Dagboek van een kweker. Deel2 2000 : vanaf 1-7-2014 is deze manier van grootbrengen en socialiseren niet meer toegestaan volgens de nieuwe wet “Besluit houders van Dieren” . Het betreft een oud dagboek en wij zijn van mening dat deze methode nog op de website kan blijven staan.
Gedrag In de huiskamer is het gedrag dus anders dan in de natuur We beginnen al met het eten wat altijd klaar is dus ze hoeven niet te zoeken en ze hoeven niet bang te zijn dat er vandaag geen eten is dat geeft ze een beetje veiligheid en gemak maar ook een soort van verveling. Hun dagelijkse bezigheid is een stukje ontnomen . daarom is het belangrijk te zorgen dat er veel variatie en vertier is in en om de kooi . Vandaag de dag zit gelukkig de papegaai niet meer zoveel in een kooi dan vroeger . Daarnaast zijn de kooien verdubbeld in ruimte. Dus een goede liefhebber weet dat ruimte en vrijheid belangrijk is voor zijn papegaai Maak van de papegaai geen speeltje of knuffelbeer. Papegaaien zijn zeer goed in manipuleren en als u altijd toegefelijk bent dan neemt geheid de papegaai het heft in handen wat hem op den duur zeer vervellend maakt . Dat is dan weer een nadeel van zijn intelligentie.
Want op momenten dat hij de dingen anders wil dan u heeft U een probleem. Ze dwingen dat makkelijk af met een herkenbaar volume wat de mens soms tot waanzin drijft Helaas heeft u hem dat onbewust aangeleerd door altijd alles goed te vinden. Vaak is ongewenst gedrag een vervolg van toegeeflijkheid en gemak en loopt dat vaak uit tot ergernis van mens en dier. Consequent zijn ,en goede regels naleven en altijd te zorgen dat uw relatie opgebouwd is uit liefde respect en vertrouwen zal zeker gedragsproblemen voorkomen. Het lezen van zijn gedrag en lichaamstaal zijn de basis van een gezonde relatie. Ook moeten we weten dat een papegaai geen hond of kat is. Papegaaien zijn niet gedomesticeerde dieren wat wil zeggen dat ze nog steeds wild zijn en ook daar vanuit hun gedrag bepalen en hun instinken hebben die ze naleven. Dat maakt het verschil . Een hond weet na een cursus dat : zit ook echt zit is .Hij gehoorzaamd de baas ,deze dieren zijn onderdanig naar de baas. Een papegaai niet Die zal dagelijks opnieuw uit proberen wat wel en niet kan. Hij zal uw vriend zijn,maar hij zal altijd kijken en blijven proberen wie is de leider van de flock waarin hij leeft. Daarom zijn gedragregels van groot belang en ze moeten door het gezin nageleefd worden. Dat geef rust en geen stres en geeft harmonie in de leefomgeving van u en uw papegaai. Stres geeft verwarring en onrust en uiteindelijk gedragsproblemen. Ik zal er twee even wat nader toe lichten omdat dit vaak de twee zijn die vaker voorkomen.
Bijten en schreeuwen Natuurlijk is de grijze roodstaart niet de enige met deze problemen Ze lijken sneller bang en reageren vaak onzeker en worden vaak als eenkennig aan gewezen Ik geloof daar niet in. Alles staat met een goed opvoeding. Veiligheid en vertrouwen is de basis van een goede relatie van mens en dier Verbreek je dat vertrouwen of geef je een onveilig gevoel dan zullen ze je niet snel benaderen omdat ze voelen dat het niet veilig is en daardoor lijken ze eenkennig . Maar van naturen zijn ze dit absoluut niet- omdat ze in groepen leven en juist sociaal zijn . Wat ik wel weet is dat ze goed kunnen manipuleren en daarmee hun slag slaan. Iedere papegaai voelt gedrag aan bij diegene die hem benaderd aan en vaak is dat angst .Ook al zegt men van niet .De vogel hoeft dit niet te zien maar voelt dit direct . Dat geeft hem een onveilig gevoel en hij zal uit zich zelf geen toenadering zoeken . De benadering naar hem toe laat hem voelen hoe sterk hij kan zijn . Want is er angst en geeft de persoon voorzichtig de hand en weer terug en weer naar voor dan voelt de vogel zich bedreigt en zal zich beschermen Dan kan dit verkeerd begrepen worden en gezien worden als een aanval en bijt reactie. Hij weet immers niet wat U wil. Dan als u opeens wil doorzetten u durft het eindelijk , haalt hij voorzichtig uit en de persoon trekt terug . Dan wint de papegaai en weet dat hij sterker is en dat u bang van de snavel bent. Dat geeft hem kracht en hij zal dan deze snavel vaker als waarschuwing geven Dat is vaak de eerste stap naar bijten . Terwijl vaak de eerste keer dit niet of nauwelijks een bijt reactie is , maar een manier van aanraken, voelen, en verkenning, proeven ,en soms een manier van opstappen. Maar op het moment van terug trekken van die persoon weet de papegaai wel : Dat is mijn kracht. En de persoon denkt hij bijt. Daarna is er een tik in de relatie en bouw je angst en afstand op. Doorzetters weten dat met een rustige benadering je kan bouwen aan je relatie met je vogel door te trainen en het gedrag te lezen van je vogel zal je een goede band krijgen , andere raken minder geďnteresseerd en daar stopt een band en word de vogel eenkennig.
