Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Verslagje Groenvleugel ara's (Geboren 1993)

 Voorgeschiedenis:

Augustus 2006 kwamen ze bij ons in het bestand:  

Gekocht bij een kweker die een leuk park met vogels heeft in België. 

Het was op een industrie terrein ,afgelegen en vrij . maar hij kreeg klachten van de gemeente De vogels zaten in een hoge voličre waardoor het geluid erg ver kon reiken. En met Hoog bedoel ik zeker een 10 meter hoog. En de vogels werden niet opgesloten dus waren "vroeg "wakker.  We begrepen uit het gesprek dat hij een waarschuwing van geluidshinder had ontvangen. Dat betekende dat het koppel groen vleugels verkocht moest worden. We deden een optie op het koppel groen vleugel Ara's .De vogels waren pas getest evenals de andere dieren die daar in dat park zaten dus mooier kon bijna niet. De leeftijd was ook top. 

Wij gingen toen kijken hier en daar en navraag doen over geluid van deze ara soort bij diverse kwekers.  Dat viel over het algemeen wel mee .En de hoogte waar de ara's nu zaten hebben wij niet dus bij ons blijft het geluid meer tussen onze muren. De ruimte die wij minimaal nodig hebben moesten we wel vrijmaken. Vervolgens zijn we de groenvleugels Ara's gaan ophalen in België.

 

Winter 2006 Oktober November December

In belgie moesten de ara's nog rust houden omdat de pop problemen had gehad met haar eerste ei. Deze is operatief verwijderd. Rust dus voor de pop. Dus we hadden ook tijd om ons goed voor te bereiden. Het ging meteen goed met deze twee en hoewel we vaak dachten dat het geen Ara's waren maar "hangparkieten "raakte we snel "verliefd"op Bonnie en Clide.  Ze kregen na een paar maanden twee blokken een horizontaal en verticale blok.  

De verticale blok werd met een geaccepteerd en Bonnie ging vaak in de blok. Bonnie kwam minimaal buiten maar Clide was vaak buiten. Het wennen heeft al bij al zeker ruim een jaar geduurd.

 

Winter 2007 Februari -  Maart .We zagen meer actie en toenadering buiten in de voličre. Steeds vaker waren ze beidde buiten en meer en meer gingen ze ook vliegen van tak naar tak. Vliegen heeft bijna een half jaar geduurd voor ze dat in onze voličre deden.  Ze waren natuurlijk meer hoogte gewend en meer breedte . Maar ze vonden de voličre wel leuk.

Onze voličre  is binnen 2 x 2 x 2 m en buiten 2 x 2 x 4 meter. 

Steeds meer zagen we dat het echt een paartje was. Samen poetsen, samen schommelen en samen hangen. Het zou een feest zijn als we eitjes zouden krijgen ,maar we gaan er niet van uit. Dus genieten we van ze in de voličre.

 

Voorjaar 2007 April  Er was  verandering ,we zagen steeds meer dat er samen gepoetst werd. Samen op een stok .Samen voeren, dat zien we graag. We zagen ook dat de man Clide de pop Bonnie vaak naar binnen jaagde.  Rond 20 Mei 2007 zagen we de eerste paring van Bonnie en Clide.  Dit herhaalde zich  enkele keren en we kregen hoop.

En 3 dagen na de paring (copulatie) kwam de pop niet meer naar buiten.

Toch leek ons dat te snel.

 

Op 25 Mei zagen we het eerste eitje en 30 Mei lagen er 3 eitjes. We gaan er vanuit dat ze onbevrucht zijn. Maar de spanning is hoog.  Ed heeft tussen door controle gedaan in de blok,maar de ara's waren niet meer zo vriendelijk ,dus echt goed kijken hebben we minimaal gedaan. Ook om ze niet te storen . Bonnie heeft haar eieren goed en volledig bebroed. Tegen het einde van de periode (26 dagen) kijken we nog eens en de eieren blinken ,dus we weten dan eigenlijk al dat ze onbevrucht zijn.   

 

Rond zondag 25 juni bekijken we de eitjes. Maar de eitjes lijken ons onbevrucht.

Het in de ruimte samen zijn met Clide en Bonnie is niet zonder risico en bewapend met een net haalt Ed de eitjes weg. Helaas zien we het goed , ze zijn niet bevrucht. Toch hebben we genoten en was dit een leuke maand. Steeds het opserveren van de Ara's Het zien hoe ze van gedrag veranderen en hoe de man de pop steeds maar opnieuw naar binnen jaagt. We hopen we op een tweede ronde , nieuwe kansen nieuw geluk. En anders genieten we weer een vol jaar en gaan we met volle moed op naar 2008. Inmiddels hebben we  we camera’s in de blokken geplaatst en kunnen we mee kijken.

 

2008 Ons koppel heeft zich de winter goed samen vermaakt en nog steeds is er geen herrie. We weten nu wel zeker dat dit komt omdat ze lager zitten en zich vertrouwd voelen in hun omgeving .Omringd door de muren en de wederzijdse kooien zodat ze inmiddels precies weten wat er om hun heen gebeurd. Ze zijn geheel op elkaar ingespeeld en het is nu wachten op eitjes.

