Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Eclectus roratus

Het opstarten van een kolonie

De keuze voor de Edel papegaaien was meteen een feit .Keuze jongen dieren was daarnaast belangrijk. De oudste vogel komt uit 2007 en de jongste uit 2010 .De mannen zijn allemaal van dezelfde ouders en de poppen zijn van verschillende koppels Dus alles is onverwant aan elkaar. We hebben eerder een kolonie gehad ,maar dat ging fout omdat er oudere en jongere vogels in zaten De oudere poppen vielen de jonger poppen aan. Het was “survival of the fittest “en dat ging ten koste van een jonge pop .Tot bloedens toe had een  oudere pop ,de meest dominante in haar groep, haar “rivaal’ zodanig beschadigd dat deze lange tijd niet kon vliegen en apart gezet was. Anders had deze pop het niet overleeft in de groep.

We denken ook dat het even getal (8),en 4 maal man en 4 x pop niet de juiste combinatie was. Het probleem was ,want sommige mannen namen meerdere poppen en dus  vielen er ook vogels “buitenboord” . Die gingen zich storen aan de andere en vechten was een vaker voorkomend feit .En dat terwijl Edels nooit vechten in de kweek. Niet als ze per koppel gehouden worden.

In de afgelopen 15 jaar hadden we nooit problemen meegemaakt met de edel papegaai en waren dan ook geschokt door dit gedrag. dat moest haast wel een inschatting fout van ons zelf zijn. Naast te veel vogels en de verschillende leeftijden kan de ruimte een oorzaak zijn geweest. Toch zaten ze in een binnen ruimte van 3 bij 2 meter en 2 meter hoog en Buiten hadden ze nog een speel ruimte van 3 bij 3 en 2 meter hoog. Klein was het niet.

Maar de vogels bewogen zich meer rond de blok ,en dan dat ze echt buiten speelde. En dan is de binnen ruimte waarschijnlijk te klein. Hoe dan ook bloed in de kooi is vreselijk. Dat willen we niet meer mee maken. We hebben toen de vogels weer uit elkaar gezet en als koppels verder gehouden. Toen merkte we dat de rust was wedergekeerd.  We hebben geobserveerd en geleerd. We hebben gewacht tot we meer over de edels geleerd hadden uit de natuur  en onze eigen verhalen uit eigen kweek genoteerd.

Nu na 5 jaar zijn we weer zover om een nieuwe jonge groep van uit eigen kweek samen te voegen. De ruimte is binnen  ,2,25 meter breed en 1,50m  diep en 2,25 hoog .En buiten is het 4 meter lang  x 2,25 breed  x 2.10 hoog meter. Er komen voorlopig 5 vogels is waarvan 3 mannen en 2 poppen. De oudste vogel een pop komt uit 2007 En de jongste vogel een man uit 2010.Deze  twee vogels Bailey en Elfie  zijn samen opgegroeid. Het is geen koppel maar ze accepteren elkaar . De andere drie vogels zijn ook samen opgegroeid en accepteren elkaar ook. Beau , Barry en Tara. Ze gaan in de lente van 2011 samen in de grote voličre. Deze krijgt veel takken schommels en we hangen er voorlopig geen broedblokken in De vogel moeten zich eerst aan elkaar gewennen.

26 Maart 2011.

Vandaag aan de vogel in de voličre en we hadden nooit gedacht dat ze meteen de voličre zouden gaan verkennen. Allemaal behalve de pop Tara gingen ze naar buiten. Schommelen klimmen en spelen. Ze genoten van de mooie dag want de zon scheen. Het tegen de avond naar binnen “loodsen”was wel even een probleem ,maar daar wennen ze (we ) wel aan.

