Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Red sided Eclectus  genus Lorius. 

Er zijn  10 onder soorten.: Waarvan de drie bekendste zijn:

1 The Vosmaeri Eclectus (Halmahera )(Lorius roratus vosmaeri) 

2 The Solomon island Eclectus( Electus .r. solomonensis.)           

3  New Guinea or Red sided Eclectus.( electus.r. polychloros)

Nieuw Guinea Edelpapegaai.

 De  Edel papegaai is bekend om zijn prachtige kleuren. Doordat beide geslachten verschillend van kleur zijn  heeft men lang gedacht dat het twee soorten waren . De man is meest groen , maar ook de kleuren blauw rood en turkoois komen bij de man voor , en de pop is  meest rood met kobalt blauw en verweven groen.  Het grote verschil is ook de schitterende blauwe oogring om de ogen bij de N.G Edel pop. Vooral in Nederland is de Edel papegaai erg  'in". De vogels zijn het houden en het verzorgen ervan van  dubbel en dwars waard. Ze zijn lief en erg rustig van karakter Zelfs op leeftijd worden deze vogels nog tam .Beter is echter deze ook uit het nest te kopen, Daar ze dan meteen een gewenning aan de mens en hun leven hebben. Geluiden,de reuk het leven in en om het huis . Want en edel kan nog al eens gestrest raken van alles wat vreemd is. Als u de vogel via hand opfok en dan klein in huis neemt voorkomt u deze problemen.  De kweker haalt deze uit met 5a 6 weken,en voert ze op en  met zo,n  10-13 weken kan u de verzorging over nemen van de kweker, Het kan zijn dat u de dan 1 x per dag moet voeden tot ze zelfstandig  zijn en u heeft een prachtige erg tamme vogel. Let  wel op ze praten niet zoals een grijze roodstaart  ,maar praten wel goed duidelijk en praten ook in het bijzijn van andere mensen en zijn veel rustiger ! Hoewel de  Jongere vogels  het eerste jaar wel wat drukker zijn , met name vragen ze dan om voedsel en dat gaat gepaard met een krijsen. Het opvoeden is dan erg van belang, geef niet toe en schreeuwt een papegaai dan is negeren de beste oplossing.  Dit zal na ruim een  jaar minderen  De pop is dominanter dan de man! Edels zijn geen houthakkers  maar geef ze op zijn  tijd een  wilg takje. Edels kunnen niet opvliegen dus geef ze een  ladder van takjes !  Vliegen kunnen  ze wel maar meestal van stok naar stok op een hoogte.  Hoogte nemen ze niet vaak . Maar let hierop wel als u de vogel mee naar buiten neemt. Neem geen risico. Wat leuk is : Tijdens de broed laat de man een geluid horen  als het  krassen van  een roek !  en de pop" lacht" .  Soms laat  ze een melodieus gefluit horen. en leert ook gemakkelijk  liedjes. Het is dan ook een aller man vriend.  Voor in de huiskamer met een gezin geef ik de voorkeur aan de  Edels met name de man. Die is lief, zacht,gewillig,  onderdanig, goed in combinatie met kinderen .Evenals de pop is de man een aparte kleurrijke vogel .

 Biotoop :

Indonesië en Solomom eilanden, Ceram ,Ambon, Soemba,Halmahera,Biak  

 De dieren houden zich in oerwouden op , maar worden ook tot hoog in het gebergte gesignaleerd Ze broeden  soms  in fruitbomen. 

Kweek  

Het is niet makkelijk  met een paar te kweken   De dieren moeten elkaar ook willen accepteren en juist hier schuilt de grootste moeilijkheid. Maar als de dieren het met elkaar eens worden is succes verzekerd. Overigens meer mannen bij een pop is uit den boze. In de natuur komt dit echter wel voor maar in gevangenschap lijd dit tot problemen. In de broedtijd kan de pop 2 eieren leggen die door haar  28 dagen worden bebroed in een blok tussen de 50 en 60 cm hoog invlieg gat 10 cm. In de nestkast moet een "matras" van turfmolm  houtkrullen aangebracht worden. Houd het vochtig maar vooral stevig . In de baltstijd "miauwen" de mannen  en kloppen regelmatig tegen de takken met de snavel of geven verliefde tikjes en "veegjes"  over de snavel van het wijfje . Na  +/- 2 maanden komen de jongen in de veren maar na 3 maanden zitten ze pas totaal in de foerage. Het zijn werkelijk mooie vogels en  in de volière is de vogel ook rustig . Dikke takken die horizontaal moeten worden gehouden zijn noodzakelijk (al mag je een klimboom gebruiken) . Edel papagaaien zijn geen vernielers maar geef ze toch knaag stokken om plukken te voorkomen. Lengte van +/- 40 cm en een wezenlijk verschil tussen man en pop zie foto. Tijdens de broed geven wij extra zacht voer, Dit is een eivoer met claus bruin en evt. wat fruit. 