Een papegaai bijt niet zomaar Zijn snavel is voor voeren -eten- het kraken van noten het opstappen op de hand Het proeven het verkennen en ze gebruiken hem niet zomaar om te bijten naar de mens. Bijten doen ze als er iets is . Ze zijn ziek ,ze plaatsen een misplaatste beet doordat er gevaar is en ze kunnen niet waarschuwen dus bijten ze voor uw alertheid de dicht bij zijn de persoon. Het is aan U dit gedrag te lezen en te begrijpen. Ze kunnen bijten als ze pijn hebben als bvb de veren moeten door komen in de rui en dan is de huis als de veren gevoelig. U benaderd uw vogel te snel Of te impulsief of van achteren en hij ziet het als een aanval . Het zijn prooidieren en dus alles van achter lijkt een vijand Wat hij kan doen is dan zich beschermen . Houd daar rekening mee .Wat ik wil zeggen is ga altijd terug naar de basis . Vertrouwen en respect. Ga er van uit dat U iets fout doet en uw papegaai nooit een fout maakt .Blijf altijd rustig en leer van uw fouten. Ik denk dat een vogel die goed in zijn vel zit niet bijt. Ook schreeuwen is een uiting van macht of moet ik zeggen onmacht? De eerste keren heeft u er geen weet van . De vogel word vaak beloond voor een lachwekkend gedrag. Dat weet hij dat hij aandacht heeft en zal dat gedrag vaker vertonen. Wat hij wil is immers uw aandacht . In de ban van zijn spel speelt hij soms met harde tonen en geluiden en u reageert erop . Hij zal dat gedrag meer en meer vertonen omdat hij weet u reageerde daar op . Hij heeft de gevraagde aandacht en dit kan uit lopen naar zeer vervelende situaties. Probeer dit te negeren en zodra de vogel stil is dan geeft u hem aandacht , lees een boek voor of zing een lied ,laat hem vrij op de speelboom en leer hem zich te vermaken en geef hem geen reactie op ongewenst gedrag Dan stopt het schreeuwen en de rust geeft een minder gespannen situatie.
Huiskamer Zelf vind ik de grijze roodstaarten heerlijke huiskamer vogels Voor ze mee gaan naar uw huis zorgen we voor een totale dierenarts controle, testen op ziektes als pbfd en dan als hij goed eet kan hij mee naar huis en zal hij zijn eerste belangrijke lessen mee nemen . Neemt niet weg dat u als eigenaar ook op de hoogte moet zijn van de opvoeding en een gedrag cursus raden we dan ook aan als het lezen van boeken en zien van films over hun gedrag over hun natuur hoe ze leven in de natuur om ze van al het goede te kunne voorzien Ben goed voorbereid en schroom u niet alles te vragen. Hun leven bij u moet waardevol zijn .Vol met liefde- plezier goede voeding veel ruimte veel speelgoed schommels en touwen variatie en mogelijkheid tot klimmen en vliegen . U zal altijd weer leren om te gaan met uw papegaai ,blijven leren ,blijven observeren en gedrag herkennen en aanpassingen maken Weten dat papegaaien eigenlijk “wilde”dieren zijn waarbij zijn instinken dagelijks op spelen.
