Alles op gebied van vogels :  AKALA , Birdfood, Dutch.birdfood , PetZoo

liefhebbers van papegaaien en overige vogels  

AKALA

Dagboek van een kweker 2000 :  vanaf 1-7-2014 is deze manier van grootbrengen en socialiseren niet meer toegestaan volgens de nieuwe wet “Besluit houders van Dieren” . Het betreft een oud dagboek en wij zijn van mening dat deze methode nog op de website kan blijven staan. 

 

Als kweker ben je vaak de eerste stap naar de aanschaf van een papegaai.

Belangrijk vind ik het dat mensen bewust een keuze maken.

Dat mensen eerst veel informatie verzamelen en weten waar ze aan beginnen want een papegaai is niet zomaar een papegaai. Ze moeten zich verdiepen in de soorten en de voor en nadelen van een papegaai. Daarnaast is herkomst zeer belangrijk. Bij aanschaf zijn er wel degelijk verschillen :

 

1 Verschil in gedrag en leefgewoontes van iedere papegaaien soort.

2 Verschil van pop en man  papegaaien soort.

3 Verschil van dezelfde soorten per nest en hoe grootgebracht.

 

Ik heb bewust deze verschillen verdeeld en zal ieder onderdeel met u bespreken.

We beginnen deze keer met de verschillen per papegaaien soort

Laten we beginnen bij  De edel papegaaien daarna gaan we naar de grijze roodstaarten.

 

Edel papegaaien

Zonder meteen diep in te gaan over de herkomst en de kleuren en soorten van de edelpapegaaien ga ik u vertellen  over het gedrag van deze  papegaaiensoort.

De edelpapegaaien komen in de huiskamer nog niet zolang voor. Dit omdat ze in Europa pas later bekend werden. Wij hadden onze eerste edel papegaaien rond 1995 en pas na 5 jaar in 2000 konden we meer vertelen over hun gedrag en hun manier van leven Wij hebben toen zelf een man en pop in huis gehad om te kijken hoe een edel zich in de huiskamer gedraagt voor we over gegaan zijn  tot de verkoop voor in de huiskamer. De edelpapegaaien komen oorspronkelijk voor in Azië  en de eilanden erom heen. We gaan nu niet over soorten praten maar de meest voorkomende edel papegaaien in de huiskamer zijn wel de Nieuw Guinea Edel Papegaaien

 

Natuur -  Huiskamer

Om de Edelpapegaai beter te leren kennen kijken we altijd naar hun natuurlijke habitat : Ze leven een zeer voeding rijk leven. Ze eten in de natuur veel zacht voer en veel  noten fruit planten en zaden waardoor hun voeding een wezenlijk verschil is met andere papegaaien soorten.  Ze leven in zeer hogen bomen en leven in groepen bij elkaar en  een mannetje kan best twee poppen hebben in de natuur. Dus niet eenkennig integendeel.  Dit komt terug in hun gedrag  en als we dat in een gezin situatie zien kunnen we zeggen dat een Edelpapegaai niet eenkennig is maar zich met iedereen in zijn omgeving  kan vermaken. Dit maakt het een leuke vogel. Een edel papegaai is geen vlieger maar een klimmer. Ook dat kan als voordeel gezien worden in een huiskamer ,een grote ruime kooi en een speelboom daarmee is de edel papegaai al zeer gelukkig. Hij is rustig en afwachtend maar eenmaal op zijn plek en met voldoende ruimte kan een Edelpapegaai zich zeer actief vermaken.

In de natuur zoeken ze water op om hun veren in goede conditie te houden In hun natuur is de vochtigheid groot dus nevelen en sproeien is een must dus een edel papegaai mag dagelijks gesproeid worden daar zijn ze dol op.

Ze hebben een harde schreeuw als ze gevaar zien en waarschuwen dan  meteen.

In een huis kamer is dit soms wel irriterend maar meestal kort en duidelijk een waarschuwing van er is iets niet goed.

 

 

Voeding

Vroeger werden edelpapegaaien vaak ziek of kregen een ziekte omdat de voeding in gevangenschap aangepast werd op de gemiddelde papegaaien soort wat achteraf blijft dat de edel een totaal ander voeding schema heeft.