27 Maart 2011

Het is mooie weer en we doen de schuiven open voor de vogel om naar buiten te gaan Zou dat deze dag weer lukken! Na enkel minuten komen de drie mannen stoer naar buiten gevolgd door de oudste pop.  Na controle of ze gegeten hebben , wat niet het geval was zag Ed een ei op de grond  liggen Een ei ?  Ja een ei. Maar van wie ? Een van de poppen heeft een ei laten vallen. We gaan er van uit dat het de oudste pop Elfie is . Maar de oude eigenaar heeft het niet eerder gezien .Of dit door de stres is weet ik niet .Het zou zo maar ook de jongste pop kunnen zijn Zij Tara is van 2009 ,die is nu 2 jaar oud. We gaan het in de gaten houden .We hangen er geen blok bij. De vogels moeten eerst eens aan elkaar en aan de nieuwe omgeving wennen. Links en recht naast de vogels wonen de blauw Gele Ara’s. Deze maken er geen probleem van dat er een groepje edel papegaaien naast hun woont . Geen veranderingen in gedrag en geen extra  geluid . De nieuwe groep geniet vandaag van het mooie weer en tegen 1700 uur moeten we ze weer “helpen”om naar binnen te gaan. 

1 April

Het gaat goed de vogel komen goed naar buiten ze vliegen in en uit en ze eten. We zien dat de jonge Edel Papegaaien genieten buiten in de voličre. Ze gaan veel buiten spelen vliegen rond en klimmen veel. Elfie en Bailey zijn veel samen. Maar Bailey kan het ook zeer goed vinden met de andere mannen die eigenlijk allemaal van een koppel komen Namelijk Kaleigh en Kai Het zijn dus “eigenlijk “broers. Het is mooi drie groene mannen op een rij te zien. Tara komt niet naar buiten.  Ze is de enige in dit gezelschap wat zich wat afzondert en dus moeten we haar goed in de gaten houden.

Woensdag 6de  Er is geen ei meer gelegd ,dus stres moet wel de oorzaak zijn geweest . Vreemd dat dit dan gebeurt. Stres kan veel doen dat zie je dan nu wel weer. We weten niet van wie het ei is geweest. Gelukkig zien de poppen er goed uit en komen ze ook naar buiten vliegen ze en eten ze goed. 

Ik merk met het mooier weer dat ze meer en meer naar buiten komen ,maar ik merk ook dat ze meer geluid gaan maken .Laten we hopen dat ze dat minder gaan doen. Want vandaag heb ik enkele keren gedacht ik sluit ze eerder op ,dit is te erg!

Donderdag word het  een fantastische dag, ik heb de edel papegaaien wat later naar buiten gedaan omdat ik vond ik dat ze gisteren toch wel over de streep gingen met geluid. Ik wil dat wel in goede banen leiden. Dus pas tegen 1230 uur naar buiten. Wow wat een geluid toen ik ze los liet ,maar ik moet zeggen dat ze tegen 1300 uur rustiger waren en dat toch wel gebleven zijn . Tegen 1800 uur deed ik ze pas weer naar binnen.  Deze dag was goed gegaan. Vaak is het zo dat met het begin van de mooie dagen de vogels wel meer geluid maken en laten we hopen dat dit bij onze edels ook het geval is .

Vrijdag viel het mee het lijkt dat ze gaan wennen,ze mochten van 1000 tot 1800 naar buiten.

Mei 2011 Voor  nu moet ik zeggen kan ik alleen maar genieten van de vogels buiten .De edels brengen wel veel kleur in het geheel! Steeds beter vliegen de edel papegaaien in en uit . Naar binnen en weer naar buiten .Ze gebruiken de schommel, de touwen ,en de takken . Eind Mei komt er nog een man bij die nu nog bij de ouders is. Natuurbroed ,schitterend van kleur en mooi op maat. Wij zijn blij met deze groep

Elfie de oudste pop ,kijkt kat uit de boom en liefs zit ze op de hoogste stok in de voličre . Wat leuk is , ze leert zich zelf in en uit vliegen van boom naar invlieggat .Maar dat kan ze wel 10 keer herhalen! De  rest bekijkt het van een afstand. Die vliegen naar buiten en blijven buiten. Maar Elfie gaat door en eenmaal klaar gaat ze op de bovenste stok zitten en doet haar snavel open en dan …..ff schreeuwen .

