Alles op gebied van vogels :† AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Deel 1 van 3

.Dagboek van een kweker : Max en Noa twee Grijze Roodstaarten.

 

Allereerst waarom ik dit schrijf is dat er zoveel mensen zijn die twee papegaaien in een kooi ĖvoliŤre in de huiskamer hebben.  Als je dan een soort hebt en een pop en een man dat kan je voor problemen komen te staan. Ze worden broeds en wat doe je dan ? Ik heb in 2000 bewust gekozen voor Max en  bewust kiezen we er voor een pop er bij te plaatsen . Dat word in 2003 Noa . Ik wilde wel eens mee maken hoe dat zou gaan.† Is het beter twee vogels in huis te nemen ? Goed dat gaan we dan onderzoeken door het bij te houden in een dagboek en hun gedrag voor minimaal 10 jaar te observeren. .

Daarom hield ik een dag boek bij en noteerde daar maandelijks mijn belevenissen met Max en Noa. 

Allereerst kwam Max in mijn leven.Max is geboren op 15 Augustus 2000 

Het was een nestje van twee grijze roodstaartjes van ons eigen koppel. Ze groeide gestaag op bij de moeder en ze werden geringd  toen ze 3 weken oud waren.  September 2000 Met de tussen controle zagen we dat alles goed ging op 15 September wogen ze 272 en 282 gram Op 23 September haalde we de grijze kuikens uit  Ze wogen nu  428 gram en ik ging ze verder met de hand grootbrengen. De eerste weken krijgen ze eivoer pap en langzaam voeg ik daarbij fruit . Ze groeien maar door en ze krijgen eind September officieel een naam. Nu was het een feit Max was nu echt deel van ons gezin en Max groeide als kool op samen met zijn zus. Het eten ging goed via een lepeltje en spuit. Voor later altijd makkelijk als er medicijnen gegeven moet worden kan dat via de spuit.  Ze aten toen 45 cc pap. Per keer.      

Oktober  2000

Max is al een echte vent en is op 12 oktober 9 weken. Hij klimt in de box en zit op de rand Hij is uitgevlogen . Max en zijn zus gaan nu meer bewegen en zaad eten met fruit  Ik geef  bij voeding via de Spuit 40/50 cc zolang ze willen .Ze verkennen de kooi spelen met nieuwe  spelletjes en  als Milou  zijn zus weg gaat krijgt Max een vriendin. Met de 12 weken zijn ze volledig zelfstandigMax is een ondeugende , leuke , gekke vogel die het leuk vindt  te vliegen in huis ,maar gaat zelf terug op stok  eet goed en is lief .Hij is actief en gezellig en kroelt graag. Hij laat het toe een halster te dragen (tuigje) zodat we straks in de lente naar buiten kunnen veilig aan de riem Hij zit met vriendin Tessa de Nieuw Guinea Edelpapegaai in de kooi en ook dat gaat heel goed Ze zijn samen grootgebracht zodat Max meteen kennis maakt met andere papegaaien en zo leert dat de kooi ook gedeeld kan worden. Dat maakt hem minder eenkennig en hij leert dat samen zijn leuk is .

December  2000 :   Hij  eet geweldig en blijft goed op gewicht. Hij weegt 440 gram. Voor mij nog steeds heel lief voor andere afwachtend . Kijkt echt even de kat uit de boom, en komt dan rustig even de boel verkennen. Erg beweeglijke vogel en wil er graag even uit voor een knuffel,  met Tessa de Edel is hij erg bevriend. Ze zijn nu  4 maanden oud  .geheel zelfstandig en erg  gezellig,  De eerste woordjes, brabbels komen er uit nu nog even raden wat hij zegt ,veel oefenen. 

Een nieuw jaar   2001:   

Januari-  februari  De kerstboom opgeruimd de rust wedergekeerd in huis. Het heeft toch wat spanning gegeven .Het huis anders en de mensen zijn anders Dan de herrie van het vuurwerk : Ze hebben  echter alles goed doorstaan .We hadden ze klein gezet en vertrouwd bij ons en het geluid volkomen genegeerd. Max en Tessa hebben weinig meegekregen van angst stres en plotselinge veranderingen. Wel merk ik dat ze reageren op dagen als deze. Dus de maanden Januari en Februari zijn maanden van rust warmte en aandacht. Iedere maand verander ik het speelgoed en pas de kooi aan. Dat veranderingen in de toekomst geen vreemde situaties geven. 

