Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Eclectus roratus

Verslag Dorus  Januari 2011

Ouders: Eddie en Evie 

Eddie Geboren 18 Oktober 2005  is onze eigen kweek vogel en is terug vanuit gezin naar ons gekomen voor de kweek. Evie Geboren 6 januari 2007  is een natuurbroed pop. Als zelfstandige pop naar ons toe gekomen voor de kweek.   Als man en pop klikte het meteen goed en na 2 jaar waren er eitjes. Ze brengen hun kuikens goed groot. Eerste kuiken 2010 is bij de ouders uit gevolgen. In 2010 waren er 2 nestjes van steeds 1 kuiken. Wel waren er meerder bevruchte eitjes en kuikens ,maar Evie bracht maar steeds een kuiken groot.

2011

Eerste eitje was gelegd op 11 December 2010 .Dan is het aftellen. Op 8 en 10 Januari zijn er 2 kuikentje geboren. In het begin niet veel gekeken,maar na de 10 dagen zagen we dat er inderdaad twee gezonde kuikens in de blok lagen .

Mooie volle krop ,goede buiken, goede huidkleur.

Op zondag de 30 Januari  besluiten we de kleintjes te ringen .we zagen nog geen kleur . Dons zo mooi en zacht. Het ringen gaat goed . Ze krijgen de nummers 1 en 2 van 2011 En ze zitten stevig aan de pootjes.

De ouders hebben nu hun derde nestje en er zijn voor de eerste keer twee kuikens .Want de keren hiervoor hadden ze maar een kuikentje . Het is dus zeer goed dat ze nu twee kuikens groot brengen en we zien dat ze echt geleerd hebben want de kuikens zijn lekker bol in het dons.

We zullen blijven vertellen hoe belangrijk dit is. Men behoeft geen keurmerken te geven als men de regels niet naleeft ! Dit heeft geen zin. Veel belangrijker is om zorg te dragen aan de kweek en de na kweek. U bent uw eigen keurmerk. Als u de verantwoording naar de klant verschuift ,breekt men af wat men heeft opgebouwd. U de kweker  moet de juiste informatie geven en deze zelf naleven . Beginnen bij het begin ,dat is bij jezelf.  Je eigen verantwoording nemen als kweker. 

 

Wij zullen blijven informeren blijven waarschuwen en blijven helpen om gezonde kuikens voor de toekomst te kweken.

Wij blijven zeggen "koop geen kuikens  ,die geen dierenarts bezoek hebben gehad en niet getest zijn".

Neem niet zelf deze taak op u ,die behoort toe aan de kweker.

· Aan U als liefhebbers van papegaaien vraag ik ,spreek dit uit naar buiten.

· Ga voor veiligheid .

· Ga voor zekerheid.

· Ga voor gezond.

· Neem geen risico.

· Stel eisen aan uw aankoop voor u en voor uw huisdier. 

Alleen dan krijgen we een betere toekomst voor onze dieren.

 

Inmiddels  heb ik de PDD uitslagen al en deze zijn beidde negatief.

De rest duurt altijd enkele weken (2) langer. Maar komt goed.

10 weken : Naomi en de vogels :

Naomi  ons kleinkind is nu 6 maanden oud en omdat ik veel oppas op Naomi groeien Naomi en Dorus samen op.  Dit is ook een bewuste keuze om Dorus net nu te houden. Ik wil de theorieën wel eens goed ter vergelijking gaan meenemen in het opgroeien van Dorus en Naomi. Kinderen en dieren.

Ik laat ze iedere dag even kijken naar elkaar en ze vinden het samen wel leuk. Er is nog geen contact met aanraken ,daar wacht ik mee tot of Dorus of Naomi zelf deze stap gaan maken.  Als Dorus een gil geeft ,dan merk ik dat kinderen anders horen. Want het komt harder aan bij kinderen. De eerste keer huilde Naomi direct en keek mij met verschrikte ogen aan . dat heeft ze wel enkel keren herhaald. Nu na 2 weken huilt ze niet maar neemt nog steeds bij een gil,direct afstand.

 

Ik  zet ze ook  samen op het speelkleed en kijk dan hoe dat zich ontwikkeld . Naomi probeert nu om te draaien en die plotselinge bewegingen vind Dorus (sen) niet altijd leuk . Ik wil de vogel met Naomi dingen leren als woordjes,  ruiken, aanraken , leren wat nieuw is ,gevaarlijk of leuk. Samen voorlezen en vertellen ,opgroeien. Ze zullen samen een (deze ) ontdekkingsreis  gaan maken.  Training voor kind en dier. Dus ik ga kijken hoeveel overeenkomsten er eigenlijk zijn bij kinderen  en de papegaaien.

Vogels :

De dorussen  zitten nog  in de grote kooi en ze vervelen zich niet .  Het zijn echte Edels  zeer opgewekt en vrolijk. Maar ook nog steeds terughoudend. Plotselinge veranderingen zijn nog taboe, en dan schieten ze terug . Het strak in de veren schieten bij onbekendheid is nu al aan de orde. Ze gaan klimmen hoger en hoger en ze hebben hun vleugels ontdekt. Ook poetsen ze veel tijd van de dag . En kijken ze veel. Ik zie dat ze opnemen en observeren en verwerken .Dat heeft tijd nodig.