Dat  is dan haar enige moment van "herrie". En dat mag dan wel  Ik moet zeggen het schreeuwen valt me mee. Ze mogen nu tegen half 10 naar buiten en gaan tegen 18.30 naar binnen. In de buurt ben ik gaan vragen of ze wat gemerkt hebben afgelopen weken. Dat was niet ,dus  ik ga er van uit  dat het goed is .Natuurlijk heb ik tegen de buren gezegd “zijn er problemen kom eerst naar ons ,dan kijken we wat we er tegen kunnen doen”.  Ondanks dat er enkele jaarlingen bij zitten die normaal het eerste jaar meer geluid maken dan de opvolgende jaren ! Het gaat dus goed in de kolonie.

Juni 2011 De vogels zijn lekker los ,ze spelen vliegen en vermaken zich wel. Tijdens het eten kijken we naar buiten en zien de kolonie genieten van elkaar. Ze zijn toevallig alle 6 buiten.  Boy zo heet de laatste jongste man. Deze heeft even moeten wennen hoor in de groep Frappant was wel dat hij vanaf dag 1 meteen wist waar hij in en uit kon vliegen. Dus bij het opsluiten tegen de avond vloog hij netjes zijn hokje in. We willen op den duur ook nog een pop erbij en dan zit de kolonie vol 

De kolonie : Elfie en Tara  / Beau Barry Bailey en Boy.

Boy.

Morgens is Boy weer buiten. Alhoewel hij zich niet heeft aangesloten in de groep heef hij ook geen problemen Hij speelt en vecht met iedereen Vliegt op en aan en durft de confrontatie met de oudste pop Elfie aan. Ze jaagt hen gewoon van haar stok Elfie inderdaad zit het meest alleen Ze tolereert wel een man naast haar maar dan 1 en geen 4 . Dus zodra en een tweede man aanvliegt op de stok kan iedereen van de stok af ,ze jaagt ze weg. Ik denk dat iedereen dat begrijpt want iedereen daagt uit ,maar vliegen dan bij de 1ste waarschuwing meteen weg. 

 

Samen buiten en wij genieten. Het is tijd om naar binnen te gaan voor de vogels en Ed ziet dat iedereen naar binnen vliegt behalve Boy. He die hangt er maar raar bij. We zien dat hij zijn koppie buiten het gaas heeft gestoken en niet meer terug kan . Paniek! Ja dat is toch wel een vreemd gezicht en stel dat hij ergens van schrikt dan kan hij zo lijkt het zo zijn nekje breken of als er een kat zou komen? Ja er gaat van alles door je heen Ed bekijkt de situatie en besluit op de voličre te klimmen en dat blijkt de beste oplossing Ed loopt langzaam richting vogel en Boy trekt (automatisch) zijn nekje in en los is hij.  Dat is weer opgelost ,gelukkig zagen we het op tijd Observeren blijft belangrijk in een voličre. Boy vliegt rechtstreeks naar binnen en kan eten en slapen. Morgen weer een nieuwe dag in de kolonie.

 

Juli : De kolonie is ( lijkt ) compleet,

Dat wil zeggen vandaag hebben we gezien dat er in de kweek een popje is geboren. We boffen dat onze koppels bijna allemaal natuur broed kweken . En een popje was wel een wens. Popje ,wat later de naam Patsy krijgt  , blijft nog enkele maanden bij de ouders , voor ze de kolonie in gaat. Rekening houdend met het weer natuurlijk . De kolonie is compleet…

Augustus 2011 We zien dat het zeer goed gaat in de kolonie .Geen gevechten en een zeer goed acceptatie Elfie de oudste houd alles onder controle, al zou je dat als niet edel kenner niet zien. Wij weten inmiddels dat van een afstand een vogel ,in dit geval een pop wel degelijk leiding neemt Met een gil zegt ze wat er gebeurt. Ze is veel alleen. Misschien behoord dat bij haar taak! De jonge man Boy zit regelmatig  bij haar. Hij zoekt steun bij haar en ze accepteert dat . Elfie houd er van alles te bekijken en haar eigen weg te gaan. De jongeren vormen een kliek. De twee broers zijn vaak bij elkaar . Ze doen het meeste samen. Heel vaak zijn de vier mannen  Bailey ,Barry en  Beau  en Boy samen aan het foerageren. Ze zoeken de bodem af naar voer en stokjes en de oudste pop heeft haar plekje gevonden in een planten bak waar we rest zaden in gooien. Dat peuzelt ze dan op .Als ze weg is gaan de vier mannen aan die rand van de bak zitten en kijken wat er over is. Dat geeft wel aan dat ze de oudste pop respecteren.  Wat ons opvalt is dat de edels tegen alle verwachtingen in zeer druk actief zijn Veel vliegen maar ook schommelen Soms zitten ze met vier op de schommel en dan duwt de een, de ander van de schommel.

