Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

De Ara,s komen met 2 geslachten en ongeveer 20 soorten - met inbegrepen de ondersoorten- voor in het tropische gedeelte van Midden en Zuid Amerika. Hiertoe behoren de grootste der Papegaaiachtigen. De blauw- gele Ara komt voor van  Panama- tot Equador- Peru- Boliviaen en Brazilië. 

Blauw-gele Ara - Ara Anrarauna.

Natuur

 De meeste zijn oerwoudbewoners en nestelen in holle bomen.  Het liefst in palmbomen, Alleen het wijfje broedt en de broedduur  is 25/28 dagen. Buiten de broed tijd leven de vogels vaak in grote groepen of families. Hun voedsel bestaat uit zaden, granen noten fruit en diverse boomvruchten. In plantages kunnen ze soms ware ravages aanrichten. Ook in  hun vaderland worden de verschillende soorten ara,s  vaak in gevangenschap gehouden door hun inheemse bevolking. Ze worden uit hun nest gehaald en op gekweekt, waardoor ze buitengewoon tam worden. In de dorpen worden ze vaak in vrijheid gehouden,ook wel gekortwiekt. Een vrij groot aantal wordt jaarlijks naar Europa uitgevoerd,dit zijn 4 of 5 soorten hieronder ook

Blauw Gele Ara's

Lengte  80-90 cm en  vleugels en staart blauw, onderzijde geel  gezicht naakte gedeeltes, wit, met een paar rijen kleine donkere veertjes  Kenmerkend zijn de zeer sterk ontwikkelde snavel  en de naakte gedeelten rond de ogen en de teugel. Bij enkele soorten zijn de wangen onbevederd. De vleugels en de staart zijn lang .Een van de meest ingevoerde soorten  een van de beste praters onder de Ara,s  Zij kunnen wel 60 woorden leren en geluiden imiteren ,zij  zijn heel graag in nabijheid van de mens  en soms op  het vervelende af .Ze blijven trouw en vriendelijk voor hun eigenaren.

Blauw gele ara in huis

Wanneer ze tam zijn is de Ara een zeer aangename kamergenoot. Tam wordt de vogel dus als u hem koopt uit het nest!. Tamme Ara,s zijn geen bijters ,ze bijten hun verzorger stellig niet! Toch moet men oppassen! Een beet met de snavel is buitengewoon pijnlijk Ara,s knagen graag  dus  aan hun knaagbehoefte moet men wel voldoen door versgeplukte vingerdikke takken te verstrekken van 15/20 cm lengte.  Dit voorkomt plukken en krijsen. Wanneer men Ara,s houdt dan kan dit in een grote ruimte, met een klimboom  .Het gaas moet bijzonder sterk zijn . Leg uw vogel nooit aan de ketting!!!  Tamme vogels kunnen op de klimboom los zitten  ook in uw tuin e.v.t gekortwiekt. Anders gewoon in een grote kooi. Ara,s zijn weliswaar niet gevoelig voor kou ,maar ze moeten als uitgesproken tropische dieren wel vorst vrij overwinteren dus een binnenvolière.

Voeding volière

Wat het voedsel betreft leveren eenmaal geacclimatiseerde of hier gekweekte Ara,s vrijwel geen moeilijkheden op . Zij eten of Dutch pellets maar kan ook aangevult worden met zonnepitten wat hennep , tarwe, boekweit haver en kanariezaad als hoofdvoedsel. Voorts veel vruchten,- absoluut onontbeerlijk - en takken om op te knagen. Mineralen in de vorm van schelpen en grof zeezand, moeten ook altijd  voorhanden zijn.  Zorgen voor stevige bakken en dat er altijd vers drinkwater aanwezig is. Geef ze vaak een bad met de  bloemenspuit of douche.

De kweek.

Voor een goed gevolg  moet men kweken in grote volières met een nachtverblijf,  350/175/240 cm  broedhok 50/50/80/cm  met een kruipgat van 17cm.  De wanden moeten ongeveer  4 cm dik zijn.  De broedtijd is ongeveer 25 tot 28 dagen. Er zijn meestal 2/3 eieren. De jongen verlaten het nest als ze ongeveer 10/13  weken  oud zijn met een staart van 20 cm!   Soms is er kleur verschil maar na de eerste rui is dat weg. Wanneer men ze voedt op de manier als hierboven hoef je geen verder voorzieningen meer te treffen, vooral als men gekiemde zaden en vruchten verstrekt.   De nestkast  moet van sterke constructie zij, anders vernielen ze het,  In de broedtijd zijn Ara,s vechtlustig en kwaadaardig? Op een leeftijd van vijftien maanden zijn ze net zo groot als hun ouders!

  

Ik wens u veel plezier met de aanschaf van uw  papegaai .Zowel zijn karakter als zijn kleuren zijn Perfect .Het is een van de leukste en gezelligste ara soorten  En de beste praters onder de ara,s. Besef wel de tijd die hij van u vraagt, hij wil zich toe voegen aan het gezin als een ware vriend van de familie.