Menu : is naast wat zaden, wat niet het hoofdmenu is zeker iedereen dag eivoer en fruit. liever geen sinasappel maar mandarijnen Omdat het zuur van de sinasappel gedrag verandering geeft en vaak diaree. U kan ook  bessen, noten nectar, groenvoer geven zoals spinazie, geef ze wilgentakjes , maïs, wortel, en natuurlijk puppybrokje zoals al de papagaaien soorten .Voor een Edel is vitamine A belangrijk! vergeet deze niet te geven.  Makkelijk is te weten dat een tomaat veel vitamine A bevat dus deze natuurlijke manier van vitamine A is goed voor de edel  denk dan ook aan wortel .gekookt gerasp rauw,gesneden steeds is de smaak anders en de wortel zit vol met vitamine . evenals de groenen bonen. Geef veel variatie!! en veel zacht voer.

 

Geef geen pinda,s! let op als u uw vogel pinda,s geeft ,wand er kan een schimmel op zitten zowel bij gepeld en ongepelde pinda,s  deze produceert krachtige vergiften die de lever van de vogel zullen beschadigen ze kunnen  zelf dodelijk zijn. Ook de pinda's voor menselijk gebruik zijn niet altijd aan te raden .

 Kweek verslag :

Kweekverslag Nieuw Guinea edelpapegaaien  Al vanaf 1995 hebben wij Nieuw Guinea edelpapegaaien (Eclectus roratus polychloros) in onze collectie. Wij kweken met deze koppels op een zo natuurlijk mogelijke manier. Wij broeden de eieren niet machinaal uit maar laten het broeden aan de koppels over.

Daarom waren we erg trots op onze eerste jongen en heb ik daarvan een verslag gemaakt.

De vogels zitten in een binnenhok van 2 meter lang, 90 cm breed en 1 meter 35 hoog. Hierin hangt een broekblok van 60 hoog 30 doorsnee met een invlieggat van 10 cm, waarin een trapje is gevestigd.

Deze is gemaakt van pvc (rioleringbuis). Hoe dat gebeurt, wordt nader toegelicht in een volgend nummer van Pakara magazine.

Het samenstellen van de koppels heeft enige tijd in beslag genomen. Een pop had maar liefs 3 mannen gehad voordat ze eindelijk de man accepteerde, om maar eens aan te geven dat het niet altijd meteen raak is!

 Het gaat beginnen!

Na een jaar hadden we dan eindelijk drie goede kweekkoppels. Grote verrassing was dan ook het eerste  ei. Het ei was de eerste keer onbevrucht wat wel normaal is bij een nieuw koppel vogels. Maar hiervan heb ik wel meteen foto’s gemaakt. Het ei was 4.1mm x 3.8 mm en woog 18 gram. (zie foto)

Een half jaar later hadden we weer een legsel, dit maal bestaande uit twee eieren. En nu maar hopen dat alles goed zou gaan. Iedere week was er twee keer nestcontrole om de pop eraan te laten wennen. Want als er jongen komen waren we van plan ook dan wekelijks in het nest  te kijken ter controle.

Soms komt het voor dat de pop of man het ei op eet, maar bij dit koppel hadden we geluk. Het  is ons wel eens gebeurd en dan is het verstandig het ei te vervangen door een kalkei, wat ze ook in de duivensport wel gebruiken. Als dan na een paar dagen de eieren wel met rust gelaten worden, kan je de eieren terug leggen.

De uitgehaalde eieren leg je op een koele plaats neer, bijvoorbeeld in de keuken. Ook steriel weg leggen in watten op een donkere plaats. De eieren werden 3x daags gekeerd. Als je de eieren terug gelegd hebt dan kan de pop de broedtijd vol maken.

 Trots

Onze pop bleef mooi vast broeden en precies na 28 dagen kwam het eerst jong uit het ei. En na 30 dagen het tweede jong. Ze waren klein en  roze. Wat waren we trots. Maar dan begint de spanning pas. Want je hoopt dat het koppel de jongen goed groot brengt. Bij ons was het zo dat de pop zelf eten ging halen, maar ook kwam de man de pop regelmatig voeren. We gingen na een paar dagen kijken en hielden het nest goed in de gaten. We proberen de jongen wekelijks te wegen.

 Voortgang

In week een:                  Blijft het jong roze en na een week komen er stoppeltjes en is de eerste veer aanzet daar.

In week twee:                De stoppels worden een feit en de kleur wordt donkerder. Je kan nog niet zien wat het gaat worden.

In week drie:                  De jongen worden geringd en de oogjes gaan open. Wij ringen onze jongen meestal als de oogjes open gaan. Dan blijft de ring ook goed zitten

In week vier:       Nu kan je zien wat het wordt. Een klein beetje rood aan de vleugeltip en kopje, we hebben een pop. Na drie dagen komt er een groene vleugeltip en een klein blauwveertje te voorschijn. We hebben ook een man.

In week vijf:                   De pop is mooi blauw aan het worden in de vleugels en de man krijgt een geel staartje. Ze groeien erg goed.

In week 6 :                     Omdat we de jongen verkopen haal ik ze uit het nestblok en voed ik ze verder met hand op.