 

Mei  2008 We zien dat ze meer en meer de blok ingaan. Er liggen veren en de dag er op is de veer weg Helemaal tot snip gemaakt . De ara’s vinden elkaar leuk en kroelen echt paren zien we dit keer niet. Maar dan opeens is er verandering in gedrag De man word door de pop de kooi lees binnenruimte uit gejaagd en zit dagen buiten .Maakt weer dat vreemde geluid wat we ” ara huilen”noemen. Dat deed de man ook toen hij pas hier was en hield dat 2 maanden vol toen was het over. Dan zien we weer dat het gedrag veranderd .De pop en man vormen een team en verzetten zich tegen de verzorger. Wauw wat zijn ze weer fel.  We denken dat er iets gebeurd is ,er is nu wel degelijk een kans op Eitjes …

 

Juni 2008  Het eerste eitje is er op 5 juni ,nummer 2 op  8 juni nummer 3 op 11 juni.

De pop Bonny broed zeer goed na het leggen van nummertje 2 . Of ze bevrucht zijn weten we niet en ze zijn te fel ze nu te storen. Nu is het aftellen ,we tellen 24 / 26 dagen na het tweede eitje. Dus tussen 1 en 5 Juli kunnen we kuikens verwachten .

 

Dinsdag 1 juli Vandaag  kijk ik ..Ik zie dat een eitje is gescheurd en dat de ara’s erg zenuwachtig zijn. Dan 10.30 uur zie ik dat er iets gebeurd onder de pop. Ik zie een half ei schil maar geen kuiken.  Het eerste kuiken wordt geboren tegen 11 uur en dan zie ik het schitterende kleintje druk tegen de ouders aan drukken . Alles goed. Man voert pop en de pop zorgt dat kleintje onder haar vleugels veilig is. Ze  laat tegen 1200 uur de eitjes links liggen .Waarom ? We merken dat ze dat doet omdat het warm in de blok is en tegen 1300 uur draait ze de eitjes en legt ze onder zich neer . Ik zie op de camera dat het kuiken tegen en op de eitjes steunt. Ik zie de man de pop voeren en ook het kleintje lijkt gevoerd te worden. We houden de wacht…… Tegen 1900 uur laatste voeding en de nacht. We grijpen niet in want we laten dit kuiken gewoon liggen omdat we vertrouwen hebben in ons koppel.  Alleen op deze manier leren ze het door proberen en leren doen ze ervaring op.

 

Woensdag 2 Juli Vanmorgen is de eerste taak kijken. Het kuiken is er nog en is redelijk actief goed  gevoerd ,het ziet er goed uit. Dan  9.30 uur voert de man de pop en vervolgens pakt hij het kuiken en voert hij dit kuiken. Niet op de rug maar het kuiken drinkt als het waren uit de grote snavel. Dit word na 5 min over genomen door de pop en zo zie ik dat het kuiken gevoerd word .Dat gevoel is adembenemend  en ik zet het vast op foto en film. Aan de eitjes zien we dat er kans is op nog een kuiken.Spannend.

 

Donderdag 3 Juli

Vanmorgen weer meteen naar de pc en ja hoor de kleine is er nog en is actief. Ik ga om 9.00 uur voeren en vrijwel er na gaat de man eten en komt binnen in de blok om de pop te voeren en ik zie voor het eerst dat het kuiken goed gevoerd word en niet zoals men zegt plat op de rug maar rechtopstaand vangt het de brei op van uit de snavel van zowel de pop als de man.  Man komt regelmatig in de blok en kijkt dan hoe het er voor staat . Dan tegen de middag worden ze beidde onzeker en draaien maar in dat blok. Ik zie dat de man een van de eitjes gaat likken. Dat word door de pop over genomen als man naar buiten gaat om te eten. Man komt terug en voert de pop en het kuiken en door gaan beidde met likken van het ei en draaien Dat gebeurd met een ritme en duurt zeker 2 uur. Dan zie ik dat ei scheurt en er word feller gelikt aan ei. De man gooit steeds met het zaagsel in de blok en maakt daar waar de pop is de bedekking schoon. Ze zijn zeer onrustig. Dan zie ik om 17 .00 uur dat de man de schil gaat eten en breken. Hij likt de schil en eet en ondertussen zie ik dat ze beidde het kuiken uit de schil trekken en er is een kuiken geboren .Die meteen gelikt word door de pop. De man likt het ei schoon, en eet een halve dop.  Het is 17.05.uur.  De pop draait het kuiken voor tussen de poten en samen met het andere kuiken houd ze het warm en beschermd.  De man gaat eten en komt terug en voert de pop. De kuikens krijgen beidde eten en worden beidde geheel afgelikt. Zelf denk ik dat dit de spijsvertering stimuleert. Beidde kuikens krijgen rust na het eten want de man verlaat dan het blok voor minimaal een uur en komt pas tegen zessen terug en kijkt of alles goed is .Er zijn nu twee kuikens en het overgebleven ei word zorgzaam bij beidde kuikens geplaatst. De onrustigheid is voorbij beidde vogels leggen zich in de blok en zijn rustig

 

Zaterdag 5 Juli

Naast het likken van het overgebleven ei likken de ouders ook steeds de kuikens Ze leggen ze op de rug en likken ze schoon of stimuleren de spijsvertering . Maar hoe dan ook er word wat afgelikt. Daarnaast voeren ze om de 2 uur de kuikens. De man voert zowel de pop als de kuikens en houd de pop bij met poetsen.

