nl

Dit om gedrag te herkennen bij je vogel- Papegaai die we als huisdier houden Iedereen die een papegaai aanschaft of gaat aanschaffen en wil weten wat te doen bij het houden van een papegaai  kan in de workshop zeer veel  leren. Het is dan bijna een must om een workshop te doen. Het zal voorkomen dat probleem gedrag gaat komen . Het sluit het niet uit , maar je leert er wel mee om te gaan en het op te lossen. Waneer er reeds problemen zijn , leer je anders te kijken en te reageren en zeker te denken zodat je gemakkelijker tot een oplossing komt.  Je leert en gaat gedrag van je dier zien en erkennen zodat je daarop beter kan reageren en begrijpen hoe te handdellen. Je leert ook zelf veel  Je leert ook naar  je eigen lichaamstaal kijken, die net zo belangrijk is als die van je vogel. 

De workshop begint met: 

Wat voor soort gedrag je aan je vogel kunt zien. Hoe zie je dat hij agressief is, hoe dat hij opgewonden is, wanneer is hij geÔnteresseerd, wanneer alert, wanneer is hij ontspannen en wanneer voelt hij zich helemaal niet lekker. Het is best moeilijk om dat te zien, maar met een beetje oefenen lukte het toch aardig. (Aan de hand van foto's konden we dit oefenen Het heeft ons in die drie dagen enorm veel geleerd over hoe je het gedrag van je vogel het best kunt sturen. Een paar belangrijke dingen kan ik natuurlijk wel proberen te vertellen. Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een vertrouwensband met je vogel opbouwt voordat je begint met het echte trainen. Heb je die band niet dan zul je ervoor moeten zorgen dat je die band gaat opbouwen.

Met een jonge vogel gaat dat natuurlijk bijna vanzelf, met een oudere vogel is dat (soms) wat moeilijker. Als de vogel je niet leuk vind kun je b.v proberen om steeds een paar snoepjes (lees zonnebloempitjes, pijnboompitjes, stukjes walnoot of zoiets wat de vogel erg lekker vind) in zijn kooi te stoppen en dan weer weg te lopen. Als je ziet dat hij het op gaat eten, kun je een stapje verder gaan en de "snoepjes" b.v op de stok te leggen en dan weer weg te lopen, bij de volgende stap probeer je of ze het snoepje door de tralies van je aanpakken. Dan kun je proberen om ze met het snoepje naar een bepaald plekje van de kooi komen en zo ga je stapje voor stapje verder tot ze zover zijn dat ze op je hand willen opstappen. Je hebt natuurlijk veel geduld nodig maar op deze manier kun je het vertrouwen van je vogel winnen en als je dat vertrouwen een maal hebt kun je echt met je vogel aan de slag.

Op de eerste plaats ga je dan natuurlijk met hem aan de gang om er voor te zorgen dat hij ten alle tijden op jouw commando op je hand opstapt.

Zorg ervoor dat je vogel zich in zijn eigen kooi goed kan vermaken.
Haal ze er alleen uit als je je aandacht bij je vogel kunt houden.
Zorg dat als je met ze gaat trainen, je dat echt 1 op 1 kunt doen.
Dat je er op dat moment ook echt de tijd voor hebt. (Als je verwacht dat er b.v. een pakje wordt bezorgd of  dat er bezoek komt en je je vogel ineens in de kooi zou moeten zetten, is dat natuurlijk niet handig) Zorg dat je de vogel enthousiast maakt.
Vind je vogel niet zielig. Negeer ongewenst gedrag, maar lok daarvoor in de plaats dan wel gewenst gedrag uit. Dan kun je hem daarvoor weer belonen.
Zorg ervoor dat je de vogel niet aanstaart, dit voelen ze als heel bedrijgend.
Bedenk bij ongewenst gedrag, voor wie het gedrag een probleem is. (Dat is eigenlijk in alle gevallen een probleem van de eigenaar en niet van de vogel) De vogel heeft er geen probleem mee dat hij schreeuwt, of een kale buik heeft.

Telkens als je hem iets nieuws gaat aanleren, bedenk je van te voren precies de stapjes die je moet gaan doen om hem het trucje aan te leren.


Het is belangrijk dat je hem telkens als hij het goed doet de hemel in prijst en hem meteen iets lekkers geeft. Je kunt bijv, steeds zeggen "goed zo" of eventueel kun je daarvoor de klikker gebruiken. Het "goed zo" of de klik moet echt onmiddellijk op het moment komen dat de vogel het gewenste gedrag laat zien.

Bijv: Je wilt hem laten zwaaien, (we gaan ervan uit dat je hem al goed hebt leren opstappen) Je houdt in de ene hand een stel snoepjes en je andere hand houdt je ter hoogte van zijn buik. Zodra hij zijn pootje een beetje optilt, roep je meteen "goed zo" en geeft hem meteen een snoepje. Maar je geeft hem natuurlijk alleen maar het snoepje als hij ook echt iets gedaan heeft. Als hij het echt heel goed doet geef je hem nog een extra snoepje.
Als je dit op de goede manier doet, zul je merken dat die slimme kippies heel snel snappen wat je van ze wil. Zorg dat je er een commando b.v. "zwaai" bij zegt en maak er een gebaar bij. Als hij het begin doorheeft kun je proberen om hem b.v. zijn pootje wat hoger op te tillen of wat langer op te tillen. Je kunt hem trainen om het kunstje op een commando te laten doen, of op een gebaar, in het begin maak je een groter en duidelijker gebaar en later kun je dat steeds kleiner maken.

Verder is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een goede relatie met je vogel hebt. Je vogel moet vogel kunnen blijven, hij is niet je kind en niet je partner. In de natuur, zal de ene vogel de andere nooit zomaar voeren, maar vraagt er iets voor terug. Als wij dus onze schatjes van alles en nog wat zomaar blijven toestoppen, zijn we niet echt duidelijk naar onze gaaitjes. Dus laat je vogel iets doen voor dat snoepje. Dat hoeft niet veel te zijn. Laat hem op een andere stok gaan zitten, laat hem een kusje geven, laat hem zich omdraaien, een paar tralies naar boven of naar beneden klimmen, het maakt niet uit. Maar laat hem gewoon iets doen "voor de kost".


Volgende pagina het vervolg: Max en Noa

Deel 2 van 3