 In onderstaande tabel staan de gewichten in grammen genoemd.

 

  Verder handopfok

Bij het uithalen woog de pop 440 gram en de man 395 gram. Omdat de vogels dan nog  gevoed zijn door de pop telt dit niet als uitgangspunt voor de hoeveelheid voeding die ik vaststel. Hiervoor gebruik ik het gewicht op nuchtere maag. De eerste dag geef ik de baby's 3 keer voeding van een iets dunner eivoer om te wennen aan het nieuwe leven, en de tweede dag krijgen ze 4x daags een voeding en wel 10% van hun gewicht. De eerste week  houdt ik de gewichten goed bij.

 Na de eerste nacht is het gewicht van de vogels : week 1

Pop                                 man

418 gram           385 gram

415 gram           370 gram

416 gram           375 gram

422 gram           388 gram

422 gram           400 gram.

 

Jonge papegaaien  mogen niet te veel en snel aankomen! Dan worden de botten zwaarder dan lijf en kunnen de poten inzakken gevolg bij de jonge vogels zou kunnen zijn:  klompvoeten.

Na de eerste week ga ik twee keer per week wegen als de vogel stabiel blijft. Dit gewicht blijft stabiel tot de vogel uitvliegt. De vogels staan nu in een box bedekt met handdoek in de kooi, De donkere box evenaart het nest, Hierin blijven de edels tot ze uitvliegen. Ze staan ook in quarantaine. Tot ze getest zijn en de uitslag goed is. 

Onderzoek

Wij gaan met al onze jonge vogels naar onze dierenarts oor onderzoek en de test op PBFD, beter bekend als Snavel- en veerrot. Dit onderzoek is in de zesde week. Hiervan wordt een paspoort gemaakt waar de gegevens in worden genoteerd.

Wat doet de dierenarts zoal?

 

 De dierenarts kijkt het jong helemaal na, beginnend bij de hartslag, longen, gewicht, ogen, is de borst goed bevleesd, buik, ontlasting. Ook bekijkt ze het bewegingsapparaat: staan de voetjes goed, zitten de nageltjes eraan en heeft het een vaste voetring om? Ze maakt een uitstrijkje bij de anus (cloaca swap). Dit om te onderzoeken of er schimmels of bacteriën aanwezig zijn en ze neemt bloed af voor de testen.

Voedingschema Voor de meeste vogels houd ik onderstaand voerschema aan:


6 weken             4 voedingen 10 % van gewicht!
7 weken             3 voedingen
9 weken             2 voedingen

12 weken           1 voeding

 Dit verschilt per vogel. Maar de papvoeding is erg belangrijk voor nu en de toekomst. Een gezonde baby wordt een gezonde volwassen vogel. Ze stribbelen soms tegen maar ze moeten eten.

Rond de negen weken gebeurt er opeens veel. De edels vliegen uit en ik zet vers water, zaad en de kiezel(grit) in de kooi. Ik weet dat ze bij het uitvliegen 10% gewicht kunnen verliezen.  Geen paniek: dit is normaal. Dit komt allemaal weer goed als de vogels de voeding en beweging kunnen combineren .De jonge Edels gaan spelen met het voer. Maar het blijft opletten. Ik merk dat ze niet “echt” eten. Ze krijgen minder trek in de pap. Toch blijf ik proberen twee voedingen aan te houden en de vogel regelmatig te wegen: twee keer per week. Totdat ik denk zeker te weten dat ze ook werkelijk zaden eten.

’s Ochtends en ’s avonds
Ik geef de voeding in de morgen en avond, zodat de Edels de hele dag met het voer in de bakjes kunnen rommelen. Na deze tijd zullen ze langzaam zelfstandig worden. Deze twee edels hebben zeker tot drie maanden pap gegeten. Rond de 10-11 weken ging ik over op 1 voeding tot zeker 14 weken. Nu eten ze goed zaad en fruit, maar ik houd het gewicht in de gaten. De edels zijn moeilijke zaadeters en hebben het eivoer langer nodig dan bijvoorbeeld de Grijze Roodstaart die een goede zaadeter is. Edels zijn voornamelijk zacht voer eters.

Wat is zacht voer?

Dat is fruit, groenten  en eivoer gemengd en natuurlijk gekiemde zaden.

Na ongeveer 13 weken kunnen ze als ze zelfstandig zijn naar een nieuw baasje. Soms houden we ook jonge zelf en zo heb ik nu een eigen kweekkoppel Tessa en Taran. U kunt hun belevenissen meelezen op onze site. 

 

Ik hoop u heeft genoten van mijn eerste verslag van onze eerste kweek NG Edel papegaaien. Later zijn er meerdere gevolgd en een speciaal nestje waar ik zeker later nog eens op terug kom. Maar natuurlijk zal ik u ook vertellen over voeding, huisvesting, andere soorten papegaaien, etcetera. Als kweker kun je veel vertellen. Dus heeft u vragen? U weet waar u terecht kunt.

Graag tot de volgende keer bij ‘dagboek van een kweker’.

 

Eclectus roratus  polychloros

Voer bestellen