De onrust is weg ze zijn veel rustiger en slapen ook meer. Kuikens zijn nu 5 en 3 dagen oud Als de ouders uit de blok gaan kan het zijn dat een kuiken links ligt en een rechts dus niet bij elkaar. Dat omdat zowel de man als de pop de zorg van een kuiken op zich neemt .Is het zo dat de pop terug komt legt ze de kuikens op een hoopje pakt het ei in de snavel en legt het erbij en zit vervolgens weer een uurtje op haar kuikens. Tot  de man  komt en er weer een overneemt. Zo wisselen ze af Maar nooit is de man alleen in de blok. De man neemt de taak van de verzorging  (veren en voeding voor pop en kuikens) van de pop zeer serieus .

 

Maandag 7-7-08 Zondag hebben we de man en pop weer zien likken aan  het laatste eitje Wij hebben het al opgegeven. We zijn bijna een week verder na kuiken een en 4 dagen na het tweede kuiken.

 

Dinsdag 8-7-08  Maandag in de morgen is het altijd even kijken in de blokken. Om 8 uur zie ik dat  het laatste eitje gedeukt lijkt Dat zal wel niet goed komen. Toch probeer ik om de 2 uur te kijken. Ze zijn rustig en tegen 1700 uur zie ik nog geen veranderingen. Tegen half zes lijkt toch dat het eitje steeds verder open gaat. Ik ga om 17.45 uur voeren . Ze krijgen nu meer ei voer en gemixte pellets en zet de camera aan .Terug gekomen blijkt dat de pc is vast gelopen en zich uitgeschakeld heeft en weer opnieuw op aan het starten is. Telefoon …Proficiat ..Hoezo zeg ik ? Mijn schoonvader heeft drie kuikens gezien…………… ja hoor !! 

Het lijkt uren te duren voor die pc weer werkt en idd op de film die ik gemaakt heb tijdens het voeren  staat een kuikentje half uit de dop spartelend om geboren te worden. En 5 minuten later 17.50 uur is het geboren .Nummer 3 ……………… Ouders voeren ze alle drie goed en er is een mega verschil in kuiken . Want de oudste is een week ouder dan het jongste kuiken. Maar we gaan er voor. Ik hoop Bonny en clide ook !

 

Woensdag 9 juli 2008-07-09

Het gaat goed, het is vooral de man die voert en de pop zorgt voor verwarming en veiligheid .Niet dat de pop niet voert ,maar ik zie haar meer likken en navoeren. Dus de man is tot nu toe de hoofd voeder. In de  nacht zijn ze beidde in de blok en heeft zowel de pop als de man een kuiken(s)

Nu is het kijken en genieten en afwachten hoe het verloopt. Tijdens de momenten dat de pop gaat poepen blijft de man wat na voeren en langzaam laten ze ook de kuikens meer alleen in de blok. Een ligt vaak op de rug en het is net break- dance om te zien hoe hij terug springt. Vaak lukt de pop de kleintjes ook op de rug ,maar voeren gaat via een staande ovatie.

Schitterend hoe ze soms uit de snavel  eten.

 

Maandag 14 Juli- 2 weken.

Het gaat goed de kleinste word goed mee gevoerd en we zien dat zowel de nachten als de dag het ritme doorgaat. In het pikkedonker voeren ze gewoon de kuikens en likken en poetsen  ze gewoon door. De ouders zijn er zeer druk mee bezig en dit is meer dan een gewone dagtaak. Hun hele leven is nu in de ban van hun kuikens. Het is eten poetsen en slapen. Meer doen de ouders niet en de kuikens ook niet. Ze komen beidde buiten voor de vleugels te strekken te ontlasten te eten en snel weer naar de kuikens. Dat is hun dagtaak.

In de nacht blijven ze in de blok maar voeren ze wel.

 

Zaterdag 19 juli ’08  Oudste 3 weken Kleine dan 2 weken

Spannend is het wel en het gaat goed met de Groenvleugel Ara’s. Ze voeren goed en nemen beidde de taak serieus De man en pop voeren en pakken vaak ieder een eigen vogel .Vaak is de pop de “verzorger “van de kleinste en neemt de man de grootste waarna de pop deze twee aflikt. Ook het warm houden doen ze gescheiden  .Dus de grootste liggen vaker samen en de kleinste apart. Maar ook als de man en pop uit de blok gaan liggen ze gedrieën. Het eten is bijna niet aan te slepen en in de morgen krijgen ze een volle bak pellets met noot en fruit en groente en daarnaast een volle ei voer bak .Dit moeten we in de middag herhalen want dan is alles op. Daarnaast zeker een 8-10  walnoten per dag. Ze eten goed. De kuikens groeien echt snel en we gaan langzaam richting de 3 weken terwijl de kleine dan 2 weken is die is echt een volle week jonger. Ze laten wel steeds vaker de kuikens alleen.