Actief zijn ook Bailey en Tara. Deze twee hebben elkaar gevonden . Ze voeren elkaar en Bailey doet zelf de dans voor haar .Hij vliegt dan van uit de stok ophoog, op en neer slaan met de vleugels .Het is een soort van hoppen. Tara voert hem en ze spelen vaak cowboy en indiaantje ! Nu dat klink raar ,maar de meeste van jullie weten dan wel wat ik bedoel. Je zou het woord jagen kunnen gebruiken ,maar jagen bij prooidieren klink te  negatief en om het geheel positief te maken noem ik het liever een ‘spel” van vangertje en verlossertje.  Dit gedrag neemt de laatste weken toe en we zien ze ook steeds vaker samen. Tara mag dan ook nu altijd met de vier mannen samen op de plantenbak de rest zaden mee eten.  Tara is ook niet “zacht ”uit gevallen hoor ze bijt zich er flink door heen Zint haar iets niet dan laat ze dit duidelijk merken. Ze geeft ook als enig de gevaren aan. Wanneer zij buiten de boel in de gaten houd bij gevaar (overvliegende vogels ) blijven de vier mannen binnen. Tara kan daarbij goed schreeuwen. Zodra ze stil is komen de mannen naar buiten.. En dan is de rust wedergekeerd.

September 2011. Patsy is nu 5 maanden oud en we zetten haar in de kolonie - groep buiten .Onze kolonie is wat mij betreft vol. Ze is vrijwel meteen gewend buiten.  Ze past zich zeer snel aan en vliegt meteen goed van binnen naar buiten en weer  naar binnen. Ze kent geen angst en ze claimt meteen de schommel, ze schommelt graag. Patsy vermaakt zich opperbest in de groep. Bailey die al met Tara is (ahum) laat zien waar de edels zo anders in zijn. Inderdaad hij papt meteen aan met haar aan. Na 2 weken  is al helemaal geaccepteerd. Er is ook geen extra  geluid gekomen ,geen herrie en geen vervelendigheid onderling.

De kolonie : Elfie en Tara en Patsy  / Beau Barry Bailey en Boy.

Oktober  November December 2011  Maanden van rust rui en  stilte.

Alles gaat goed in de kolonie en het geluid is ons tot nu toe erg meegevallen. We hadden het erger verwacht en ik denk dat het met voeding en ruimte te maken heeft. Daarnaast wonen we juist doordat we in een woonwijk wonen vrij geďsoleerd. Ze zien minder gevaar en ze zijn erg druk en actief met elkaar. Maar als je zo buiten kijkt moet je toch aan de dieren denken. In de natuur en in de voličres. Tegenwoordig zitten de meeste vogels goed beschut en de meeste hebben een binnen voličre aan de buiten voličre. We denken dat het een goede winter is ,want het vriest niet en het is niet koud. Toch! Heb ik mijn twijfels. Onze groep gaat er een beetje verfrommeld uit zien. Is dit de gevolg van de rui ? Ik weet niet. De andere vogel buiten zijn wat later dan de edels maar ook deze krijgen wat mij betreft een “dipje” in kleur veren en gedag . Ik vertrouw het niets en bespreek dat met Ed. De storm en regen waren  toch wel heftig de afgelopen weken. We besluiten de vogels vaker binnen te houden .