Maart  zijn nu 7 maanden oud. Onze Max is een gezellige vogel .ondanks dat hij van 5 weken bij ons is ,zie ik dat inderdaad deze Grijze Roodstaart wat eenkennig is, maar hij laat de mensen al wat dichterbij komen. Het is zaak daar op in te gaan .Hij eet werkelijk alles en een walnoot is een sport  voor hem. Daarmee kan ik hem ook leren het leuk te vinden bij een ander. en dus probeer ik hem daar mee te "lijmen".

Hij praat nog niet duidelijk maar "lekker en koppie  krauw en fluiten vind hij leuk. Het vliegen gaat goed hoewel mijn gordijnen het er niet mee eens zijn.  Hij is veel uit zijn kooi en zit het liefst op mijn schouder. Max is een echte clown hij is zeer actief .Max vriendinnetje Tessa is zijn alles hij speelt echt met haar. Het is heel leuk zo twee vogels zo verschillend in een kooi. Ze kunnen samen spelen maar gunnen elkaar ook de rust. 

Juni 2001: 10 maanden Alles gaat goed Max is een vogel die praat speelt en erg tam is . Voor vreemde nog steeds wat terughoudend maar niet agressief hij loopt er gewoon liever van weg en komt niet zelf.  Een pijnboompit of walnoot brengt er wel wat meer verandering in. Bij mij is hij erg tam ik kan er dan ook alles mee doen. Bij mooi weer buiten in een kooi en bij goed weer binnen maar wel veel los. Blijft wel op de kooi en soms vliegen ze samen door de kamer. Max is geknipt maar minimaal om de afstanden te leren van stoel naar tafel en ook knippen we hem niet nog eens Dit is eenmalig omdat hij vaak de afstanden onderschatte .Toch vind hij de kracht om  3x rond de kamer te vliegen. Douchen is hobby en lekker eten ook. Ceder noten walnoten wilgentakjes alles eten ze maar voor een stukje kaas ja daar doet hij alles voor. Het is niet het beste wat we geven kunne maar zo mee en dan verwen ik hem met een klein stukje kaas als beloning voor zijn goed gedrag.  Praten is duidelijk,  korte woorden en ook bewust   Dus bij binnenkomen zegt Max Hallo en bij weggaan is het houdoe.

Max is een slimme vogel en hij geniet van mij zoals ik van hem.††† Augustus 2001     15-08-01      Max is 1 jaar oud.

Onze Max is nu een jaar oud. Hij is gezellig ondeugend druk en praat volop. Hij is beste maatjes met Tessa  de Edel pop. Maar zij krijgt een mannetje erbij en dus zijn ze straks met drieŽn . Ze vermaken zich prima en spelen door de dag veel met elkaar. Ze schommelen klimmen en zwieren aan hun touw. Ik kan zeggen dat het geweldig is om een Grijze Roodstaart in huis te hebben  Max kan straks zien hoe het is als twee papegaaien van een soort bij elkaar komen want straks krijgt hij ook zelf een pop. Ik geloof dat papegaaien veel zien van elkaar en overnemen dus dit is een belangrijke fase voor Max. 

September 2001  Nog een vriendje voor ,een Edelman hij heet  Taran  .

Die geboren is op 23-07-01 . Max observeert  Taran maar komt nog niet dichtbij. Hij bekijkt alles nog van een afstandje. Maar heeft geen kwade voornemens. Bij andere is Max nog steeds een beetje terughoudend hoewel je met veel geduld hem gerust mag aanraken. Ik daar in tegen kan werkelijk alles met hem doen. Hij is mijn maatje. Een schitterende en geweldige  gezellige vogel met heel veel praatjes .Max leert van Taran dat je ook met meerdere vogels samen op een speelboom kan zitten en zo leert hij dat het ook leuk gezellig en fijn is niet aleen te zijn. Dat merk ik omdat Max die inmiddels weer kan vliegen zelf de keuze maakt bij Tessa en Taran te zijn. 