Week 3  21 Juli Het word voller in het nest dat wil zeggen ze worden groter. Het is bijna tijd om te ringen want de oudste is 3 weken de kleinste is 2 weken en dat verschil zien we wel .Maar de kleinste krijgt veel voeding van de man. Die komt nadat we gevoerd hebben eerst de kleinste eten geven .En we moeten nu ook 3 x daags voeren. Dat merkte we aan het geluid .Ze werden steeds luidruchtiger als ze samen buiten waren. Na voeren is het weer uren stil en ze voeren nog steeds vaak en ze likken nog steeds voor en na iedere voedering. De mans voert het meest en de pop voert na Ze gaat dan vaak als de man voert even naar buiten en strekt de poten en gaat ontlasten. Het is ook onvoorstelbaar hoe ze de nacht doorvoeren en schoon lukken

Ringen:   Op 24 Juli gaan we ringen. Wat een karwei .De pop en man gaan in de aanval en met net in de hand kunnen we de kuikens uit de blok halen en even weg nemen bij de ouders. Buiten probeert Ed de kuikens te ringen. Te laat blijkt achteraf .Helaas waren de ringen niet eerder binnen, door een fout in de ringen,het nummer klopte niet. En moesten we wachten op de nieuwe ringen. We hebben de twee jongste kuikens kunnen ringen maar de oudste was te groot voor de ringen. Dus laten we die een knijpring omdoen en chippen met vermelding van dierenarts. Maar wat een kanjers zijn ze alle drie.

Groenvleugel  Ara’s 5-8-08  5 weken. Wat groeien ze goed na het ringen hebben we wel even in angst gezeten. Ringen viel niet mee.  En er na heeft de pop de man een dag uit haar blok gehouden. Steeds was het vechten. Maar tegen de nacht liet ze hem weer toe. De ringen bleven goed aan de poot gelukkig . Ze zijn nu 5 weken oud en er komen langzaam veertjes in de vleugels en op de staart. De kleinste valt nu meer op daar deze dat nog niet heeft .De kroppen zijn soms zo vol dat het net tuimelaars zijn op en neer schommelen ze in de blok . We voeren volle bakken en dat  2 x per dag .Extra noot macadamia en walnoot . Diverse grote noot in dop is ook welkom bij de ara’s. Dat is smullen.  Verder komen de man en pop steeds vaker naar buiten en blijven dan zeker een uur buiten wat nieuw is ,want de pop was tot nu toe niet van de blok weg te slaan zeker niet na het ringen. Ze heeft die  week echt als een “tijger” op haar kuikens gepast. Nu laat ze de kuikens meer los en ja ze worden dan ook groter en groter. U kijkt in een blok van 1.80m  diep dus dan lijken de kuikens niet groot ,maar ze zijn het wel.

Dan toch problemen deze week . De pop en de man gaan in gevecht .Wat het probleem is zien we niet maar de man laat de pop niet meer van de grond om hoog komen wat betekend dat dag 36 de pop de kuikens niet voert. De man voert wel maar krijgt de pop wel eten ?

Dag 37 houden we alles goed in de gaten en de pop kan en mag niet omhoog . Dan zetten we de deuren open en laten de pop naar buiten waar we noten geven en zo kan ze toch eten. Maar de man komt jagen en we besluiten de pop en man te scheiden. De pop kan zo even naar de kuikens en ze kan eten. De man hebben we buiten gezet. Na 2 uur doen we de deuren weer open en de man ziet de pop en het is opeens weer liefde …………….Ze voeren elkaar en de man laat de pop op de hoge stok in de blok en bij de voeder bak.  Poeh wat een stres … De dagen erna zien we ook via de camera dat zowel de man als de pop voert . De echtelijke ruzie is voorbij maar we houden dan natuurlijk zeer goed in de gaten !Het blijft dus  spannend. De kuikens zijn nu 4 en 5 weken oud. En 12 Augustus is de oudste 6 weken

12 augustus / 6 weken  Meer en meer gaan de ouders poetsen en meer en meer liggen de kuikens vaker alleen. Zowel de man als de pop voert. Het lijkt nu al overdruk in de blok en dan moeten ze nog weken samen zitten . Ze komen meer en meer in de veren .Eerst de vleugels en de staart en dan zien we verder. Onderling gaan de kuikens  goed met elkaar om de kleinste wringt zich altijd er tussen in. Hij of zij  krijgt ook vaak het eerste eten de rest wacht gewoon even en dan zie ik dat soms de man het kuiken aan de vleugel naar haar snavel trekt : Eten zal je ! Ze gaan alles behalve zacht met de kuikens om toch zeer beheerst en het is een vakwerk. We zien wel dat de man weer  jaagt op de pop. Of ze mag niet in de blok of ze mag er niet uit. In ieder geval is het gedrag onderling aan het veranderen. Is de man te bezorgt ? Of wil de man juist aandacht van de pop? Hij neemt zijn taak vaak te serieus .We zien dat de pop bang word van de man . Ze gaat steeds vaker laag zitten en vertoond vlucht gedrag .We laten overdag de buiten deur open zodat de pop ruimte heeft  en zowel buiten als binnen kan komen .We houden 3 keer per dag de vogels extra in de gaten en extra opserveren is een mist.

17 augustus  / 7 weken  Het blok word te vol..Dan gebeurt er iets waar we even geen raad mee weten. De man bijt naar de pop . Ze kan niet tegen de man op. En we zien meer en meer gedragverandering. Ze "verdwijnt"in een hoek van de voličre dat is niet goed .De man word meer en meer "agressief " Zowel naar de pop als naar ons. En bij nestcontrole valt hij zowaar Ed aan.. De pop zit vaker buiten en de man meer bij de kuikens. 20 augustus  En dan opeens valt de man de pop aanvalt . Deze bloed nogal bij de neus en we moeten ze uit elkaar halen. Er is geen keuze meer .Hoe zien de kuikens eruit ?