Ik raad altijd veel ruimte aan in de kooi met speelgoed veel takken en vertier . Veel variatie ook want door dat ze intelligent zijn vervelen ze zich snel. Buiten de kooi vinden ze het leuk een spelletje te doen Ik ben er wel voor ze te leren puzzelen of op commando ze te leren naar me toe te vliegen Dat geeft ze ook vrijheid en de kans zich eens lekker uit te vliegen. Is de papegaai geknipt dan zou ik ze op de hand toch de vleugels dagelijks laten spreiden En dagelijks een douche geven omdat ze ook daar na weer even de tijd nemen zicht te poetsen en zich te verzorgen In de natuur kunne ze uren bezig zijn met hun veren pracht. Als wij de kuikens mee geven hebben ze hier al het een en ander geleerd Het opstappen ,het delen van een ruimte het eten van diverse zaden fruit groenten en ook pellets. Kennismaking met andere dieren mensen en geluiden . Thuis moeten de mensen dit voortzetten Een tamme papegaai zonder goed opvoeding verleert alles net zo snel als dat hij het leert
Ze willen dagelijks aandacht en willen dagelijks even uit proberen hoe ze in het gezin op de touwladder staan en wie er onder of boven hun staat. De mensen moet zich goed op de hoogte houden van de leefomgeving en de situaties in het gezin met de papegaai .Veel is te vinden op internette en in magazine en boeken. De tijd staat niet stil zo ook de groeifase van mens en dier niet . Steeds weer vinden we meer uit om het leven van de dieren beter te maken in ons gezin .We nemen een huis dier en moeten daarbij ook de verantwoording nemen ze een zo goed mogelijk leven te geven. Geef ze kwaliteit -aandacht een op een en niet even snel tussen door na het werk al u uren in de file heeft gestaan Nee kom tot rust en geniet van de tijd samen met uw papegaai ,dat zal zeker beloond worden. Stres is een boosdoener voor mens en dier. En de papegaai is en blijft een papegaai die kan schreeuwen en bijten en stof geeft .Maar ook een vriend kan zijn die er altijd is Een vriend die een speciaal plekje in uw leven heeft voor een zeer lange periode Die altijd eerlijk is en zich helemaal kan (moet) aanpassen in het leven met u samen en de regels in uw gezin. Samen zijn en samen leven met respect geeft een voldoening in het leven
Vogels in de huiskamer: Lara Pipo Max en Noa Tegen de avond dan ga ik altijd ff film kijken en tegen 2300 tot 2400 ben ik weer in de aanbouw te vinden. Max en Noa en lara en pipo passen zich aan . Ze slapen altijd de 8 uur aan elkaar en tussen door de uurtjes die ze zelf willen. Ze zijn soms drukker er soms zelfs erg rustig. Ze mogen er hier bijna iedere dag even uit . Dat is verschillend . Op de poets dagen zijn ze er langer uit en dan train in wel wat met ze De andere dagen is het even vliegen en klaar. Ik geef ook 2 x per dag eten . En midden dag lekkernij een cashew noot waar ze allemaal iets voor moeten doen. Ik haal ze na 1900 uur niet meer uit de kooien omdat ik dan aan " mijn tijd" begin. Praten doe ik de hele dag als ik in de buurt ben. Routine en regelmaat is belangrijk. Ga ik bvb in de middag even voor zitten zullen ze altijd interactief kletsen met me. Dat is leuk. Dat is vaste prik en ik zie ze niet en hun mij niet maar we zijn wel samen even aan het "kletsen".
Onzeker kunnen mijn gaaien zijn als ik iets verander of toevoeg: net als de blok aan de kooi van Max en Noa Ze moeten hier aan wennen en dat kost tijd.
Ander speelgoed is verschillend . Als bvb Noa het leuk vind dat zal Max het ook sneller leuk vinden. Maar bvb wilgentakjes / balderen/ de rietjes vinden ze na al die jaren nog steeds niet leuk ..Alles van rvs (ik denk omdat het glimt) vinden ze meteen leuk en gaan meteen aan de schroefjes en moeren draaien.
De rvs korf vinden ze geweldig en de schommel is een hot item hier. Veranderingen vinden ze hier minder leuk en ik verander ook niet meer per week of maand maar eens in de 3 maanden. Laat altijd de schommel hangen. En doe er altijd zoek naar eten speelgoed bij. (verrijking). Ook zijn ze allemaal in de rui. Wat betekend dat de tijd gaat komen dat broed gedrag in aantocht is . Max is langzaam broeds aan het worden evenals pipo. De mannen komen in de “mood” maar de poppen weten er geen raad mee. Die zijn de rumoerige boys een beetje zat dus is het hier regelmatig herrie in de tent. Pipo en lara zijn pop en man maar absoluut geen koppel . Vraag me af of ze wel vriendjes zijn .Ze leven samen in een kooi dat staat vast. Max en Noa daarentegen zijn gekoppeld .