Nu we daar meer aandacht aan besteden en de Edelpapegaai zijn aangepaste voeding krijgt gaat het goed met de edel Voeding is ook de basis van een goed gedrag. Belangrijk is dat de edel papegaaien zacht eters zijn meer dan 50 % bestaat uit groentefruit en vruchten  Daarnaast geven wij ze in gevangenschap de ei voeren en kiemzaden  Dit zachtvoer kan aangevoeld worden met zaden noten en natuurvoeding. Natuurlijk kan men ook een edel pellets geven maar  nu we juist op de goede  weg zijn met het zachte voer en daarmee de levenstandaard verhogen vind ik pellets alleen geschikt  als de pellets aangepast is aan de eet gewoontes aan edel  en als u zelf niet in staat bent de edel te voeren naar zijn behoefte Er gaat niets boven vers voor de edelpapegaaien. Het plezier van eten het genieten van het spijten breken verpulveren  het proeven en  het spelen met voer is van groot belang voor de dagelijkse activiteiten van de edel  papegaai .  Het is belangrijk voor zijn spijsvertering en zo houden we de vogel goed in conditie en goed in zijn verenkleed. De natuurlijk vitamine A doen wondere met de Edelpapegaai. Het is geen knager maar verse takken zijn noodzakelijk   Gebruik wilgen en fruit bomen .Een edel die zich zo kan vermaken is een makkelijke papegaai voor in huis. Inderdaad een papegaai die zich goed voelt gedraagt zich ook goed veel mensen vergeten dit.

 

Spreken Edelpapegaaien hebben  als huiskamer vogel nog een voordeel dat het goed sprekers zijn Ze hebben een zeer lieve en zachte stem.

U leest dus dat  hoe u de edel onderhoud in de huiskamer verwant is aan het gedrag  van deze papegaaien soort  Zo anders dan andere papegaaien soorten

Zelf vind ik een nadeel bij de edelpapegaaien en dat is dat ze wel erg verdedigend kunnen reageren  in hun eigen kooi of bij hun voederbakken. Dit is echt territorium gedrag en dat moet u als eigenaar ook vanaf dag een niet accepteren  Dat kan door er geen probleem van te maken. Leer uw vogel op te stappen om uit de kooi te komen en dan is dat probleem over. Ze mogen nooit uit de kooi of ze gaan via de hand . Edels zitten niet graag laag dus opstappen kan vaak via de stok in de kooi die u op ooghoogte kan hangen.

Het  eten geven kan ook zonder problemen makkelijk opgelost worden , zorg dat uw bakjes naar buiten draaien bij de voering en dan is dat ook geen probleem. Een edel is eerlijk is vrolijk is rustig en een alleman vriend.

 

Pop en man.

De edelpapegaaien hebben schitterende kleuren er is een verschil  tussen man en pop.

De man is overwegend groen , daarnaast zijn er kleuren als blauw olijfgroen en zwart blauw met rood geel en lichtblauw neon achtige kleuren maken de man fantastisch mooi. De pop is overwegend  rood met blauw- violet en olijf groen

Kortom schitterend.

 

Pop

Edelpapegaaien verschillen van gedrag tussen man en pop.

In de natuur kunnen edelpapegaaien het hele jaar door broeden en dat betekend dat waneer de pop geen zin heeft , ze dit duidelijk moet kunnen maken tegenover de man.

Dat geeft haar van nature een dominanter gedrag. Ze wil altijd alles kunnen overzien en onder controle hebben. Is de kust veilig dan zal ze zich ook aanpassen en rustig gedragen en vriendelijk en rustig gedragen. Een dominante pop is dus geen vervelende vogel , ze heeft aleen een duidelijk kenmerkend karakter wat haar juist aantrekkelijk maakt. Ze weet zich zeer goed te handhaven in de mannen wereld van de edels.

 

 

Man

De mannen zijn altijd rustiger die leven om de pop heen accepteren alles en zijn snel tevreden dat gedrag komt in alles terug Ze eten het laatst ,ze laten de pop verkennen en komen dan zelf pas te voorschijn Ze bouwen hun leven om de pop heen . Het zijn echt charmeurs. Dat moet ook wel want plezieren ze de pop dan plezieren ze zich zelf Ze voeren de pop graag en maken het haar graag na de zin Zo ook in een gezin een man edel is makkelijk en eerlijk en vind alles snel goed. Voor in een gezin met kinderen de ideale vogel.

 

Pop en man

 

Ook is er verschil in karakter onderling. Dan bedoel ik dat ze allemaal onderling een eigen leven hebben en spelregels Zo kan ik u vertellen dat we echt verschillende karakters halen uit verschillende nesten wat ook weer verschillende kuikens geeft.