Er word een ruimte gemaakt voor de man,zodat de pop even op adem kan komen. Rust zonder een agressieve man in de nek. We overdenken tussentijds wat we gaan doen met de kuikens . Als we het oudste kuiken onderzoeken zien we dat deze een wond aan de snavel heeft.  Er is duidelijk te fel gevoerd en we nemen tegen de avond alle drie de kuikens uit .   De kleinste kuikens zien er punt gaaf uit .En met de oudste komt het wel goed . Gelukkig waren we op tijd en de man zit nu binnen apart van de pop om even af te koelen. 

vanaf 1-7-2014 is deze manier van grootbrengen en socialiseren niet meer toegestaan volgens de nieuwe wet “Besluit houders van Dieren” . Het betreft een oud dagboek en wij zijn van mening dat deze methode nog op de website kan blijven staan. Volgens de nieuwe wet zouden deze kuikens vermoedelijk sterven .

21 Augustus Een dag erna. Alles onder controle. De pop heeft een wond boven de snavel en onder het oog. Precies ertussen in gelukkig.  Dat is snel te genezen. Het bloed niet meer en valt  mee. En hij heeft haar in de poot gebeten. Iets wat vogels doen bij agressiviteit .Ook in de natuur is de poot de eerste aanval daar een vogel dan het meest kwetsbaar is . Ze kan nu genezen en we zetten ze straks  weer samen. Tegen de avond ga ik nog eens kijken . Ze heeft goed gegeten  en ik zie dat ze haar poot weer gebruikt. De plek bij het oog is droog en er zit al een korstje op. De man eet ook goed en roept de hele dag naar de pop..

De kuikens: De beet is denken we niet bewust Het is een te harde voeder beet een foutje van de ouderlijke vogel. De snavel is van zachte hoorn, dus dat geneest snel en groeit dan van binnen uit. In de natuur of in de kweek zien we wel vaker snavels die een krasje hebben ,dus we hoeven ons geen zorgen te maken . Op 17 augustus  zijn er foto’s gemaakt en toen was er niets te zien en op 20 augustus zien we dat het  kuiken een wondje  heeft .We waren er op tijd bij…

7 weken Er was paniek en dan moet je ingrijpen. De drie vogels zijn nu in huis zijn 7 weken oud en hebben zojuist hun eerste voeding gehad. De snavels van alle drie de vogels zijn perfect met een mooie afsluiting en de belangrijk delen zijn 100% intact. De vogels worden ook door de dierenarts over enkele weken geďnspecteerd. Ze wogen recht uit het blok1340 gram- 1120 gram en 975 gram . Ze krijgen een eerste spuit van 50 ml .Om te wennen.Verschil in leeftijd van een week is dus duidelijk te zien in gewicht Het zijn alle drie schitterende kuikens. Ze zitten in een box en gooien zich op de rug als ze me zien. Dit is natuurlijk gedrag . Ze zullen over een week redelijk gewend zijn en dan komen ze al snel naar je toe om te eten. Ze krijgen 3 x daags 10% van hun gewicht .

8 weken Ik geef nog geen weaning pellets daar ze eerst moeten wennen en warme pap ,dit is het beste “lijm”middel . Ze gaan niet meer op de rug ,dat ging snel voorbij ze weten nu al na een paar dagen dat ik geen kwaad doe en ik hun de warme pap kom brengen. De box in de kooi heeft nu ook geen handdoek meer dus ze zien me nu ook .Alles om hun heen opserveren ze. Sira de blauw gele ara die in de grote kooi zit houd ze gezelschap. En die krijgt wel weaning en daar reageren de kleintjes op.

9 weken Sira  vind het leuk te inspecteren en ze gaat warempel tussen de kuikens liggen. Ze gaat ze voeren en poetsen .Sira die ik vanuit ei grootgebracht heb heeft gewoon natuurlijk instinkt genoeg om te doen wat een natuurbroed vogel zou doen. Leuk te zien en goed voor de vogels. Met de snavel van de oudste gaat het  goed en dit is nu wel genezen en de snee zal uitgroeien uit de snavel. Inmiddels eten de kleinetje scenic weaning een pellets die zorgt dat ze al de juiste ingrediënten binnen krijgen en zelf leren slikken. De stap naar zelfstandigheid.

De ouders : De man en pop zitten nog apart en dat houden we even aan. De pop is genezen en de man is afgekoeld. Na 2 weken  zitten ze weer samen en het gaat goed.  De man is overduidelijk de baas. Hij bepaalt de regels .Het naar de grond dwingen van de pop is voorbij. Ze hebben elkaar gemist in de vorm van ,ze zitten weer samen ,eten samen en kroelen samen en gaan weer samen naar buiten. Vrede is wedergekeerd.

10 weken / 11-9-08 Groenvleugels ara’s naar de dierenarts. Allereerst bespraken we wat te doen met de vogel zonder ring en deze heeft een chip. Dan maar gelijk allemaal een chip gegeven. Hoewel ze dit niet nodig achten. Goed en jong geringde vogel laten de ring wel aan .Ze werden goed nagekeken longen hart en ogen oren en neus en snavel. De oudste is gebeten door de vader / moeder en was flink beschadigd. Het is inmiddels al ver uitgegroeid en ze vond het zo goed dat ze er zelfs geen aanmerkingen ophad. Dat groeit netjes uit daar zie je straks niet meer van …Gelukkig. Dat viel mee. Dan wegen  Ze wogen op volgorde oud naar jong 1439 gram- 1300 gram en 1430 gram. Cloaca swab gedaan en de ontlasting was pico bello. Toen bloed afnemen: Normaal geen probleem en dus totaal niet voorbereid op wat er ging komen. Nou wat een vreselijk iets was dat. Nooit geweten dat  dit gevaarlijk zou kunnen zijn.  Ara’s zijn sterkt en om daar bloed van te nemen viel vies tegen. Zo erg dat ik er toch wel erg zenuwachtig en stil van werd.

