Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

'Goffini' komt van de Nederlandse Andrea Goffin, die werkzaam was als wetenschapper in een Nederlandse museum in Leiden. Finsch noemde deze kaketoe naar zijn overleden vriendin, die stierf op 26 jarige leeftijd in 1863. 


De Goffin's Kaketoe is bij ons ook bekend als Goffini Kaketoe.

De Engelse benaming is Goffin's Cockatoo, maar ook Tanimbar Cockatoo of Tanimbar Corella.   in het Duits als Goffin-Kakadu. Niet meer in het bestand sinds 2010.

 Cacatua goffini (Finsch 1863))
Niet meer in onze kweek  sinds 2010.

Waar komt de naam vandaan:

Ik zal beginnen met wat te vertellen over de kaketoes  in het algemeen. “Kakatoe” komt van het Maleis af. In het Maleis betekent het woord Kaka “oude vader” en oud staat dan voor het woord wijs, Tua is oud. De door ons gehanteerde schrijfwijze kaketoe (dus met een e) is dus eigenlijk fout! Zij behoren allemaal tot de grootste der oude wereld. Dit wil zeggen dat ze al van heel ver terug bekend zijn.(eeuwen) Kaketoes heb je in allerlei variaties en kleuren.

 

De beschrijving.
De Goffin’s Kaketoe het mannetje heeft de basis kleuren  een wit verenpak. Zijn teugels zijn roze en hun oorvlekken hebben een gelige tint. De Goffin’s Kaketoes' kopveren zijn licht roze aan de basis, maar deze zijn niet zichtbaar. De onderzijde van zijn vleugel en staartveren zijn licht geel. De Goffin’s Kaketoe heeft een brede en ronde kuif. Zijn oogring is wit. De iris is zwart en zijn poten zijn grijs. Zijn snavel is witgrijs. de pop lijkt op de man, maar haar iris is roodbruin. De onvolwassen kaketoes lijken op de volwassen kaketoes, maar hun iris is altijd donker. De pop krijgt de volwassen iris kleur als ze twee tot drie jaar oud wordt. Hoewel ze zeggen dat je het verschil kan zien hebben wij toch onze vogels laten onderzoeken. DNA. Want op het oog zouden gezworen hebben dat het een man en pop was, Dan kan je beter de vogel laten onderzoeken . Onze gofinnie's  een  koppel van 5  jaar oud  en een koppel van 7 jaar oud . Ze zijn altijd samen maar we hebben geen eitjes gehad die tijd zal snel komen. We laten ze nu heerlijk genieten van hun nieuwe volière Voor nu zijn we zeer tevreden Ze zullen in de toekomst hopelijk ons verrassen met hun kuikentjes.

 

De lengte en het gewicht.
De Goffin’s Kaketoe is +/- 32centimeter groot. Een Goffin's Kaketoe weegt ongeveer 300 gram en moet geringd worden met naadloos gesloten voetring . Onze vogels zijn beide geringd en u moet daarbij  de juiste cites papieren hebben. Het is dus belangrijk  dat je bij deze vogels eerst de citus wet na leest. De goffienie is een van de kleinste kaketoes.

 

Waar komen de Gofin's vandaan:
De Goffin’s Kaketoes wonen op sommige van de Tanimbar Eilanden (voornamelijk Yamdena, Fordate en Selaru), Indonesië en zijn waarschijnlijk geïntroduceerd op Tual in het Kai Eiland.

 

Het leefgebied.
De Goffin's Kaketoe geeft de voorkeur aan de regenwouden en hun randen en wordt soms gezien in de gecultiveerde gebieden. Hun leefgebied, op deze eilanden van vulkanische oorsprong, wordt beïnvloed door droge Australische winden enerzijds en de moesson anderzijds.  

 

Het natuurlijke gedrag.
Er is nog niet veel bestudeerd over hun natuurlijk gedrag. Hoewel er veel op Tv te zien is op discovery laten ze niets zien van de kweek en hun natuurlijk gedrag. Dit moeten we van collega kwekers  horen. De Goffin’s Kaketoes wordt meestal gezien in paren of kleinere (familie) groepen van drie tot tien kaketoes op verzamelplaatsen. Ze geven de voorkeur aan hoge bomen en terwijl ze daar zitten zijn ze opvallend aanwezig en hierdoor makkelijk te zien. De Goffin’s Kaketoes kan van grote afstand gehoord worden, Ze zijn meestal behoedzaam en moeilijk te benaderen. Zijn vlucht is snel en direct; vergezeld van permanente schreeuwen.