Ik vind hun gedrag vreemd .De edel papegaaien vliegen in de middag even naar buiten , laten ze zich nat regenen en drogen slecht. In de natuur doet  een vogel dat niet. Daar verschuilen ze zich onder blad. Daar komt ook minder dan 10% regen door de bladeren .En ook  al worden tropische vogels nat daar is de temperatuur hoog : +/- 30 graden of hoger en dus drogen ze zich snel . Dat kan men hier niet zeggen. Wij Nederlanders onderschatten dat vaak ,en dus merken we te laat dat  een vogel ziek word .Vreemd genoeg denken we dan niet eens aan de regen en de wind. Ik vertrouw het niets! De vogels eten minder vallen af en verliezen energie. We zetten wel de verwarming aan in de binnen ruimtes ,maar kunnen ze zich zelf niet snel drogen worden ze ziek. We denken vaak te menselijk dat vogels in de natuur ook hun boontjes wel doppen, lekker buiten zijn in weer en wind. Maar we vergeten dan dat het in Nederland geen tropisch klimaat is. En dat het na regen geen zonneschijn komt .En dat  “onze  “ vogels het niet altijd snappen, warmte op te zoeken of gewoon niet naar buiten te gaan. Onze kolonie teert in en dus grijpen we in. Beter safe dan sorry. Voor de feestdagen grijpen we in. Alle Edel papegaaien gaan naar binnen en de andere vogels  mogen enkele weken niet naar buiten. Het is gewoon rot weer.

Januari - Februari 2012

De edel papegaaien knappen ziende wijs op. Ze worden steviger ,ze krijgen weer kleur. Letterlijk en figuurlijk. Vlees op de body ! Ze groeien aan energy . Binnen een week zien we de verschillen .Wow dat kan echt snel verkeerd gaan !  Na een maand herken je de vogels niet meer. Goed op gewicht ,stoer en sterk zitten ze op de stokken . Actief en lonkend naar elkaar vieren ze hun feest in de binnen voličre.

Ze blijven binnen tot de temperatuur minimaal 16-18 graden is . Mooi lente weer .duurt dus nog wel even. Maar er is een verlies te betreuren. Helaas is alles voor de jongste vogel in de groep te laat .De pop Patsy haalt het niet. Dat is een tegenvaller, en een groot verlies. Harde leer lessen. Maar blij dat we ingegrepen hebben. Hoezo winterharde papegaaien! Nu dat telt zeker niet voor een Edel papegaai. Onze kolonie bestaat nu uit: Elfie en Tara  / Beau Barry Bailey en Boy. Medio 2012 komt hier weer een mannetje bij Yero. Dat zou de kolonie op 7 zetten .  5  mannen en 2 poppen. We overdenken een pop erbij te plaatsen, maar daar zijn we nog niet in uit. We houden iedereen op de hoogte.

Juni 2012

Titel in goede en in slechte dagen klink niet goed ,en dat is het ook niet . In de kolonie is er iets gebeurt. Doordat er een popje op eitjes zit is de gehele situatie omgeslagen en alhoewel er Zondag 10 juni niets aan de hand was sloeg Maandag  11 Juni alles om .

Zondag heb ik nog foto ’s gemaakt ,en alles zat lekker buiten. Maandag ,zijn de vogels overdag gewoon binnen en buiten geweest  Mooi weer geen probleem. Tegen 188 uur gingen de vogels naar binnen, eten en slapen. Maar tegen 1900 uur was er opeens een  hels lawaai en geschreeuw. Gelukkig dat Ed dit meteen hoorde , en natuurlijk meteen ging  kijken. Daar trof hij de jonge pop die op eitjes zit ( zat) boven op de oudere pop Elfie.  De andere pop Tara viel aan ,en niet zo’n klein beetje het was een attack tot kill.   Ed heeft meteen de dames uit elkaar gehaald ,maar met Elfie ging het niet goed .

Elfie is meteen naar binnen overgebracht ,warm gezet en klein en donker en was in shock. Rust warmte en stilte is nu haar geneesmiddel. Daarnaast hebben we druivensuiker in haar drinkwater gedaan. Het zag er niet zo goed uit. Wakker worden de volgende dag is dan altijd moeilijk. Is ze er nog of niet.