December 2001 Max en Taran gaat goed samen. Ze zitten nu met zijn drieŽn in een kooi. Ze eten samen spelen samen en het gaat  geweldig. Het wennen heeft bij elkaar 8 weken geduurd . Veel geduld en ruimte gaven de makkelijke acceptatie. Max eet altijd als laatste van de drie en is vlug tevreden. Maar daar mee laten de Edelpapegaaien zien dat ze dominanter zijn dan Max en dat terwijl ik als ik Max zie dacht dat hij wel de  eerste zou zijn Hij was ook de eerste in de kooi. Maar nee de edels streven samen naar de top van de ladder en Max zit er niet mee.  Voor het eerst denk ik dat er geen ladder is in deze vogel wereld. Het is meer acceptatie en tevredenheid en karakters die vormen de regels. 

Hij fluit ,zingt, praat ,en lacht de hele dag. Een gezellige vogel, blijft wel eenkennig naar de mensen Hoewel mijn man er aan kan komen  Maar hij  zal altijd de voorkeur aan mij geven. Max is erg sociaal, en lief, rustig en zit liefst op de kooi. Vliegen doet hij niet graag wel via mijn hand maar echt de kamer door vindt hij maar niks sinds hij geknipt is ,is  dat afgenomen . De eerste weken vloog hij maar dat stopte  nadat we de kerstboom in huis hadden gezet. Hij keek en dacht nee daar waag ik me niet aan. Toch geloof ik als hij eenmaal zijn vleugels spreidt dat hij weer gaat vliegen.. Hij speelt uren op de tafelstandaard met een bel of bal. Zijn kooi is zijn veilige haven en dus zit hij meestal boven op de standaard van de grote kooi. Een dijk van een vogel onze Max. 

2002  Weer een nieuw jaar. Max is weer verhuisd naar een andere kooi  want Tessa en Taran zijn naar achter verhuist in de kweek ruimtes  Ik heb het daar moeilijk mee maar hoewel dat onze bedoeling was ben ik erg aan Tessa gaan hechten. De beide Edel papegaaien gingen te veel op in elkaar. Max werd even op de achtergrond gezet door de beidde edels. Omdat Max nu het rijk alleen heeft is hij de koning te rijk. Hij wil wel eens bij andere gaan zitten en echt bang is hij niet. Wat ik wel vertel aan vreemden  en kinderen is altijd de kooi te benaderen met de handen op de rug, Een vogel vindt het niet leuk als mensen direct bij het binnen komen op de kooi af vliegen. Laat de vogel eerst wennen aan je en dan voorzichtig met de stem zoek je contact, daarna kan je met handen op de rug toenadering zoeken en je zal zien dat je na een 15 min ook de vogel kan aanraken, dan ziet hij of zij dat ze niet bang hoeven te zijn Ik bezoek Tessa en Taran dagelijks en soms neem ik ze mee naar binnen Wat weer gelijk een feest is voor Max. Ook Tessa en Taran vinden dit een feest Naarmate ze ouder worden laat ik ze meer en meer in de kweekgedeeltes achter. Ik heb besloten de overgang langzaam te doen en dat ook weer te noteren in een verslag. 

Februari 2002   Is onze Max een echte Max ?  Hoezo?  - Op 02-02-2002 TROUWDE MAXIMA EN ALEX Dit zette me aan het denken want  was onze Max een Maxima of Max  en dus zijn we met hem naar de dierenarts gegaan en onderging hij een test. We hebben steeds gedacht dat hij een man was maar zekerheid  heb je pas na het testen.  Ik ben blij te mogen vertellen dat na anderhalf jaar we kunnen zeggen dat onze Max een Max is  van het mannelijk geslacht dus. Nu denken we voor het eerst ook echt aan een pop. Want ik wilde graag kweken in de huiskamer en dit observeren om te kunne vertellen aan de mensen  hoe dat gaat en waar we op kunnen letten en om dit van dicht bij mee te maken. En na deze stap werd dit een stapje dichterbij. Ik zette mezelf op mijn eigen wacht lijst voor een kuikentje voor Max. 