 

Wat eten ze
Fruit, bessen, bloesem, noten, insecten en hun larven vormen hun hoofddieet in hun natuurlijk leefgebied. Soms valt hij de maïsvelden binnen, waar hij lichte schade toebrengt. Bij ons eten ze o a een zaadmengeling van oa weinig zonnepitten,  haver, safloor, graan wij geven ook een complete kaketoe mengeling, ze krijgen ook maïs, fruit groenten, en 2x  per week krijgen de vogels kiemzaad, In de broed periode geven we onze vogels dit vaker,  Ook  krijgen ze bij ons, lekker eivoer ,waar we soms ook universeel voer doordoen. Daarnaast  de gebruikelijke vitamine en mineralen . Seizoen gebonden natuurproducten geven we ook aan onze vogels denk dan aan kastanjes, eikels, appels, maïs, hazelnoten, rozenbottels enz enz

 

Het broedgedrag.
Het broedseizoen is het hele jaar door en is afhankelijk van het klimaat en voedselaanbod. Het legsel bestaat uit twee eieren en soms drie eieren.  De Goffin’s Kaketoe kan soms erg lawaaierig zijn. Ik moet zeggen bij valt dit zeer mee, ze zitten tussen andere kaketoes en passen zich goed aan. De volwassenen zijn in eerste instantie schuw en gereserveerd, maar ze zullen snel vertrouwd worden. Ze zijn  erg actief en knagen graag en veel.

De  meeste Goffin's Kaketoes hebben vijf tot zeven jaar nodig om tot broeden over te gaan. Het broedseizoen begint mei met een legsel van twee tot vier eieren. Een gemiddeld legsel is drie eieren. De incubatie of broedperiode duurt 28 dagen en de jonge kaketoes, welke schaars met witte dons bedekt zijn en tussen de 10 en 11 gram wegen, blijven nog acht weken in het nest. De jonge Goffin's Kaketoes kunnen voor een langere periode bij hun ouders blijven, omdat deze dit tolereren. Een broedblok moet 25 bij 25 bij 40 centimeters zijn, de Goffin's Kaketoes staan er voor bekend erg selectief te zijn in de keuze van de voor hen geschikte broedblok. Deze moet in een donkere hoek hangen van de volière. Helaas komen onbevruchte legsel vaak voor en zijn de Goffin’s Kaketoes soms gevoelig voor verstoring en omgevingsgeluiden.

De Goffin’s Kaketoe is erg ontvankelijk voor Veer en Snavelrot (Beak and Feather Disease Syndrome), een virale infectieziekte welk de veergroei tegenhoudt en de snavel aantast. Onze vogels zijn hierop allemaal getest, pbfd zoals wij het ook noemen is en vreselijke ziekte die we met alles water voor  nodig is moeten bestrijden .

 

De leeftijd.
In gevangenschap kan de Goffin's Kaketoe, onder gezonde leefomstandigheden, 60 tot 70 jaar oud worden. In de vrij natuur zal de gemiddelde Goffin's Kaketoe niet ouder worden dan twintig jaar. Een paartje Goffin's Kaketoes gaan een verbintenis voor het leven aan en zijn in staat om zich voort te planten tot hun veertigste levensjaar.

 

 

De Goffin's Kaketoe als huisdier.
Sommige met de hand grootgebrachte Goffin's Kaketoes zijn goede huisdieren, maar anderen zijn te rusteloos en destructief om goed aan gepast te worden aan gevangenschap. Behalve wanneer ze erg jong zijn, zijn ze niet echt geschikt als huisdier. Doordat ze een veeleisend karakter hebben, neigen ze naar een extreem hechte band met hun eigenaar. Deze kaketoe is ook bekend voor zijn nachtelijke schreeuwen: midden in de nacht, in het donker, kan hij een harde schreeuw laten horen. Hierin is deze kaketoe uniek ten opzichte van andere kaketoes. Dit zou in een huiskamer tot ergernis kunne lijden. Zo zijn wij ook aan een van onze koppels gekomen.  Mensen die ze niet meer in de huiskamer konden houden  Ze zijn bij ons gekomen om verder een kaketoe bestaan op te bouwen, 

Goffinies zijn net clowns. Ze zitten nooit stil en knagen met hout de meest leuke kruimels. Ze zijn super actief en eten werkelijk alles. de kaketoes zitten goed in de veren en als het regent zijn ze buiten.

 

 

 

Deze informatie heb ik gedeeltelijk uit de twee boeken van oa: Franz Robiller een Duits boek Kakadus en het fantastische boek Australian Parrots van Josepf m Forshaw  en van Ron Caris een Nederlandse kweker met veel kennis over onze vogels, Ik heb toestemming van de heer Ron Caris deze teksten op deze site te plaatsen