Het ging  niet goed. De Ara werkte niet mee en het werd een gevecht. Geheel ingebonden en strak in de hand lukte het maar de ara was zeer onder de indruk en werd rood van opwinding. Nummer twee deed nog meer moeilijk . Dat is een pop zei ze, die vecht me te veel .Maar het lachen verging want ook dit werd een gevecht en de ara spande zijn lijf en verstijfde en ik dacht die blijft erin .Stop maar even aub zei ik. Even daarna werd er toch bloed afgenomen. Ik zag het niet meer zitten. Zeker toen ze me vertelde dat ze pas nog een geel vleugel ara had die een aneurysma kreeg .Ik verschrok ervan. Kan dat ?  Ja zeker komt vaker voor bij ara’s , dan springt de ader en bloed de vogel dood. Dat komt door dat hij te veel stres heeft en een te hoge bloeddruk krijgt en dan springt een ader.

Brrrrrrrrr  en dan is de vogel dood. Ik had het niet meer.  Bij de laatste zeg ik laat maar zitten. Ik vind het zowel goed .Die bleef er zowat in. Nu even wat andere dingen gedaan als wegen en cloaca - swab maken en chip zette,en toen was de ara wat rustig en kon ze redelijk snel bloed afnemen. Volgende keer liefs zo jong mogelijk bij de groenvleugels zei ze .Dan zijn ze minder sterk en kan ik ze beter in de houtgreep nemen. In de auto op weg naar huis moest ik gewoon een traantje laten zo inspannend was het.

Thuis weer lekker in de box en lekker eten geven en kon mijn ogen niet van ze af houden Bah wat een stres dag vandaag..Lekker even bijkomen en wat spelen met ze. Na een uurtje thuis ging de oudste alweer op de rand zitten en was weer lekker alert. Gelukkig..Volgend jaar anders doen dat staat vast…

11/ 12  weken  20 september Het gaat hard en ze eten nog maar 2 x daags weaning waar ze zin in hebben. Soms geef ik nog wel eens pap. Ik wissel het af. Ze krijgen zacht voer om te wennen aan eten en ze eten dan ook al behoorlijk aan de fruit en de zachte pellets. Ze klimmen en vallen en klimmen weer op de hoogste stok De oudste en de middelste want de kleinste blijft veelal in de box. Die is dan ook een week jonger dan de andere twee. En dat verschil zie je in de veren en het gedrag. Wat zijn het kanjers zeg ze wegen alles tussen de 1300 en 1450 gram en ik weeg ze nu 2 x per week .

24-9-08  Deze week na het afscheid van Sira op 20-9-08 was het opeens wel stiller in huis. Zeker Sira  is een gemis. Niet alleen voor mij maar ook voor de drie ara’s .Zij moeten nu alles opeens zelf doen en ontdekken. Iedereen in huis was even “van de kaart”.Nu na een week beginnen we weer te wennen en krijg ik weer een ritme.  De Ara’s groeien goed en de uitslagen zijn binnen .Twee mannen en een pop. En alles is gezond.

13 weken  30-9-08  waren de groenvleugel ara's 13 weken oud. De oudste lust niet graag de pap meer en de jongste lust er nog pap van . Maar ze krijgen nu vast voer als zaden en noot en zacht voer in de vorm van fruit en maďs en natte weaning. Het vaste voer eten ze goed en daarbij eten ze goed van het  vers fruit .Ze gunnen zich nu ook geen tijd meer om rustig de pap of weaning  te eten en ik denk dat ze deze ook te nat vinden. Ik ga volledig over op weaning.

Er is zoveel te zien en te ontdekken dat als ze uit de kooi zijn ze constant in beweging zijn. Het stil zitten valt ze niet mee. Ze willen weg. maar goed ze moeten wel eten Opvoeden is niet zo makkelijk,wegen is een gevecht en mijn schaal word te klein. Toch geprobeerd een duidelijk beeld te krijgen Ze wegen nu 1100 -1250 en 1300 gram. En zijn aan het afbouwen.

Ik zie geen verschil met de Blauw gele. Ik dacht de groenvleugels zijn groter en zwaarder en dus langzamer in hun groei. Niets is minder waar. Ze gaan op onderzoek .  Zijn actief  en eten al heel goed. De walnoot kraak ik voor ze ,maar ze eten hem helemaal op. Dol op banaan . De snavels worden langzamerhand ook een stuk sterker. Ze zijn nu nog wit maar later word de onderkant zwart.

14  weken 7 Oktober Ze worden wel brutaler en als ze mijn hand zien denken ze “aanvallen”. Maar uit ervaring weet ik dat die periode weer over gaat simpel weg dat ze dan niets krijgen . Maar het is genieten. Ze eten allemaal al wat fruit en beginnen nu ook wat  te zoeken in de zaden en noot. Echt eten is het echter nog niet. Noem het proeven..En weaning geven is iets wat ik echt heb moeten leren op een andere manier met de ara’s. Want ze slaan met de vleugels en slikken zo sterk dat menigmaal mijn vinger mee naar binnen gleed. NU ze 14  weken oud zijn eten ze zondermeer het beste de weaning. Ze groeien daardoor goed blijven op gewicht en eten sneller ander voer.