Het op en neer vallen in en uit de box is een spelletje geworden .Klimmen uit en op de box en van stok naar stok of touwen , maakt de  pootjes sterk en ze krijgen een beter evenwicht maar het zijn ook  echte clown op dit moment . Dorus krijgt een eigen speel touwspeelgoed , buiten de kooi straks waar hij dan naast de ruimte in de kooi ,binnen in huis met ons kan vertoeven. Daarnaast ben ik op zoek naar een speelboom voor hem.

Voor nu  zitten ze op de stok in de kooi, en zo liggen ze weer op de bodem. Ik heb deze week eten in de kooi geplaatst. Ze eten wat van de zaden en ik heb van Versela laga die heerlijke warme Hawaiian Sweet Noodle Mix gekookt afgekoeld en gegeven. Dat was smullen en dat krijgen ze nu iedere dag iets en trots gierst Zo laat ik ze langzaam wennen aan vast voer.

11 weken

De andere uitslagen zijn ook binnen en alles is gezond . De kuur is klaar en de ontlasting is nagekeken en alles is goed. Op de foto’s zie je langzaam de bodem bedekking veranderen van zaagsel naar snippers.  Ze eten al steeds vaker van het aangeboden zacht voer en de zaden.  Ik zet er een derde bakje droge pellets van Scenic bij. Ze knabbelen er aan want na een uurtje zijn de pellets klein gemaakt tot poeder.

Het is genieten van de edels ,het opgroeien in de grote kooi via de boxen is een groot succes. Soms klimmen ze er gewoon terug in de box,en soms zitten ze de nacht al buiten de box. Net als in de natuur vliegen ze dus als het waren rond de 9 weken uit.

Ze eten steeds meer zelf en krijgen nu 2 x daags voeding. Eind maart bouw ik af naar  1 x daags Scenic Weaning Amazone . Ik geef nog steeds 25 pellets geweekt per keer. Wat ze niet uit de hand eten doe ik in een bakje in de kooi. Ik doe daar wat ei voer bij of fruit of groenten . Maar ik ben zeer tevreden over de Weaning Amazone ,heerlijk high energie pellets die alles bevat wat ze nodig hebben. Niets meer niets minder. Kwaliteit.

Gewichten : 380 en 400 gram

12 weken 

Eind maart  Naomi en Dorus moeten erg aan elkaar wennen. Ik zet de edel papegaaien dagelijks even in de box. Ze verkennen de ruimte en ruiken aan de speeltjes en straks kan Dorus vliegen van de touwladders voor naar achter in de kamer via de box . Hij moet leren dat Naomi er is . Naomi krijgt haar fruit hapje en Dorus komt kijken. Hoewel Naomi hem met haar voetjes wegduwt blijft Dorus zitten en Naomi laat het zo.

Ze raakt hem even aan en bekijkt hem en negeert hem verder.

Dorus proeft wat van het fruit hapje en valt bijna in slaap bij Naomi op het wipstoeltje. Na een half uurtje gaat Naomi in de box en Dorus terug naar de kooi. Wennen kost tijd. En tijd hebben ze allebei genoeg.

13 weken

Ze zijn zeer vrij ,kijken goed om zich heen , lief voor iedereen en zeker niet eenkennig .Ze eten  goed zacht voer . Zaden eten ze wel maar nu nog minimaal (klein zaad). Ze klimmen steeds hoger in kooi en laten zich soms zomaar vallen. Dit resulteert in gespreide vleugels en het oefenen met vliegen. De deur van de kooi staat open als ik thuis ben en ze komen langzaam uit de kooi.

Naast scenic pellets hard geef ik nu : trost gierst zaden klein gemaakte noot (mixer)  en kiemzaden en ei voer.  Soms wat natte groente  via een klein potje groente met variatie , rode groente en maïs.  Ze zijn er dol op. En appel en peer en /of banaan Veel variatie om te leren  proeven. Dat zal later omzetten in goed eten! Let wel een edelpapegaai moet echt 50% zacht voer eten naast het droge voer (zaad en pellets).

Onze volwassen edels eten hier meestal Paradise. Maar ze eten ook junglemix. Paradise zijn balletjes en jungle mix zijn staafjes. Het  ligt een beetje of ze met de poot gaan eten of met de snavel . Dat maakt de keuze in geven makkelijker. Dat is en blijft verschillend per vogel .  De  een eet met de poot met een half jaar de ander kan er gerust een jaar langer over doen. Dat is met alles zo. Praten of leren alles is per individueel anders.

Opvoeden heeft er veel mee te maken Zien en horen is doen.   Voor mensen thuis : Lees goed de informatie documenten en ons boek Papegaaien van A tot z. Ze wegen nu  400 gram

14 weken:

Dorus de oudste gaat naar huis .Weeg thuis 1 x  per week en probeer gewicht stabiel te houden. Onze Dorus is nu alleen bij mij en ons gezin. Ik houd u op de hoogte ! Verslag Prive en dagboek : Week 14 10 - April 2011 Dorus gaat vliegen!

Lees meer over Dorus in Deel 2 en Deel 3.