De handopfok koppels geven makkelijke kuikens en zijn en blijven zelf tijdens de kweek ook gemakkelijk en rustig Niet allemaal maar merendeels wel , ze zijn meer aan de mensen gewend. De koppels  die we uit de natuur samen gezet hebben zijn veel intensiever en actiever naar de mens en daarbij is nest controle iets moeilijker waardoor het  controleren van de kuikens moeilijker is en ook minder vaak de kuikens vast gepakt worden waardoor ze meer tijd nodig hebben te wennen aan de mens als ze uitgehaald worden.

De kuikens zijn in beidde gevallen vanaf dag een anders in opvoeding. Na de 5 weken halen we dat in door ze dagelijks te confronteren met de mens en hun omgeving. Toch blijven de handopfok vanuit  de tamme koppels rustiger en zijn de andere kuikens de eerste dagen veel feller en duidelijk pittiger in gedrag.  Na een paar weken is dit dan weer minder als ze weten dat het goed is. De couveuse kuikens laten dit gedrag niet zien. Die zijn  erg makkelijk en meteen gewend aan de mens. Een tevreden edel is een lieve rustige  makkelijke vogel.

 

Bijten doen edelpapegaaien bijna niet als ze niet angstige gemaakt worden.

Benadering is van groot belang  Benader uw vogel van voren want papegaaien zijn prooi dieren en dus alles van achter is een vijand Alleen een vijand benaderd een dier van achter . Dus  waneer u de vogel zacht toespreekt en van voor benaderd zal deze u ook vriendelijk en eerlijk behandelen. Dat ook maakt het karakter en gedrag van uw papegaai.

Vertrouwen is een gezonde basis voor een jaren lange relatie.

 

Nest gedrag

Natuurlijk zit er verschil hoe een edel zijn leven begint

Het verschil begint al bij het uitkomen van het ei.

Er is een groot verschil waneer een ei uitkomt bij de ouders of uit een broedmachine.

Het heeft wel degelijk verschillen.

Een kuikens wat bij de ouders grootgebracht word  vanaf zijn geboorte leert de gewoontes van de ouders aan. Zo leren ze als ze met meerdere zijn in een nest  te vechten voor eten Moeder voert aleen de sterkste. Dit gedrag nemen ze mee en zullen meer “vechten” voor het geen ze willen hebben . Kuikens in een nest voelen de geborgenheid van ouders en nestelingen Ze steunen elkaar door dik en dun .Ze houden via de nek elkaar stevig vast en geven zo een krachtig geheel en zo maken ze elkaar sterkt om als de krop van de pop komt opwaarts te bewegen en te kunne eten.  Ze leren ruiken  proeven en voelen alles in het nest  wat moeder hun leert. Ze  worden geleerd zich te gedragen in de blok anders neemt moeders maatregelen en die kunnen soms  tot het uiterste gaan. Ze nemen  ook het gedrag van de ouders over het schreeuwen het bijten het voeren ,hun brutaliteit en hun kennis. Ze leren  te kruipen klimmen en te vliegen en vliegen met de 15 weken uit. Ouders voeren dan nog enkele weken na . En als ze eerder uitvliegen en er geen moeder is zal je zien dat de kracht van de edel groot is en zich zelf wel degelijk in leven kan houden  Zijn vechtlust en sterkte karakter  laat zien dat het doorzetters zijn .  Ze zijn snel en leren ook snel te overleven. Dit sterke karakter  is dan vaak een probleem om uitgevlogen kuikens in de huis kamer te leren om te gaan met de menselijke regeltjes .Natuur uitgevlogen edels zijn de beste maatjes in de kweek.

 

Zo anders met een couveuse kuiken wat zijn eten krijgt zonder gevecht.

In de couveuse krijgt het kuiken alles gepresenteerd en zo is de mens voor dit kuiken hun leermeester  waardoor dit kuiken makkelijker de stap zet naar  de mens. Hij weet niet beter en kan zich veel beter handhaven  als ze een leven in de huiskamer tegemoet gaan.

Ze leren dan als wij ze met de 5 weken uithalen te socialiseren met de mensen en de dieren in huis . ze leren dat dit geen vijanden zijn maar vrienden. Ze leren de leefregels ze leren klimmen en vliegen in de omgeving waarin ze leven met speelgoed speelboom en een grote volière  Ze leren niet bang te zijn en worden dan meteen opgevoed door de personen die hun verdere leven zo belangrijk voor ze zijn Ze leren dat mens en dier samen gaan.