De vleugels worden steeds vaker uitgeslagen,en ze proberen te vliegen in hun mega kooi. De kracht wordt geoefend  en ze proberen  van de grond op te stijgen en ja hoor af en toe lukt dit het beste vanuit de Jelle standaard. Ze eten goed de ara jumbo weaning en daarnaast eten ze zaden . Nu fruit is feest. Wat kunnen ze smullen met die mega snavels.  Ze gaan gerichter vliegen.Ik houd ze goed in de gaten, want ramen blijven gevaarlijk. Maar voor nu moet ik zeggen landen ze mooi op de vensterbank. Ze vliegen ook meteen daar na toe waar ze heen willen. Zo totaal anders dan bvb een edel papegaai of grijze roodstaart . Het gericht vliegen is bijna abnormaal.

15  weken 15 Oktober / 16  weken 22 oktober Ze groeien hard en leren enorm snel en het zijn werkelijk kwajongens vol streken. Gericht vliegen blijft een uitdaging. Ze remmen af op tijd maar ja soms gaat het fout .Ik kan u vertellen dat als een ara vliegt  en remt het echt een belevenis is. Ze vliegen naar de spiraal en de tafel of de bank .Maar meest vliegen ze naar en in hun kooi Gelukkig is hun kooi groot en veilig en mogen de meeste tijd daar in oefenen. Want eerlijk is eerlijk wat zijn ze groot ! Ik zie dat het houden van een ara wel degelijk aanpassingen verreist. Grote kooi veel ruimte en veel knauwspeelgoed.

17 weken oud.Als de ara’s naar huis gaan zijn ze 17 weken oud. Ze vliegen ze klimmen en eigenlijk zijn ze te vergelijken met drie kleuters ,bandieten. Ze spannen zelfs samen om te bereiken wat ze willen . De een leid me af en de ander gaat op het doel af . Bijvoorbeeld het uitbreken uit de kooi. Ze eten al een week geen weaning meer uit de hand ze eten dat wel uit een bakje. Weaning geef ik nu nat en droog. Banaan is en blijft favoriet fruit en favoriet eten is pellets en noot met namen de Macademia noot. Walnoot en cashew noot komen er na. Verder zijn ze dol op vochtig eten dus wat wij noemen zacht voer : kiemzaden en eivoer en als laatst zaden Hoe wel ze dat nu beginnen te leren .Want om een kleine zonnepit open te krijgen met zo’n kanjer van een snavel is vakwerk en daar moet men eerst wat op oefenen.

De ontlasting word dikker en groter na mate ze meer vast voer eten. Ze eten nu een volle week volledig zelf. Ze mogen naar huis. Ze zijn er helemaal klaar voor. Daar kunnen ze meer eruit meer spelen en krijgen ze meer een op een aandacht. En ze lezen de krant…………………….Tsja ik bedoel daar mee te zeggen dat onder de snippers ik de krant leg ,maar dat deze iedere dag opnieuw naar boven word gehaald en daar mee word dan gespeeld. Dol op dozen van bvb papier en doppen en keukenrollen en rietjes zijn ze wel. Iedere dag vernieuw ik deze. Ook zijn ze al gewend aan hout bvb kersenboom die ze in een mum van tijd doorbijten. Niets is veilig.  En dan als ze nu naar huis gaan zal ik toch moeten toegeven dat ik ze ga missen.

Ik geef al de informatie mee aan de mensen waar ze heen gaan ,om ze een zo goed mogelijk leven te geven. En de mensen zijn goed voorbereid en weten dat een ara veel leef - slaap en speelruimte nodig heeft. Zeer gevarieerd gevoerd moet worden en veel hout en knaagstokken nodig heeft. En veel aandacht en beter nog een “maatje” .Omdat ze eigenlijk nooit alleen zijn in de natuur.

Dus ook in huis is een partner een must voor een ara. Verveling moet ten aller tijden voorkomen worden. Met een boekwerk vol info gaan de ara ‘s een nieuw leven tegemoet.

Bij de ouders is ook weer  de rust wedergekeerd en het gedrag totaal omgeslagen. Zo dominant dat de man naar de pop was ,zo dominant is de pop weer naar de man. Ze heeft het heft weer overgenomen . Dat gedrag zal wel weer veranderen als de broedperiode komt want dat is echt een grote verandering. We zijn blij dat we de kuikens en de man en de pop gescheiden hebben . Gelukkig  was dat voor 14 dagen en was de man gekalmeerd en de pop genezen. Want in die 14 dagen hadden we wel last van geluid. De man bleef de pop roepen. Ook het kuiken met name die door de man is gebeten is zeer goed opgeknapt. Zijn snavel geneest zeer goed.  Bij het terug samen zetten van de man en pop was het weer liefde voor altijd. En nu na een 6 weken is de situatie weer als voor de broedperiode. Ze vliegen samen naar buiten, voeren elkaar en zitten samen op de stok. Ze “ravotten”in de voličre.

Op naar 2009. Helaas hebben de groenvleugel araas dit jaar niet gekweekt .Ze kwamen in die tijd in de rui en dus zullen we weer een jaar moeten wachten.