Dinsdag waren we blij dat ze op stok zat morgens, Haar wonden viellen mee .Tara heeft haar poten (tenen) aangevallen en haar hoofd Daar heeft ze  stukken veren er uit getrokken, en de snavel aangevallen.  Elfie is zich het lam lazarus verschoten en is in shock , Stres  is altijd gevaarlijk bij vogels.

Ze wilde niet eten of drinken. Maar in de middag vers ei voer gegeven en suikerwater in drinkwater gedaan en toen dronk ze tegen 1300 haar eerste slokjes. Haar ontlasting zag er meteen beter uit.  We proberen er alles aan te doen om haar weer  “op de poot “te krijgen. Dinsdag bleef nog steeds kritiek en dus zwaar. 

5 juli 2012 Elfie is nu enkele weken binnen en met haar gaat het vooruit Haar wonden genezen langzaam . Ze heeft de eerste weken alleen zacht voer gegeten ik kreeg er niets anders in Drinken deed ze erg veel .Nu drinkt ze minder en eet ze inmiddels ook weer zaden Ze zit meest op de stok maar is helaas ook in de rui gegaan dat zal wel schrik rui zijn en dat kost veel energie We geven haar ook de geweekt ara jumbo pellets met daardoor heen ei voer of de wellness kruiden mix. Gelukkig eet ze daar zeer goed van. Haar snavel is nog pijnlijk , dat zie ik wel ,maar ze eet. Ze poetst ook goed en gebruikt daarbij snavel en poot. Dat is goed nu ze opeens de rui is ingeschoten houden we haar extra in de gaten.

Elfie  blijft tot ze  opknapt nog even alleen. Ze zal  niet terug de kolonie in gaan. Dat risico is te groot. Mits we haar kunnen houden met alleen mannen . Alleen is geen edel leven dus ze zal straks toch minimaal bij Bailey komen Het word langzaam aan bekeken en we nemen de tijd. Voor nu is ze rustig en veilig . Ze eet weer en ze drinkt goed Ontlasting is oké Het  is nu bijkomen en afwachten genezen. Nog een weekje en dan misschien   weer bij haar vriendjes. De pop die dit allemaal veroorzaakt heeft ,gaat samen met haar man in een aparte voličre. Nog een paar dagen  en dan misschien weer bij haar vriendjes. De pop die dit allemaal veroorzaakt heeft ,gaat samen met haar man in een aparte voličre. Elfie staat nu in de aanbouw zonder doek over haar kooi en volop beweging om haar heen Ed maakt de reserve kooi klaar en woensdag gaat ze daarin alvorens terug te plaatsen bij de overgebleven

7 Juli  2012 In de kolonie gaat het verder goed ,zowel de grote als de  koppel kolonie is rustig. Het weer zit mee en de vogels uiten zich in schommelen en heerlijk vliegen .Langzaam komen ze door de rui en een man is nog steeds aan het rommelen met de veren. Dat is de man van de pop die straks uit de (grootste) kolonie worden gehaald .Dit in verband met het aanvallen van de andere pop Elfie. Dan houden we daar twee mannen en een popje over. De andere kolonie van 4 vogels knappen aardig op zijn vrij en zijn ook erg rustig naar ons toen De natuurbroed vogels komen naar ons toe, komen op de schouder en een vogel kunne we met de hand verplaatsen De rest niet die vliegen weg als we ze aan willen raken. Een van de vogels is natuurlijk ons popje wat bij geboorte wat oranje was. We hebben haar speciaal gehouden om te zien hoe de kleuren ver kleuren. Vaak word voeding aan gegeven als probleem in de veren .Maar deze vogels hebben de zelfde ouders en deze eten allemaal het zelfde. Daar geloven we dus niet in. Wat wel kan is dat het eerste kuiken wellicht andere enzymen binnen krijgt dan een tweede kuiken. Want de moeder voert eerst het oudste kuiken De mannen uit de zelfde ouders hebben nooit geen probleem met kleur Het is altijd de pop Het is ook altijd het rood wat oranje is. Na maanden en de eerste rui worden de kleuren langzaam roder dat terwijl we het zelfde voeren

Ik heb dat wel eens met Laurella  Desborouch besproken uit Amerika een bekend edel papegaai deskundige.

