Alles op gebied van vogels :á AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Amazona Aestiva asetiva

Amazona: naar de rivier de Amazone ľasestiva betekend zomer. Deze niet al te grote amazone papegaai tot 36 cm. Is een vaak geziene vogel in de huis kamer. Een gezellige huisgenoot die sterk is  en zelden ziek wordt. Niet meer in het bestand sinds 2002

De blauwvoorhoofd amazone was een veelvoorkomende soort in west europa.

 

Er zijn er in het verleden duizenden ge´mporteerd. Dit is misschien wel de reden dat hij als kweek vogel minder interessant was. De meeste belanden dan ook in de huiskamers. Waar hij een gezellige huis genoot werd. Er zijn er nog steeds die in de huiskamer leven maar ik denk dat deze al wat ouder zijn. Een uitzondering daar gelaten die hier vermoedelijk de laatste jaren is gekweekt. De meeste zijn jammerlijk een kruising met de ondersoort de geelschouderblauwvoorhoofd Amazone. Dat is erg jammer omdat ik van mening ben de zuiveren soort in stand te houden en kruisingen vermeden moeten worden.

 

De echte ras zuiver met een rode schoft is niet meer zoveel aanwezig. De mannen hebben overigens wel eens minimaal geel op de schouder boeg maar het rood overheerst hier dan weer. Ook de grote is niet zo als zijn familielid de  geelschouderblauwvoorhoofd Amazone. Hij meet slechts een 36 cm en is te vergelijken met een oranjevleugel dan wel  de de amazonica en niet de micra die wel kleiner is . Mede hier door is laats genoemde vaak als blauwvoorhoofd aan de man gebracht. Het beste is te kijken naar de vleugel spiegels die zijn hier donker rood terwijl die bij de amazonica oranje zijn vandaar zijn naam oranjevleugel. Als kweek vogel en huiskamer vogel is de blauwvoorhoofd amazone een rustige intelligente vogel. Vandaar zijn populariteit in het verleden. Als we geluk hebben leggen ze 4 eieren in een nest holte van 60 cm hoog en een doorsnee van 30 cm en een invlieg gat van 10 cm.

 

Momenteel is er meer vraag naar deze soort en geniet hij weer een goede status in het avicultuur gezelschap. De import is geheel gestopt omdat de bossen die talrijk werden bevolkt door de blauwvoorhoofd nagenoeg leeg gevangen zijn. Daarnaast is de bekende houdkap ook een doorn in het oog voor het voor bestaan van diverse amazone soorten. Gelukkig heeft hij een groot verspreiding gebied en zitten vaak in ondoordringbare gedeelte. 2005 heeft mijn de eerste nakweek gebracht en ik hoop dan ook dat het vervolg gaat krijgen. Nog een opmerking over deze soort er is er geen een identiek aan zijn soort genoten. Ze zijn dan ook altijd te herkennen aan hen patronen en kleur variŰteiten.

Op de foto ziet u links een oranjevleugel zitten en rechts de blauwvoorhoofd amazone beide zijn jongen van 2005.

 

We hebben met de amazones enkele jarená mogen kweken We hadden oudere vogels , en daarom zijn we gestopt met de Amazones. We hadden ons bestand niet ververst met jonge vogels.