 Thiely en Ed de Moor www.akala.nl

© verslag famdemoor.

Een ara in huis . Vaak vragen de mensen mij hoe is een ara in huis .Tja zelf heb ik ze nooit in huis gehad maar tot aan de 17 weken.Wel in de kweek en ook daar zijn ara's per vogel en per koppel anders. Dus zijn er veel vraagtekens  informatie is moeilijk te krijgen. Ik vraag de mensen eerst te gaan lezen en op onze site te gaan kijken dan een  boek te lezen over de Ara's Hoe en waar ze leven in de natuur .

En dan te beseffen dat men goed moet weten waar je aan begint het is een vogel die zeer oud word.

Belangrijk is het  te weten waar je aan begint . Ondervraag Mensen  en  informeren . Niet de mensen met de kuikens maar mensen die jaren een ara in huis hebben . En met jaren bedoel ik 15 of 20 jaar dan weet je wat een ara is en kan doen.  Allereerst is ruimte belangrijk. Niet een grote kooi ,nee een grote ruimte om te leven .De ruimte buiten de kooi met ook groot zijn. De ara zit in de kooi en omgeving .

Vaak raden we een extra slaapkamer aan voor rust en spelen en vertier. In de huiskamer kan dan een kooi en speelboom staan.

Ara vliegen en doen ze dat niet maar spreiden ze de vleugels of je wil of niet die lengte hebben ze minimaal nodig. Ik denk dan aan minimaal 3  meter ruimte . Wil een ara vliegen is dit te klein. Voed de ara op zodat als er paniek is, of er viste is, of de bel gaat, u de vogel ten allertijden kan terug plaatsen in zijn kooi.  Opstappen ten aller tijden is zeer belangrijk. Ook na het buiten de kooi spelen .is zijn kooi zijn veilige plek en rustplaats. Daar mag hij ook knauwen slopen spelen en bewegen. let wel ara's maken geluid en dat is niet mis. Dat kan huizen ver te horen zijn. Informeer bij uw buren,maak ze bekend met het feit dat er een ara komt .Het is vreselijk als u later afscheid moet nemen en geloof me het komt voor dat men daarom een ara moet wegdoen. Dat moet je van te voeren bespreekbaar maken.

 Ze maken stof en maken nu eenmaal meer kapot dan u lief is. Een ogenblik geen oogje in het zeil houden is een tafel poot kapot een halve fruitmand leeg of wel uw tafel heeft een deukje. Ara's zijn het liefste waar u ook bent . Het is net klittenband en dat kan soms tot ergernis toe zijn. Want ze kunnen dwingend reageren. Zeker tegen de broedperiode die bij elke ara anders is ,maar wij kweken met de blauw gele en groen vleugels is dat rond de 10 jaar en dan kunnen ze ze dwingend gedrag vertonen en meer schreeuwen of soms meer bijten .Niet in u maar in uw huis. De omgeving  moet regelmatig veranderd worden om de ara interactief te houden. Geef veel knaag werk klim werk en speel goed in de kooi op de kooi en in een speelboom .Zorg dat er altijd hout en speelgoed voorradig is. Ze gaan er na opzoek. Ze zijn opruimerig in de vorm van dat kan weg of kapot en dus vind u na een klein kwartier alleen snippers van uw tafel stoel of kastje.

Bent u druk gaat uw ara druk worden bent u rustig of geeft u de vogel rust is uw vogel een stuk rustiger.

Maakt u veel geluid zal de ara meer geluid maken. Schreeuwen is negeren en dat zal u zich echt moeten aanleren. En opvoeden is belangrijk ,het is geen makkelijke opvoeding. En zelf vind ik een ara richting een kind van 4 -5 jaar. Vaak herhalen en ze leren snel wat wel en niet kan . Ben daarin consequent.,  dan zijn er minder problemen . Ze willen zo graag U zijn dat ze in alles u copieren.

En achterna  lopen volgen en soms beschermen .Tot het overdreven af.  Om positief te beëindigen zeg ik altijd Wanneer de mens weet waaraan hij begint en de stap zo goed overwogen zou nemen als hij kinderen zou nemen en de verantwoording daarvoor neemt van af dag 1 tot vele jaren later is er een goed begin gemaakt. Denk daarbij ook aan later. Want een Ara word oud en in de meeste gevallen overleven ze de baasjes . Dus ook daar dient u aan te denken. U moet een erfenis bespreken wat als ik er niet meer ben .Waar gaat de ara heen of bij wie en dat moet genoteerd zijn. Het is meer dan even een dier nemen in huis. Dieren hebben recht op een goed leven voor nu maar ook voor later zeker bij papegaaien is deze fase een verplicht bespreekbaar punt. Dan als alles goed besproken is (met partner gezin en buren logeer adressen en de toekomst en dit is goed doorgenomen.. Dan  is het tijd te gaan denken aan een Ara in huis.

 Groenvleugel Ara

Deze ara soort is een der grootste van de papegaai achtige.

De Ara,s komen met 2 geslachten en ongeveer 20 soorten - met inbegrepen de ondersoorten- voor in het tropische gedeelte van Midden en Zuid Amerika. Hiertoe behoren de grootste der Papegaaiachtige.

Sinds 2010 niet meer in het bestand

 

 

Kop studie zie de rode veertjes in het witte gedeelte typisch voor de groenvleugel ara