Daardoor is er minder stres en minder natuurlijk  gedrag  “af te leren” . Omdat ze vanaf dag een de mens als levens partner zien.  Dit maakt de acceptatie van hun leven in de huiskamer makkelijker en begrijpelijker. Want ze zijn slim.

 

Uitgevlogen edels hebben zeer lang de tijd nodig deze stap te zetten. Ze zijn meer op hun hoede en hun karakter is dan zeer afwachtend voorzichtig en sterk beschermend.

Uit gevlogen edels hebben toch meer de drang ter bescherming van nest territorium  en voeder en zullen vaker een moeilijker karakter laten zien.

Alleen met een goede opvoeding en begeleiding kan je zorgen dat je een speciale band kan opbouwen met deze  edel  Dat vereist veel geduld , wat de meeste mensen helaas niet hebben.

 

Wij zelf merkte dit reeds als we de edel later uithaalde dan 5 weken Dan wordt toch hun karakter gevormd en dan krijgen ze de meeste  lessen van moeders om te overleven te vechten en te overleven. Na de 6 weken kregen we meer moeite  en moesten we veel meer werk ,energie  steken in  de edel om hem  tot vriend te maken. Zijn aanvallend gedrag omdat hij nestbeschermend  is , kan dan vaak  de reden zijn  dat mensen na aankoop een vogel terug willen brengen . Ik vind uitgevlogen edels vaak niet ideaal voor in de huiskamer terwijl we de handopfok  edels juist wel ideale huiskamer vogels vinden.

 

Gedrag

Zo anders is dus het gedrag als we praten van de handopfok of de natuurbroed.

Maar als we eerlijk zijn is dat verschil zeer belangrijk.

Wat is de planning kweken we met de vogel of houden we hem /haar als huisdier in de huiskamer en houden we een of meerder vogels in huis van een de zelfde soort of een andere soort Ja belangrijke vragen voor u.

Want deze eerste keuze is ook de keuze welk kuiken u koopt

Voor de kweek adviseren we een natuur broed. Wat niet wegneemt dat met handopfok ook gekweekt kan worden, maar dit geeft altijd meer problemen omdat ze de eerste belangrijke lessen van de ouders niet mee gekregen hebben maar instincten zitten er in.

Je kan dan ook kiezen voor gedeeltelijk handopfok. Dus het uithalen met de 5 weken.

Een vogel uit de couveuse is vaak al een nood oplossing van de kweker en  als alles goed gaat en deze kuikens zijn gezond zijn  dan is dit een speciaal kuikentje wat de mens als gelijke ziet ,maar toch zijn instinken gebruiken gaat en een echte edel gaat worden.

Voor in de huiskamer is de edel die met de hand is grootgebracht na de 5 weken tot de 13 weken het beste. Ze leren de edel om te gaan met de mens en zijn leefomgeving

Socialisering is van groot belang zijn leventje groot te  maken met de kennis in en om het huis waar hij in gaat leven.

 

Een edel mee naar huis.

Voor hij mee gaat naar uw huis Zorg voor  een totale dierenarts controle, testen op ziektes als pbfd en dan als hij goed eet kan hij mee naar huis en zal hij zijn eerste belangrijke lessen mee nemen Neemt niet weg dat u als eigenaar ook op de hoogte moet zijn van de opvoeding van uw edel papegaai en een gedrag cursus raden we dan ook aan als het lezen van boeken en  zien van  films over hun gedrag  over hun natuur hoe ze leven in de natuur om ze van al het goede te kunne voorzien Ben goed  voorbereid .Hun leven bij u moet waardevol zijn  Vol met  liefde- plezier goede voeding veel  ruimte  veel speelgoed schommels en touwen variatie en mogelijkheid tot klimmen en vliegen . U zal altijd weer leren om te gaan met uw papegaai ,blijven leren blijven observeren en gedrag herkennen en aanpassingen maken Weten dat papegaaien eigenlijk “wilde”dieren zijn  waarbij zijn instinken dagelijks op spelen. Dus dagelijks zullen de aanpassingen van mens en dier nodig zijn. Begrip wederzijds en acceptatie  en respect U leeft met uw papegaai en ben verantwoordelijk voor de papegaai

En de papegaai is en blijft een papegaai

Een papegaai die kan schreeuwen bijten en stof geeft .

 

Maar ook een vriend kan zijn die er altijd is  Een vriend voor het leven.