Laurella  Desborouch

Hi Thiely,You may have a point here, with the pair that produces the unusually colored females.Sometimes the parents, either with what goes into the egg itself, or what is fed to the chicks, may not provide sufficient nutrients that the particular chick needs...and it may be that the particular chick is especially sensitive to the lack of those nutrients OR that the chick is unable to process those important nutrients in its system when it is young. We have seen other cases like this where I think it is a nutrition problem, but it is difficult to identify whether it is coming from the egg, from the constitution of the body of the chick, or from an inability of the chick to use what is available. It is difficult to know the answer.  If I have some chicks with that coloration, I have access to a scientist who can do some work on the blood and try to find answers to our questions. I appreciate your reply...maybe we will learn the answer one day.

 

Laurella Desborouch :

Hi Thiely, Hier heb je wellicht een punt., met het paar dat de ongewoon gekleurde vrouwtjes produceert. Soms geven de ouders, Vanuit het ei zelf, of wat ze voeren aan de kuikens, niet de voldoende voedingsstoffen die het kuiken in het bijzondere moet hebben. Ook is  het  mogelijk dat het bepaald kuiken bijzonder kwetsbaar is  voor het ontbreken van deze nutriënten of dat ze  niet in staat zijn deze belangrijke voedingsstoffen te verwerken . Dat kan te maken hebben met systeem in de vogel als deze jong is . We hebben gezien bij andere gevallen ,waar de voeding het probleem is Maar het is moeilijk om te bepalen of het komt vanuit het ei, van het lichaam van het kuiken, of van de ouders die  niet de juiste voeding overbrengt naar het kuiken. Het is moeilijk om te weten  wat hierop het antwoord is .  Als we van sommige kuikens  met deze kleur, bloed af kunnen nemen. Kunnen we proberen zo antwoorden op onze vragen te vinden.... Misschien zullen we het antwoord op een dag leren.

Ook zij gaat er eerst vanuit  dat het voeding is ,maar we kwamen er al snel achter , dat die vlieger niet altijd op gaat!  Wel heeft de pellet met geen natuurlijk kleurstof invloed op kleur. Zeker bij de Edel papegaaien. Laurella adviseert meer rood fruit en rode groenten voor de edel papegaai . En zo blijven we zoeken en noteren we de verschillen.  De  pellet die wij gebruiken is er een met een natuurlijk kleuring. Voeding is goed .Maar we weten dat de pop het eerste kuiken anders voert dan het tweede ! Dat weten we uit ervaring. Vandaar dat we deze pop gehouden hebben. Om te zien hoe het zich ontwikkeld. En na een jaar zijn de kleuren dan ook anders dan in het begin Het oranje neemt langzaam naarmate de vogel de rui door komt minder. We houden de voeding aan, zowel hier in de kolonie als elders in de kweek en kijken met kleine veranderingen ,of we dat terug zien in de vogels.

Nu na de attack van Elfie zijn we wel na gaan denken dat kolonie niet zo vanzelfsprekend is als we dachten en gaan we het iets anders doen .We gaan de poppen met twee mannen houden . Het jonge spul in kolonie 2 x paar ( Dorus en Patsy Kas en Katie ) laten we even zitten en koppelen en dan kunnen ze naar achter in de kweek per paar. Maar andere niet gekoppelde vogels gaan we met 3 samen houden 1 x pop en 2 x man. Dat betekend dat Bailey  laika en Neon samen gaan en dat Bo samen gaat met Boy en Jacco. De kweekkoppels blijven onveranderd. Of je meteen spreek van kolonie als je 3 vogels samen zet weet ik eigenlijk niet .Maar het is wederom een uitdaging vanuit de visie van de natuur. Spannend  Elfi zit voor nu alleen ,ze moet eerst opknappen.

September 2012

Boy is terug in de kolonie ,omdat Bo zich heeft gekoppeld met Jacco . De buiten kolonies bestaan nu uit 1 x twee koppels Patsy Dorus Kas en Katie. En tweede kolonie is Bailey Boy en Laika . Maar in de zomer kijken we wat we kunnen doen. Elfie blijft even alleen ,maar het gaat wel weer goed met haar.