Achter in de kweek zijn Karel en Lotje een stapje verder dan Max en Noa en die zijn zelfs jonger. Max en Noa zijn van 2000/2001 En Karel en Lotje van 2001 /2002.Pipo (1994) en Lara (2000) zijn geen koppel. Ik kan dus zien dat samen in de kweek de hormonen beter “tot zijn recht of uitwerking komen. Wat betekend dat de stimuli wel degelijk werk in de kweek.
We zullen zien hoe het hier verder loopt met Max en Noa. En hoe dat weer invloed heeft op Lara en Pipo. Maar het binnen zijn houd de hormonen tegen wat verklaard waarom huiskamer vogels minder broedrijp zijn. Maar geeft men ze stimuli dan werken ook hier de hormonen en komen ze tot broed gedrag / uiting.
De rui is een van de zichtbare veranderingen .Want rui is belangrijk en noodzakelijk .Maar geeft bij huiskamer mensen vaak het idee dat de vogel is gaan plukken. En dus komen er problemen die er niet zijn ,met grote gevolgen van dien. . Nu hier heb ik vier vogels in de rui en dus vind dagelijks heel wat veren en dons op de bodem van de kooi. Ze zijn ook meer rustig dan normaal en veranderingen in deze periode zijn niet wenselijk . Lara is weer kaal als de rui eraan komt . Zij uit dit altijd in het snel verwijderen van haar borstveren.
Met als Motto “je kan er maar van af zijn” Soms denk ik het zijn : Vreemde vogels . Ze zal tegen de kerst weer haar veren terug krijgen. Na de rui komen de veertjes en pluisjes langzaam terug. Pipo word rustiger en dat zie ik ook bij Max. Toch moet de "echte "broedperiode nog komen .Want dat is tegen Nieuwjaar normaal bij Max. dat is eigenlijk ieder jaar het zelfde tegen kerst nieuwjaar en januari van ieder nieuw jaar.
Pipo is rustig en Lara is weer haar eigen . Ze praat weer meer en ze schommelt. Pipo is de baas in huis. Hij eet ook eerst. Bijten doet Lara niet meer en ik benader haar rustig en praat tegen haar. Ze is gezellig zingt en zelfs pipo zingt mee. Ook het uitvallen met het eten bakje of als ik onder aan de kooi poets is minimaal, door dat ik niet reageer is dat gestopt.. Ze neemt de moeite niet meer . Houd me wel in de gaten en praat nu als ik poets. Haar doel heeft geen functie en dus bouwt dat af. Ze weet ook na poetsen zonder problemen krijgt ze een cashewnoot. Ik ben dol op Lara en Ed ook. lara houd de boel hier vrolijk...Samen met Pipo ,max en Noa is het een viertal die ons vaak in lachen laat uitbreken, en dan voel je je weer gelukkig.
Hoe moeilijk ze was onze lara ,hoe lief ze nu is. Of moet ik zeggen hoe beter we er mee om zijn gegaan hoe beter onze relatie werd. Open en eerlijk naar elkaar. Ze mag er lekker uit ,vliegt dan even en speelt op de kooi, kijkt bij Max en Noa ,dat gaat nooit echt goed .......maar dat regelt zich zelf. Bijten doet Lara niet meer. Ze heeft nu meer problemen met Pipo. De angst die ik ooit gehad heb is weg, dat maakte het verschil. Lara komt er wel en ook de veertjes komen weer terug.. Karel en Lotje in de kweek krijgen eitjes. Zo ander het leven in de kweek.
Na een lange tijd zie je verbetering in de vogels . Bijten doet Lara niet meer. Ja ik moet zeggen ze bijt van zich af tegenover Pipo . Dat is nu haar “doel” Blij zijn we er niet mee. Het geeft toch spanning in de kooi. En dus maar weer meer takjes om Pipo bezig te houden. Maar ja ik hoop dat Pipo en Lara elkaar gaan begrijpen. Althans eerbied hebben voor elkaars hormonen. Want nu is het vaker vechten dan normaal Pipo jaagt achter Lara aan. Hij bijt soms een staartveer af en we vinden meer veren op de grond. Of dat de laatste van de rui is of het opjagen van Pipo er schuld aan is Och we zullen zien. Lara heeft weer meer veren terug dus ze word langzaam weer een mooie Lara hoewel voor Pipo het een “kale Kip “blijft Hij blijft haar trouw zo noemen.
Door de jaren herhaald zich ieder jaar hun gedrag. Op de site hebben we losse verslagen staan van de vogels onder de namen Max Noa Pipo en Lara . |