Augustus  2002† Max is dit jaar op 15  Augustus 2 geworden. Hij is vrolijk en praat goed. Zijn woorden schat is erg toegenomen en bij binnen komen is het "hallo", maar in de morgen als we binnen komen zal hij heel slim "Morge"  zeggen.  Bij het gaan is "houdoe" hier in Brabant heel normaal dus Max doet hiermee niet onder.  Wat zegt hij zoal: Kiekeboe, Met de Moor,  ja,  nee,  was da, (wat is dat )  lekker slapen, goedenavond, slapen,hallo,-houwdoe, morgen ,Max,lekker, beau hier,,Marcel,Mama,mariel, pap,stap op. zwijgen,kom dan, Zo praat hij een stukje mee aan de telefoon .hij lacht, hoest, niest en fluit melodietjes Kort om een gezellig vogel. maar nog wel alleen.

Max krijgt steeds meer periodes dat je denkt wat gebeurt er met hem Hij kan zomaar bijten is soms zo tegenstrijdig en de soms minder leuke momenten komen en gaan.  Zouden dit de eerste hormonen zijn die opspelen? Hij weet niet dat ik druk bezig ben een kuikentje te reserveren maar bij ons worden dit jaar allemaal mannen geboren dus geduld siert de mens en Max moet wachten 

November 2002 Omdat we nog steeds wachten ben ik mijn band met Max aan het veranderen en wil een sterke vriendschap band opbouwen en hem ook dingen leren Ik ga met hem puzzelen en ik leer hem vliegen tenminste ik probeer het hem te leren.  Dat vliegen moet hij op commando doen. Zo zijn we dagelijks 15 minuten bezig met spelen en 100% aandacht voor elkaar.  Max wil niet vliegen .Het knippen heeft veel impact gehad op Max en dus moet hij het vertrouwen terug krijgen in mij en in zich zelf. Ik leer Max kijken in huis . Waar alles staat en waar hij wel en niet op mag . Ik leer hem de weg in huis ,de veilige plekjes en samen schillen we dagelijks de aardappels waarbij Max de schillen in de bak mag gooien Max laat iedere dag Ed mijn man uit en zegt dan houdoe. Max groeit en zit geweldig in de veren. Ik ben trots op Max. Ik blijf trainen en hem sterker in vertrouwen maken. Het gaat goed Hij is sterk maar echt sterk vind ik Max pas als hij vliegt en ook doelbewust zijn eigen keuzes maakt. 

Januari 2003 . Een nieuw jaar  Max doet het goed ,maar heeft meer last van  buien en dan laat ik hem  Hij mist natuurlijk nu de gezelligheid van een vogel om hem heen .Hoewel we Tessa en Taran regelmatig binnen halen die dan gewoon vanuit de kweek lekker spelen op mijn speelboom mist Max een echte kameraad. Ik ben een vriend voor hem maar een partner is toch wat anders. Een Partner is meer dan een vriend In de natuur hebben papegaaien ook een leefgewoonte Ze leven in een groep die geeft veiligheid en bescherming en samen zoeken ze naar voer en water en veilige broedplaatsen De vrienden in de groep komen dichter bij elkaar en vormen een groep in de groep  waaronder familie , maar een partner is eigen en dichtbij en samen leven ze dan een eigen leven in de groep. Ik wil zijn vriend blijven omdat ik nooit zijn partner kan zijn. Dit jaar moeten we echt een popje vinden voor mijn Max. 

Maart 2003† Met Max gaat het fantastisch, Hij heeft een nieuwe klimboom gekregen en geniet in het zonnetje van de vogels buiten. Hij is zo lief en zit veel uit zijn kooi. Hij eet goed en gevarieerd  en iedere dag lust hij wel wat extra;s een stukje kip ,kaas of een heerlijke noot. Super vindt hij de palmnoot.  Hij is rustig en praat toch veel. Ik ben dol op hem. Maar door de tijd heen heeft Max veel vriendjes gehad die komen en gaan . Steeds kuikentjes  die ik laat opgroeien met mijn Max zodat hij nooit echt aleen is. Hij speelt met ze en leert ze niet bang te zijn. Zelf is hij dat wel van  mensen maar niet van dieren. Eerst was er Tessa en Taran die nu samen achter in de kweek ruimtes zijn Nu zijn er de kuikens maar waar blijft de pop. 

Mei 2003  Goed nieuws Er zijn nu  3 kuikentjes van andere ouders als waar onze Max van is dus zou er een pop bij zitten Ja wel hoor Onze Noa is geboren. Lees verder de belevenissen van Noa in haar verslag.

 

Lees verder in Deel 2 van Max en Noa.